Het Filmcafé in het CAB-gebouw bijna open; Jazzcafé, nachtclub én bioscoop | De Utrechtse Internet Courant Het Filmcafé in het CAB-gebouw bijna open; Jazzcafé, nachtclub én bioscoop | De Utrechtse Internet Courant

Het Filmcafé in het CAB-gebouw bijna open; Jazzcafé, nachtclub én bioscoop

Het Filmcafé in het CAB-gebouw bijna open; Jazzcafé, nachtclub én bioscoop
Beeld: Het Utrechts Archief / Lansink, V.M.
De officiële opening van ‘Het Filmcafé’ is op 2 februari. Dit bijzondere plekje in het CAB-gebouw in Utrecht wordt een combinatie van een jazzcafé, nachtclub en arthouse bioscoop. Eigenaar Omar Waseq wil bovendien alleen jongeren zonder startkwalificatie en met weinig baankans aannemen. Zo hoopt hij deze kwetsbare groep, die vaak op straat rondhangt, op te vangen.

De officiële opening van ‘Het Filmcafé’ is op 2 februari. Dit bijzondere plekje in het CAB-gebouw in Utrecht wordt een combinatie van een jazzcafé, nachtclub en arthouse bioscoop. Eigenaar Omar Waseq wil bovendien alleen jongeren zonder startkwalificatie en met weinig baankans aannemen. Zo hoopt hij deze kwetsbare groep, die vaak op straat rondhangt, op te vangen.

Het Filmcafé moet in de eerste plaats een plek worden waar jongeren zonder startkwalificatie en met weinig carrièrekansen terechtkunnen voor een baan. Omar verhuisde in zijn studententijd van het gezellige Brabant naar Kanaleneiland. Dat was voor hem een flinke cultuurschok en zijn eerste aanraking met wat hij ‘spookjongeren’ noemt. “In Kanaleneiland zag ik grote groepen jongeren de hele dag op straat en in portiekjes rondhangen. Dat was totaal nieuw voor mij.”

Spookjongeren

“Ik voetbalde veel in de buurt met studiegenoten. Vaak speelden we dan tegen jongeren uit de wijk. Later stelde ik mijn voortuin en toenmalig atelier open voor iedereen. Ik leerde deze jongens dus best wel goed kennen. Ik begreep in eerste instantie niet goed waarom zij niet meer van hun leven probeerde te maken. Het leek me altijd een kleine stap om op zoek te gaan naar een baan en wat van je leven te maken. Gaandeweg kwam ik erachter dat het toch niet zo simpel is. Ik hoorde jongens onderling praten over de zoveelste sollicitatie waar ze afgewezen werden zonder goede reden. Er werd lacherig over gedaan, maar het werd me wel duidelijk dat het best diep lag bij ze”, vertelt Omar.

Het is, volgens Omar, lastig voor jongeren die opgroeien in een bepaalde wijk en een bepaald uiterlijk hebben om serieus genomen te worden. “Er is veel demotivatie. Ik merkte dat ze het vaak bij voorbaat al hadden opgegeven, bang voor afwijzing. Veel van die jongens duiken het criminele circuit in om toch maar wat te verdienen. Als je daar eenmaal in zit is het einde natuurlijk zoek. Ik kan me goed een gesprek herinneren dat ik had met een van die jongens uit de buurt. Hij was achttien jaar, Marrokaans en zat zo met zichzelf in de knoop. Het lukte hem maar niet om zijn eigen situatie te verbeteren. Ik nam me in dat moment voor om als ik ooit een eigen bedrijf had, jongens als hij aan te nemen.”

