Herbestemming Tivoli-prijsvraag: ideeën voor hotel, herberg, wooncomplex en badhuis | De Utrechtse Internet Courant Herbestemming Tivoli-prijsvraag: ideeën voor hotel, herberg, wooncomplex en badhuis | De Utrechtse Internet Courant

Herbestemming Tivoli-prijsvraag: ideeën voor hotel, herberg, wooncomplex en badhuis

Herbestemming Tivoli-prijsvraag: ideeën voor hotel, herberg, wooncomplex en badhuis

Als je aan Tivoli denkt, denk je niet direct aan een badhuis. Toch is dat volgens de Vereniging Oud-Utrecht een optionele herbestemming. De vereniging stelde Utrechters begin maart de vraag wat er met het Tivoli-complex moet gebeuren als het leeg komt te staan middels de ideeënprijsvraag ‘Herbestemming Tivoli’. De jury heeft van de 47 inzendingen vijf winaars aangewezen die worden uitgenodigd om hun concepten in de eindronde verder uit te werken.

Tussen de winnende concepten zaten twee ideeën voor een hotel, een herberg met brouwerij, een wooncomplex en een badhuis. Deze vijf maken nu kans op een door de vereniging beschikbaar gestelde geldprijs (in totaal 8000 euro, te verdelen door de jury). Ze gaan nu aan slag met het maken van aanvullende tekeningen en het verder uitwerken van hun plannen. Uiteindelijk zal medio september de einduitslag van de Prijsvraag Herbestemming Tivoli bekend worden gemaakt, het uiteindelijke winnende plan zal officieel worden aangeboden aan de Gemeente Utrecht.

Naast de vijf winnaars heeft de jury ook besloten om drie eervolle vermeldingen toe te wijzen aan ideeën die positief opvielen door hun originele, creatieve benadering van de herbestemming van het historische gebouwencomplex: een cultureel centrum, een jongerencentrum, en een markt voor stadslandbouw.

Zier hier het volledige jury-rapport.

12 Reacties

Reageren
 1. Roald

  Een wooncomplex zou echt fout zijn. Dit pand moet van iedereen blijven!

 2. Jasper Haenen

  Ben blij met elke nieuwe publieke functie, maar een culturele bestemming zou natuurlijk het beste zijn…

 3. Kim

  Waarom wordt Tivoli Oudegracht niet de nieuwe Kytopia locatie? Vind dat zij een top locatie verdienen en vind dat het pand zo’n creatieve en culturele vibe moet behouden

 4. Bill

  Zeker dat dit openbaar moet blijven voor iedereen, schitterend pand…!!! Brouwerij en badhuis zijn een mooie optie, maar Kytopia er voor even laten zitten zou inderdaad helemaal top zijn..!

 5. Berendsen

  Badhuis vind ik ‘n te gek idee.
  Zo jammer dat Ozebi verdwenen is.
  Utrecht is niet bepaald zuinig op z’n behuizingen

 6. Marja

  Ik zou het geweldig vinden als Kytopia er -eventueel tijdelijk- onderdak zou krijgen.

 7. Rob van Doesburg

  Als 1 van de krakers van destijds vind ik dat wij dat niet voor niets gedaan hebben: voor jongerencultuur, een poppodium en nu Kytopia zijn plek verliest is dat wel de meest voor de hand liggende oplossing voor dit prachtige pand.

 8. Edwin

  Kytopia! Zag ze gisteren in de opmaat naar een week lang jammen in Tivoli. Zaterdag na de laatste show moet gewoon de mededeling volgen dat Kyteman voorlopig blijft wonen in Tivoli!

 9. Stijn

  Hebben we ondertussen eventjes niet genoeg hotels in het centrum? Ubica wordt nu ook al omgebouwd en bij domplein is twee jaar geleden dat grote pand open gegaan. Er moeten ook dingen worden ontwikkeld waardoor toeristen naar de stad willen blijven komen. Stadbad klinkt tof, maar vraag me wel af of het pand daar niet te klein voor is. Er zal veel animo voor zijn. Ik ben vooral voorstander voor het openbaar houden. Kytopia zou tof zijn om erin te stoppen, maar dan moet de verhuurder/gemeente bereid zijn het pand voor een anti-kraak tarief aan te bieden ten behoeve van cultuurbehoud.

 10. Jiri

  Een badhuis is een fantastisch idee! Geweldig. Meeste Oost-Europese steden hebben dit ook, en dat is een geweldige ervaring om mee te maken. Terug naar de openbare en sociale ruimte, zoals de Romeinen de badhuizen al gebruikten in hun tijd. Dikke pluim voor dit voorstel!

 11. Harm

  Wat ik eigenlijk niet begrijp is dat er nu pas nagedacht wordt over de bestemming van Tivoli. Het is toch wel heel lang bekend dat Tivoli leeg komt te staan.

 12. Van Pimpelen

  … gezien de gemeentelijke historie ten aanzien van -met name- Tivoli-Tijdelijk, Vrije Vloer parkeergarage Paardenveld, voortbestaan SSR Bemuurde Weird (nu EKKO), bestemming voormalig terrein Auto Centrale Utrecht, afwikkeling vergunning/verbouwing/vestiging ACU ter plaatse (let op plaatsing toilet- en/of politiecabines tijdens Vrijmarkt) vrees ik met vrezen, al bleven eerdere panden (Labre Plompetorengracht) Moira (Plompetorenbrug) Oliphant (Oudegracht) Truttige Tuyl (Kromme Nieuwegracht) Adolf Meier (Oudegracht/Lange Lauwerstraat) behouden voor bewoning.
  Echter, het Gemeentelijke Geld was nimmer zo op als nu; iets over concordaten met NS, Jaarbeurs en Corio. De stad Utrecht heeft inkomsten nodig. Geen van de genoemde ‘partners’ heeft blijk gegeven deel te willen nemen in de utrechtse (lees: lokale) economie, laat staan daaraan een constructieve bijdrage te willen leveren. Het zij zo…
  (P.S. Het geschikt maken van leegstaande ondergrondse parkeergarages voor jongerenhuisvesting valt buiten het bestek van deze bijdrage). [volgens mij moet het puntje-sluiten nog vóór het haakje-sluiten geplaatst worden…]

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).