Het Jaar Van Erik van Doorn: “We wilden in ieder geval nooit kunnen zeggen: Had ik maar…” | De Utrechtse Internet Courant Het Jaar Van Erik van Doorn: “We wilden in ieder geval nooit kunnen zeggen: Had ik maar…” | De Utrechtse Internet Courant

Het Jaar Van Erik van Doorn: “We wilden in ieder geval nooit kunnen zeggen: Had ik maar…”

Het Jaar Van Erik van Doorn: “We wilden in ieder geval nooit kunnen zeggen: Had ik maar…”
Voor de rubriek Het Jaar Van interviewt de DUIC-redactie aan het eind van het jaar 5 mensen die in Utrecht onderwerp van gesprek zijn geweest. Vandaag Erik van Doorn ook wel bekend als de eigenaar van Broese.

Voor de rubriek Het Jaar Van interviewt de DUIC-redactie aan het eind van het jaar 5 mensen die in Utrecht onderwerp van gesprek zijn geweest. Vandaag Erik van Doorn ook wel bekend als de eigenaar van Broese.

Erik van Doorn keek zijn vrouw eind maart eens aan en vroeg: doen we het wel of doen we het niet? Het echtpaar van Doorn zou uit de luwte van hun boekhandel in Zeist stappen en zich in de ‘gekte’ van Broese Utrecht storten. Met alles wat erbij hoort, de huurproblematiek, het vraagstuk van de bibliotheek en een grote publieke belangstelling. “We wilden in ieder geval nooit kunnen zeggen: Had ik maar…”

Het moment

“We wisten nog van niets toen we werden gevraagd of het niet iets voor ons zou zijn om de boekhandel van Polare over te nemen. We zijn de jongste niet meer. Dus of we het vol konden houden met het oog op de gezondheid was een serieuze vraag.” Dat Erik en Sandra van Doorn toch besloten de knoop door te hakken was vooral om later geen spijt te hebben. “Het was een buitenkans die je niet wil laten lopen. Aan de andere kant hebben veel mensen, tot mijn niet geringe verbazing overigens, die kans wél laten lopen.”

Een olifant in de kamer

“Andere boekhandelaren hebben hetzelfde gezien als wij. De huurproblematiek, maar ook de grote olifant in de kamer, de bibliotheek. Dat was volgens ons niet onoverkomelijk.” Erik zat in Hoevelaken op het moment dat zijn vrouw over de huur ging praten bij de gemeente. “Dat was alleen maar om te kijken of er niet een beetje af kon voor ons als nieuwe huurders.” Dus de champagne was al ontkurkt in Hoevelaken.

Erik van Doorn wilde al een glaasje drinken op de overname toen zijn vrouw belde. “Laat maar zitten, zei ze. We mogen nog even drie maanden achterstallig huur van Polare ophoesten. Dat gingen we niet doen.” Gelukkig voor de boekhandel kwam de gemeenteraadsverkiezing eraan en besloot het nieuwe college wat meer ruimte te geven. “Met de tikkende klok van het faillissement is het uiteindelijk op de een-na-laatste dag toch nog rond gekomen. Het heeft ons uiteindelijk in grotere mate beïnvloed dan wij ooit hadden kunnen bevroeden”, blikt Van Doorn terug.

De nasleep

Van Doorn wist dat het huurcontract tot eind 2016 liep, maar was toch zeer verrast toen twee weken geleden een brief op de mat viel waarin de huur werd opgezegd. “We wisten niet dat het niet verlengd kon worden. We hebben afspraken gemaakt en prettige gesprekken gehad met woordvoerders van de gemeente. De praktijk blijkt jammer genoeg toch wat weerbarstiger.” Van Doorn moet nu aan de bak om te zorgen om Broese te behouden. “We gaan niet zonder slag of stoot akkoord met deze afloop. Dat wordt een rechtszaak op de een of andere manier en dat is helaas heel veel negatieve energie en geld.”

