Henk Westbroek start Tolerantiefestival: “Idioot hoe gedoogbeleid hier langzaamaan wordt teruggedraaid” | De Utrechtse Internet Courant Henk Westbroek start Tolerantiefestival: “Idioot hoe gedoogbeleid hier langzaamaan wordt teruggedraaid” | De Utrechtse Internet Courant

Henk Westbroek start Tolerantiefestival: “Idioot hoe gedoogbeleid hier langzaamaan wordt teruggedraaid”

Henk Westbroek start Tolerantiefestival: “Idioot hoe gedoogbeleid hier langzaamaan wordt teruggedraaid”
Henk Westbroek (64) gaat komende zomer iets nieuws proberen. Hij wil samen met de Maastrichtse coffeeshophouder Jo Koopman het Tolerantiefestival opzetten. Onder de muzikale begeleiding van Nederlandse bands moet tolerantie in de breedste zin van het woord weer onder de aandacht komen. “De laatste twintig jaar is er een tendens van afnemende tolerantie gaande.”

Henk Westbroek (64) gaat komende zomer iets nieuws proberen. Hij wil samen met de Maastrichtse coffeeshophouder Jo Koopman het Tolerantiefestival opzetten. Onder de muzikale begeleiding van Nederlandse bands moet tolerantie in de breedste zin van het woord weer onder de aandacht komen. “De laatste twintig jaar is er een tendens van afnemende tolerantie gaande.”

De Utrechtse zanger, café-eigenaar en opiniemaker Henk Wetsbroek wil met het festival een klein beetje terug naar begin jaren 70. Toen het niet uitmaakte of je ‘zwart, groen, of lesbisch was’. En hoe kan dat beter dan met muziek? “Misschien op rapper Boef na, is de hele muziekscene tolerant”, vertelt Westbroek. “Of je nu kijkt naar Kensington, Anouk of Doe Maar: allemaal zullen ze wel eens een blowtje hebben gedaan en geen van hen zal iemand door middel van hun teksten uitsluiten. En als bijvoorbeeld Typhoon wordt opgepakt door de politie, gaat hij niet in de aanval, maar zoekt hij een oplossing.”

Dit soort tolerantie en verdraagzaamheid mist Westbroek tegenwoordig. “Gisteren nog. Nadat ik op Twitter zei dat ik een Tolerantiefestvial ga opzetten, heb ik allerlei scheldkanonnades gehad van mensen van DENK die het er blijkbaar niet mee eens zijn. Ik vind dat gewoon niet leuk. Ik ben bijvoorbeeld pro-Zwarte Piet, maar dat betekent niet dat ik Sylvana Simons dood wil hebben of zoiets. Integendeel: dat is juist een ontzettend leuke vrouw.”

Deze verharding in de samenleving kan Westbroek niet verklaren: “Je ziet het overal in de wereld. Waar dat door komt durf ik niet te zeggen. Zelfs de meeste cabaretiers durven niet meer echt harde grappen te maken, terwijl dat juist de leuke grappen zijn. Tolerantie is een soort gepaste onverschilligheid. Als je het niet met iemand eens bent, moet je dat van je kunnen laten afglijden en accepteren. Ik zeg niet dat een festival dit hele probleem gaat oplossen, maar ik vind het wel belangrijk om te laten zien dat je ook op een aardige manier met elkaar kan omgaan.”

Gedoogbeleid

Een ander belangrijk onderdeel van et festival is het gedoogbeleid in Nederland. Waar Nederland ooit opzien baarde in de wereld door drugs tot op bepaalde hoogte te tolereren, is ook daar steeds minder van over. “Wij propageren tijdens dit festival ook tolerantie ten opzichte van drugs”, vertelt Westbroek. “Het gedoogbeleid is in de jaren 70 ontstaan omdat het geen zin had om weet ik hoeveel jongeren in de cel te zetten vanwege blowen. Dit beleid bleek echter erg succesvol en wordt nu in allerlei landen gekopieerd. En wat doen wij? We draaien het langzaamaan terug. Een idiote ontwikkeling. Er wordt nu zelfs weer op schoolpleinen gedeald. En dan gaat het niet alleen om wiet maar ook om harddrugs.”

Het festival dat 100.000 mensen moet gaan trekken ziet Westbroek het liefst plaatsvinden op het Malieveld in Den Haag. “En als dat niet lukt gaan we bijvoorbeeld naar het Berlijnplein in Utrecht kijken.” Westbroek staat in ieder geval niet alleen. In het comité van aanbeveling zitten mensen als de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, Wim van Limpt (Directeur Bumra/Stemra) en Niels Walboomers (directeur van Sony/ATV). Het festival moet in de zomer van 2017 voor het eerst gaan plaatsvinden.