Nieuwe weg inslaan

Inmiddels is Omar al een aantal jaar succesvol ondernemer. Hij startte Fatboy Cinema, een bedrijf waarmee hij overal ter wereld bioscoopavonden organiseert voor festivals en grote bedrijven als Disney en Red Bull. Twee jaar geleden werd het hem ineens allemaal teveel. Hij kreeg een burn out en ging er een jaar tussenuit om bij te komen. “Ik wist op dat moment niet meer waar ik mee bezig was en waar ik het allemaal voor deed. Alleen het geld maakte mij niet gelukkig. Ik voelde heel sterk dat ik meer wilde, iets wilde toevoegen aan de samenleving. Toen kwam het idee om kansarme jongeren een werkplek te bieden weer op mijn radar. Vanaf dat moment ben ik non-stop bezig geweest met het realiseren van dit project.”

Jazz en arthouse

En het project is niet zomaar wat. Omar begint een jazzcafé, bioscoop en nachtclub. Jarenlang was hij op zoek naar de perfecte locatie en die heeft hij nu gevonden in het CAB-gebouw in Zuilen. Hier heeft hij nu twee grote ruimtes tot zijn beschikking die invulling moeten gaan geven aan zijn ambitieuze plan. Het is nu nog wat leeg, maar volgens Omar is het meeste toch al gebeurd. Het klussen doet hij zelf, samen met vrienden. Eén ruimte wordt gereserveerd voor het café, waar speciaalbiertjes worden getapt van brouwerij Oproer die in het pand ernaast zit. Hier zullen ook de bandjes gaan optreden. De andere ruimte wordt een bioscoopzaal en af en toe een club. In de filmzaal zullen arthouse films en klassiekers als Pulp Fiction en Titanic gedraaid worden. Geen Pathé dus, maar films die je nergens anders meer op het grote doek kan kijken.

Werkervaring en training 

“Voor mij is het allerbelangrijkste dat dit een plek wordt waar jongeren met weinig toekomstperspectief en zelfvertrouwen aan de slag kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat zij tot veel in staat zijn, als ze maar de goede training krijgen. Het maakt dus niets uit of ze al ervaring hebben. Wij bieden ze een horecatraining of leiden ze op om geluidstechnicus te worden bij de films. Ze hoeven niet voor eeuwig bij ons te blijven, maar dan hebben ze in ieder geval wat werkervaring opgedaan”, vertelt Omar enthousiast. Het vinden van geschikte jongeren is wel lastig. Het is een groep die juist niet ingeschreven staat bij instanties of uitzendbureaus en dus lastig te bereiken is. “Deze jongeren zijn eigenlijk alleen één op één te bereiken. Ik hoop dat het balletje gaat rollen als iemand eenmaal een positieve ervaring hier heeft gehad en dat aan zijn vrienden vertelt.”

Maar zitten deze jongeren wel te wachten op jazz en arthouse? “Ik denk niet dat onze toekomstige werknemers zelf heel geïnteresseerd zijn in jazz of filmhuis-films”, zegt Omar lachend. “De doelgroep is dan ook niet deze jongens. We richten ons met Het Filmcafé op een publiek van tussen de achttien en vijfenveertig jaar, met liefde voor jazz, film of gewoon lekker uitgaan. Dat neemt niet weg dat het leuk zou zijn als de jongeren die we aannemen toch plezier gaan vinden in de arthouse en jazz. Je weet het natuurlijk maar nooit.”

3 Reacties

Reageren
  1. Ash

    Goeie zaak!

  2. Jelle

    Ik heb altijd veel bewondering voor idealisten als deze man. Maar arthouse en jazz in Zuilen, gerund door kansarme jongeren uit Kanaleneiland… Ik wens hem heel veel succes.

  3. Zonnewende

    Wat een mooi plan van deze meneer!

    Ik denk dat de jongeren zonder kansen die écht willen, het niets uitmaakt dat het films zijn die hij/zij zelf niet kijkt. Misschien zijn ze zelfs wel nieuwsgierig!

    En het publiek dat op het CAB afkomt, te zien aan Oproer en Bd’s vindt het juist tof als er bevolkingsgroepen mixen en kansen gecreeerd worden. Kijk maar naar de populariteit van The Colour Kitchen!

    Succes Omar!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).