Al 40 jaar boeken

De boekenwinkel zit vanaf 1974 in het pand aan de Stadhuisbrug. In 40 jaar hebben vele verschillende namen op de gevel geprijkt en vooral de laatste jaren is het stormachtig geweest. “Dat heeft meer te maken met het soort management dan het feit dat slecht ging met de boekhandel. Het gaat weliswaar minder in de boekenwereld, maar niet zo dramatisch als al jarenlang wordt geschetst door de media.” In Zeist was het echtpaar gewend aan een wat ouder publiek. “Hier in Utrecht is het jonger met studenten, passanten en toeristen. We zien dat heel veel jonge mensen gewoon zonder aarzeling stapels boeken kopen. Er zijn bedreigingen van buitenaf, of beter gezegd een veranderende marktsituatie, maar het is hier enorm druk. Kijk zelf maar!”

Enigszins verbaasd hoorde de boekhandelaar dan ook dat de bibliotheek voorrang zal krijgen van de gemeente in verdere besluitvorming. “Een week later zei wethouder Jansen dat het toch mogelijk is dat we in een pand blijven. Dat is geen duidelijk signaal. We willen daarover graag nog in contact komen met de wethouder, om een oplossing te vinden die voor alle partijen bevredigend is.”

2015

Het stappenplan voor de komende periode is volgens de eigenaar van de boekhandel wel uit te tekenen, maar het is de vraag wat de rechter van belang acht. “De belangen van de gemeente die met twee petten opzit of de locatie van een vertrouwde huurder. De gemeente verhuurt als een private partij, maar ze zetten een publieke pet op door de bibliotheek naar voren te schuiven als belangrijkste partij. Ook moet je je afvragen hoe blij winkeliers in de omgeving zijn als hier geen boekhandel zit. Als de bibliotheek het pand krijgt, wordt het een gedecommercialiseerde zone. Dat zal ook voor de omliggende winkels geen heel fijn bericht zijn.”

Gesteund door een advocatenkantoor denkt de directeur een kans van slagen te hebben. Hoe groot die kans is valt niet te zeggen. “Het zou ook voor het boekenvak jammer zijn als de etalage van Broese zou verdwijnen. Als in januari de stofwolken zijn opgetrokken dan willen we met een leeg hoofd weer naar de toekomst kijken. Nu is de bommelding van het opzeggen van de huur vrij recent. In deze drukke tijd was het moeilijk voor ons om daarop te reageren.”

“In andere steden kopen grote spelers als Primark en Apple historische panden op alleen maar om ze te hebben. Dat is voor die partijen prestige. Voor dit pand zou dat ook goed kunnen in de toekomst, maar we hebben heel duidelijk gemerkt dat Broese veel sentimenten oproept. Dus hopelijk behouden we de naam Broese voor de stad.”

tekst: Jesse Holweg

4 Reacties

Reageren
  1. DikkeMiddelVinger@Utrecht.

    Het probleem is dat wij een onbetrouwbaar stadsbestuur hebben die gefaciliteerd door haar ambtenaren desastreuse beslissingen maken voor de stad Utrecht en haar ondernemers.
    Jammer voor de stad en haar inwoners.

  2. Jolanda

    En zo wordt je dus bedankt door de gemeente Utrecht voor het redden van Broese waar wij met zijn allen trots op zijn en waarvoor gevochten is. Onbegrijpelijk! Dat jarenlange gedoe over de bibliotheek. Hoe zit het met oude postkantoor en bibliotheek? Zou perfecte locatie zijn (zie ook kerk in Maastricht), maar ASR zal wel weer andere belangen hebben/ de hoofdprijs willen.

  3. Jolanda

    In ieder geval bedankt echtpaar van Doorn, dat u uw nek wilde uitsteken om Broese te redden. Hoop dat het snel met een schikking is op te lossen ipv dat er weer onnodig heel veel geld naar procedures en advocaten gaat.

  4. Viktor Fedora

    Ooit zei een bevriend architect me (hij sprak uit langdurige ervaring) dat de overheid de meest onbetrouwbare onderhandelingspartner is waar iemand mee te maken kan krijgen. Enigszins verbonden met die aanname is het misschien tijd om een stichting op te richten die als taak heeft het controleren en toelichten in duidelijke taal en diagrammen van het gemeentebudget aan de Utrechtse belastingbetaler. Waar gaat (al) het geld naartoe, waarom, en wie moeten of wat moet daarvoor bloeden?
    In elk geval: veel sterkte gewenst, dappere Van Doorns!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).