20 Reacties

Reageren
 1. Marian

  Een heel goed idee Henk! Hopelijk gaat het lukken!

 2. Jan

  Groot gelijk heeftie. “Social” media is een sterk ironische term.

 3. Berend

  Geen onaardig idee. Zou leuk zijn als er eens een festival komt met voor ieder wat wils (autochtone Nederlanders, minderheden, homo, hetero, etc.) , waar het ook echt gezellig is en iedereen zich welkom voelt. En dan niet zo’n evenement omringd door met zwart plastic beplakte hekken, strenge controles, overal beveiligers, een ‘politiestraat’ en weet ik wat nog meer voor repressieve onzin die de feestvreugde verpest.

  Hoop echter niet dat het festival ook daadwerkelijk Tolerantiefestival gaat heten, want dat klinkt wel erg suf en geforceerd. Je moet juist die sfeer weten te creëren zonder dat het er zo dik bovenop ligt.

 4. Kakhiel

  Ja, het Berlijnplein. Prima plek. Doei!

 5. Trol

  Volgens mij Henk ben je weer erg sluw bezig om geld te graaien, onder het mom van tolerantie.

 6. Rob H.

  Met een beetje tolerantie ben je altijd op vakantie.

  Fijn nummer van het Goede Doel…

 7. jim

  Heel goed plan henk wij zijn erbij

 8. Objectivist

  Je hebt van die types die nagenoeg 50 jaar na dato nog steeds naar Woodstock kijken als het meest geweldige festival aller tijden. Henk Westbroek is zo’n type. Waar een mens met gezond verstand het meest chaotische, ranzige, verwoestende festival aller tijden ziet, zien mensen als Henk Westbroek door de roze bril nog altijd een soort van aardgeworden Walhalla der broederliefde.

  Henk Westbroek wil een drugsfestival organiseren, waarin iedereen in een roes dus weer voor even elkaar accepteert, totdat de realiteit terugkeert in iedereen in nuchterheid weer helder ziet dat die zogenaamde tolerantie niets anders dan een door verdovende middelen gegenereerde waas was die voor heel eventjes verhulde hoe hard de samenleving intussen is geworden en -belangrijker nog- wat daar de oorzaak van is: de mens is van nature een wezen is dat redeneert door te vergelijken (niet door vergelijkingen weg te fantaseren) en altijd een voorkeur voor de eigen cultuur zal hebben.

  Drugs zijn geen oplossing voor verharding, Westbroek. Wakker worden. De LSD-aangedreven jaren ’70 hippie opvattingen zijn ingehaald door de realiteit van een totaal verweesde samenleving. Daar verandert een festival vol chemisch gegenereerde waanzinnigheid echt helemaal niets aan.

 9. Jan

  En daar is ie weer. De gortdroge korrel genaamd Objectivist. De zelfhatende, ultra cynische, overduidelijk depressieve oude man die alles haat omdat zijn generatie is ingehaald. Sterker nog, dankzij mannen als hem, die geen greintje optimisme in huis hebben, en anderen op een cynische wijze benaderen, stevenen we met z’n allen als samenleving af op een uiterst droevige toekomst met veel intolerantie, dood en verderf. Wacht maar tot de vluchtelingenstromen uit de hand gaan lopen, daar gaat deze meneer heel vrolijk van worden.

 10. maarten van den oever

  wat kwalijk om een festival dat tolerantie propageert af te doen als een drugsfestival. het toont nog eens hoezeer henk gelijk heeft met zijn pleidooi om dit soort haatverhalen te vervangen door tolerantie jegens elkaar. Hulde aan mensen die tolerantie als titel aan een festival durven te geven en niet bang zijn om iets te doen dat inderdaad correct is , want waar de flauwekul vandaan komt dat je niet correct zou mogen zijn is me altijd al een raadsel geweest.

 11. Rob Bakker Bolhaar

  Goed initiatief!

 12. Toine Goossens

  Ik begrijp dit niet. Een medicijn zou een geneesmiddel moeten zijn, een middel dat het slechte ten goede keert.

  Het aantal festivals groet enorm en tegelijkertijd neemt tolerantie alleen maar af.

  Ik nodig Henk uit met mij een manifestatie te organiseren waar inclusief denken centraal staat.

