Het is onbegrijpelijk, maar musea, theaters en concertzalen blijven dicht! Het is onbegrijpelijk, maar musea, theaters en concertzalen blijven dicht!

Het is onbegrijpelijk, maar musea, theaters en concertzalen blijven dicht!

Het is onbegrijpelijk, maar musea, theaters en concertzalen blijven dicht!
Foto: Bas van Setten
Pretparken, dierentuinen, terrassen, sportscholen en zelfs sekswerkers mogen weer klanten ontvangen. Alles gaat open, behalve de culturele sector, bizar.

Pretparken, dierentuinen, terrassen, sportscholen en zelfs sekswerkers mogen weer klanten ontvangen. Alles gaat open, behalve de culturele sector, bizar.

Hutjemutje aapjes kijken in een dierentuin, een wagon vol mensen van de achtbaan af, met z’n allen zweten in de sportschool, alles mag, maar naar een schilderij kijken kan nog niet en ook naar een concert gaan is uitgesloten. Ik gun iedere branche het beste, maar het lijkt erop dat de regering denkt dat heel Nederland heeft gewacht op het opengaan van dierentuinen en pretparken.

Ieder zijn plezier

Gooi die pretparkdeuren maar open en laat de massa maar binnenstromen, van mij mag het. Maar gereguleerd museumbezoek lijkt mij, in de wetenschap dat het Covid virus nog niet helemaal is uitgeroeid, veel gezonder. Deze regering heeft de culturele sector als onbelangrijk in de onderste lade geschoven. In mijn ogen een onbegrijpelijke beslissing. Natuurlijk gun ik iedere branche en iedereen zijn vrijheid, maar een plausibele reden waarom musea en concertzalen gesloten blijven heb ik niet gehoord.

Brood en spelen

Vooral ouderen zijn de dupe van dit besluit, zij hebben echt niet zitten wachten op de opening van De Efteling om daar in een Vliegende Hollander te kunnen stappen. Ouderen willen weer genieten van een schilderij , sculptuur, concert of een antieke trein, bovendien zijn zij veelal al gevaccineerd en behoren niet langer tot een risicogroep. De stappen die dit kabinet zet maken duidelijk dat de culturele sector voor hen geen hoofdzaak is. Liever geven ze de natie vertier, sport en spelen. Maar de natie bestaat uit meer dan alleen pret- en dierenpark liefhebbers.

Gooi de deuren naar de culturele sector open

Laat diegene die snakken naar museum of concertbezoek niet langer wachten en laat musea en concertzalen niet langer snakken naar bezoek. Haal cultuur uit de onderste lade en behandel het niet langer als een sector die er niet toe doet.

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

17 Reacties

Reageren
 1. Lauk

  Volstrekt mee eens. Juist ouderen hebben nu bijna allemaal 2e prikken gehad, lopen en veroorzaken praktisch geen risico meer!

 2. Van hoorn H

  Het is eigenlijk erg vreemd.Ik ben een intensieve musea bezoeker.Het was heel goed georganiseerd?Gooi de musea open.De pretparken geven veel meer bezmettingen E.a openbare gelegenheden!

 3. Lexus

  Mijn partner en ik hebben in het najaar nog enkele concerten en musea kunnen bezoeken. Alles was er prima geregeld. We voelden er ons veiliger dan op straat, waar de afstandregel nauwelijks in acht genomen werd. Het Nederlandse overheidsbeleid met betrekking tot corona vinden we steeds meer beschamend. En dan valt ook nog te voorzien dat het pappen en nathouden en problemen vooruitschuiven weer een nieuwe regeringsfase ingaat.

 4. Keesjo

  Onbegrijpelijk dat de musea en de concertzalen niet worden geopend.
  Cultuur wordt weer eens op de laatste plaats gezet door deze regering.

 5. Wim

  Een werkje wachten kan geen kwaad toch. Komt allemaal weer goed.

 6. Ton

  Waar blijft de petitie die wij kunnen ondertekenen?

 7. Joke

  Onbegrijpelijk en zooo jammer!

 8. C.

  @Wim. Dat weekje wachten had je de horeca eens moeten voorstellen, het land was te klein geweest, want “we” hebben er toch recht op om een beetje te leven …..

 9. Fred

  Sinds diversiteit en inclusiviteit zo belangrijk zijn geworden voor musea en dergelijke is mijn behoefte deze instellingen te bezoeken sterk afgenomen.

 10. Lexus

  @Fred: verklaar u nader. Hebt u bijvoorbeeld bezwaar tegen de grote diversiteit in het soort musea dat Nederland kent of een groot en divers muziekaanbod? Zin misschien in één ‘nationaal’ museum dat in alle museale behoeften voorziet en één band of orkest voor het hele land? Of bedoelt u iets anders met uw opmerking?

 11. BdV

  Opmerkelijk commentaar @ Fred. In de zin dat je tegenstander bent van diversiteit en inclusiviteit of meer omdat je voorstander bent van het estheticisme?

 12. Katja

  Horeca heeft betere lobby, cultuur interesseert het kabinet geen biet.

 13. Jacoba

  Waarom kan het al maanden wel in België?

 14. Jacoba

  Waarom zijn de musea in België al maanden geopend en bij ons nog niet? VVD is niet zo van cultuur.

 15. Jaap

  @c wat een rare opmerking. Horeca heeft in totaal 11 maanden dicht gezeten en hoe hard ze ook riepen en nog steeds roepen, open mogen ze niet… En ondanks dat alle reserves daardoor verbrand zijn mogen ze nu nog steeds alleen maar de terrassen open hebben, een groot deel heeft dit niet of moet draaien op 50 man die ze van broodjes en koffie mogen voorzien (is geen vetpot hoor en de steun die ze kregen mag je voor die paar verdiende centen inleveren). Dus laten we niet net doen alsof die branche blij moet zijn met de dooie mus die ze hebben gekregen (door druk vanuit burgemeesters en maatschappij). Horeca ligt bijna net zo laag in de lade als de cultuursector en evenementenbranche.
  Dat gezegd hebbende is het belachelijk dat de culturele sector, het allerhardst geraakt, nog langer zijn deuren dicht moet houden. Schaamteloos en niet te verdedigen.

 16. Fred

  Lexus: wat mij tegenstaat bij diversiteit en inclusiviteit zijn de clains die vanuit de gammahoek gelegd worden op de implementatie: zo woke als maar kan. Dat heeft dus niets met een beperking in de aantallen musea of bands danwel orkesten te maken. De enige muziekuitvoeringen die ik bezocht waren trouwens enkele orgelconcerten zoals die in de Domkerk werden gegeven.

 17. R. Delforterie

  Ja, ja sekswerkers mogen weer aan de gang, maar musea blijven dicht: volgens mij is de 1,5 meter afstand bij de musea toch ietsje beter te doen als bij het eerst-genoemde. Of vergis ik me nu? En naar dat stelletje onbenullen in Den Haag moeten we maar blijven luisteren!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).