 13. Stef

  Zo tolerant waren anders de jaren 70 niet hoor Henk!
  Persoonlijk was ik toen redelijk rechts-reactionair en in tegenstelling tot “zwart, groen of lesbisch” was dat not done.
  Verder herinner ik mij van de jaren gijzelingen (treinen, japanse ambassade, scholen), krakersrellen, een enorme politieke polarisatie en aanslagen (ira en raf, ook in NL) dus zo ontzettend tolerant was het toen ook niet.
  Maar dream vooral on!

 14. Jan Scherjon

  De mensen voor verdraagzaamheid hebben de jaren 60-70 meegemaakt en zijn verdraagzaam geworden dat ze er geen idee van hadden, die mensen waren oké zijn nu tussen 65 & 75 vergis je niet en roken geen sterke wiet !
  een jointje met rooie libanon DMT , STP kleine tripjes alle Vrouwen liepen zonder BH onder hun kleding heerlijke gerechten klaar maken vrij dansen geen vervelende opmerking ,maar we voelden ons sociaal vrij en verdraagzaamheid was van zelfsprekend. zoveel woorden werden er niet over vuil gemaakt, we gingen Feesten en Liefde en wijntje er bij en verdraagzaam waren wij in bed !
  Het wordt niks ! Mensen zijn de laatste 20 jaar zeer veranderd verwende krengen zijn het, lopen met rugzakken vol met niks en Pockemon vangen met de duurste aps apparaten.en Bakfieten met lelijk Biologische vrouwen die van die gillende kinderen vervoeren met rugzak en vreten in de Twijnstaat .!
  totaal anders en er zijn nog een paar mensen groepen bij gekomen van elke pluimage.
  Succes Henk!

 15. Jansen

  Objectivist = moppersmurf

  Medelijden.

 16. Stef

  @Jan Scherjon:
  In tegenstelling tot die bh-loze hippiewijven uit de jaren 70 met hun tuinbroeken en veel schaamhaar, zijn de biologische bakfietsende vrouwen van nu een verademing!

 17. Geenstijl@Utrecht

  Ach mensen let maar niet op Jan Scherjon, hij is een beetje teleurgesteld omdat zijn bedrijfje niet loopt, dus geef goud als je van elkaar houd, of niet Jan.

 18. Jan Scherjon

  Ik maak een cliché over de jaren 60-70 en lees hoe Geenstijl en Stef Jansen reageren …..lachen !
  En die Biologische bakfietsende vrouwen kopen Biologische producten om te eten maar wat echt biologisch is ontdoen ze zich zelf van b.v haar de commercie wint van het “gezonde” verstand !

 19. Peter den Haring, redactie Tijdgeest Magazine

  Hallo Henk,

  Lang lang geleden (1972) was ik mede-oprichter van het Haagse centrum Het Paard van Troje. Je hebt er wel eens met Het Goede Doel gespeeld. Ik heb er vijf jaar als directeur gewerkt en in 1974 het project de gemonopoliseerde huishasjdealer op gang gebracht, zo de scheiding van beleid ten opzichte van soft en hard drugs geprovoceerd. Ik ontwierp in 1978 de tekst van de Algemene Maatregel van Bestuur, waarmee de toenmalige Minister De Ruyter zo’n functionaris in jongerencentra mogelijk maakte. Helaas streepte hij wat aanbevelingen voor preventie weg, waardoor onmiddellijk de coffeeshophausse kon ontstaan. Immers iedereen kon voortaan van een café een jongerencentrum maken met een enkele, gelegaliseerde huisdealer. Ik heb voor dat principe een maand in het Utrechtse Huis van Bewaring aan het Wolvenplein gezeten. Avontuur.

  De benepenheid waarmee de overheid dat beleid weer probeert terug te draaien ergert mij vanzelfsprekend zeer. Dus ik ondersteun gaarne jullie project. Ik geef o.a. Tijdgeest Magazine uit, waarin ik jullie een gratis advertentie bied. Ik stuur het je separaat toe.

  Met vriendelijke groet van Peter den Haring, Den Haag

 20. Dick Benard

  wat een goed plan! Ook wij streven met concerten van onze ’60-’70 tribute-band VAN SKAI bezoekers voor een uurtje of 2 weer in de sfeer van toen onder te dompelen. Na de optredens komen mensen naar ons toe om te zeggen dat ze ‘forever young’ willen blijven. Toen Nederland nog hééél tolerant was…
  Wij doen graag belangeloos mee:

  http://www.vanskai.nl

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).