Het Jaar Van Jelte Keur: “Ik ben geen boerenpummel die Yippie-Kai-Yee riep en die drone de lucht in stuurde” | De Utrechtse Internet Courant Het Jaar Van Jelte Keur: “Ik ben geen boerenpummel die Yippie-Kai-Yee riep en die drone de lucht in stuurde” | De Utrechtse Internet Courant

Het Jaar Van Jelte Keur: “Ik ben geen boerenpummel die Yippie-Kai-Yee riep en die drone de lucht in stuurde”

Het Jaar Van Jelte Keur: “Ik ben geen boerenpummel die Yippie-Kai-Yee riep en die drone de lucht in stuurde”
Voor de rubriek Het Jaar Van interviewt de DUIC-redactie aan het eind van het jaar 5 mensen die in Utrecht onderwerp van gesprek zijn geweest. Vandaag Jelte Keur ook wel bekend als de maker van het drone-filmpje.

Voor de rubriek Het Jaar Van interviewt de DUIC-redactie aan het eind van het jaar 5 mensen die in Utrecht onderwerp van gesprek zijn geweest. Vandaag Jelte Keur ook wel bekend als de maker van het drone-filmpje.

Op woensdag 19 november plaatste Jelte Keur een filmpje van de Domtoren op YouTube. De omstandigheden waren de zondag ervoor perfect geweest. De mistbanken die een mystiek beeld schiepen en de morgenzon door de toren brachten een prachtig beeld van de Domtoren. In de dagen erna gebeurde echter iets wat Keur zelf ook nooit had verwacht. De ophef rond het filmpje werd zo extreem dat hij zelfs even besloot om een radiostilte in te lassen: “Ik heb de media wel leren kennen in die periode.”

Het moment

Al 200 dagen wachtte de hobbyist op de perfecte omstandigheden voor het maken van een filmpje van de Dom. “In de vorige winter kwam ik op de fiets in Friesland het weerfenomeen witte wieven tegen. Ik kende de witte wieven van vroeger en vond dat als kind al mooi. De mistbanken hangen dan over de weilanden en zijn van bovenaf mooi te filmen. Daar ontstond het idee en moet je naast een dosis geluk ook geduld hebben. Op het moment dat ik door mijn bril op die zondagochtend de camerabeelden bekeek dacht ik al dat het een bijzonder filmpje zou worden. Ik had niet durven dromen dat het zó mooi zou worden. Vooral het laatste shot is waanzinnig.”

De bedrijfsleider van restaurant Blij in Utrecht plaatste die woensdag trots het filmpje op internet. Deze werd al snel opgepakt door DUIC en Buienradar. Toen ook NU.nl melding maakte ging het pas echt hard.

Boete

“Het filmpje ging viral en werd 30 tot 40.000 keer per uur bekeken. De eerste reacties waren veelal positief, behalve wat mensen die riepen dat dit eigenlijk niet mocht. Bij overtreding van alle segmenten in het luchtruim staat er een boete van 7800 euro op. Dat werd opgepakt door de media. Men nam het mee als inspiratie om nieuws van te maken, maar dat is het dak van de boete en krijg je als particulier zonder schade te vliegen nooit opgelegd.”

Hij wist dat een boete tussen de 300 en 500 euro boven zijn hoofd zou kunnen hangen. “Die nam ik niet zozeer voor lief, maar ik had niet verwacht gepakt te worden. Er staan namelijk honderden van dit soort filmpjes op het internet.”

De nasleep

Een week nadat het filmpje op het web werd geplaatst hing de luchtvaartpolitie aan de telefoon bij Keur. Die vertelden dat er normaal gesproken niet actief makers van dronefilmpjes werden opgespoord. “In mijn geval moesten ze wel iets doen, want anders ziet heel Nederland dat dit zomaar allemaal kan. Heel begrijpelijk. Net als bij  duiken of kitesurfen vind ik dat er een vorm van brevet moet worden verschaft. Als een drone een bepaalde afstand bij je vandaan kan vliegen en een krachtige motor heeft moet je een paar lesjes nemen van theorie, praktijk en techniek.”

De 32-jarige Keur is al tweeëneenhalf jaar actief bezig met vliegen en naar eigen zeggen erg bedreven in het besturen van mijn drone.”Anders kan je ook niet zo’n filmpje maken hoor”, lacht hij. Bij de luchtvaartpolitie werd hem vooral gevraagd of hij verstand van zaken had. “In dat verhoor werd hoofdzakelijk gevraagd naar hoe ik me voorbereid. Ze kijken daarbij of ik een of andere boerenpummel ben die zegt Yippie-Kai-Yee roept en de lucht in gaat of weet wat ik doe. Ze vroegen ook hoeveel vlieguren ik heb gemaakt. Dat zijn er tussen de 100 en 120. Dat vonden zij ook veel.”

Paradox

“Het is eigenlijk een grote paradox. Ik kreeg mailtjes van mensen die tot tranen toe geroerd waren en de felste tegenstanders die me een snotaap vonden die maar even de show ging stelen. Iemand  die door drie wetswijzigingen enorm veel heeft geïnvesteerd om legaal te vliegen met drones was bood. Hij staat financieel aan de grond en verweet het mij toch de lucht in te gaan zonder vergunning.”

Keur is nu bezig om legaal zijn hobby voort te zetten. De 32-jarige Utrechter heeft zelfs al een opdracht binnen van de KLM om een before en after shot te maken van een Boeing 737 die wordt overgespoten. Die opdracht is wel in een vliegtuighangar en niet in het luchtruim. “Een vertegenwoordiger van de Koen en Sandershow op de radio wilde dat ik bij het glazen huis ook een dronefilmpje kwam maken. Maar toen zei ik: beste kerel, ik lig nogal onder de loep. Dan overtreed ik de regels van het vliegen binnen de bebouwde kom alweer, maar ook ’s avonds en boven een mensenmassa. Dat zou heel dom zijn. Overigens woei het ook veel te hard dus was het sowieso nooit door gegaan.”

2015

“Ik ben bezig met het startkapitaal om een gecertificeerde drone te krijgen. Het luchtruim is door een wetswijziging intussen wel weer een stukje toegankelijker geworden. Ik heb dan ook wel de plannen om weer te vliegen, maar ik ga binnen Nederland even geen regels meer overtreden. Alleen op de plekken waar het mag. Die ideeën ben ik heel erg aan het uitdenken, want als het nu misgaat word ik opgehangen aan de hoogste boom.” Keur wil zich nu meer richten op de natuur op wereldwijd bekende plekken. “Als er dan iets misgaat dan ben ik misschien mijn drone kwijt, maar dan verwond ik in ieder geval niemand.”

Rouwtherapeut

Naast bedrijfsleider in het restaurant is Keur ook bezig met het afronden van een post-HBO studie rouwtherapie. “Als ik even mag dromen hoop ik daar een bedrijfje in te beginnen. Natuurlijk heb ik thuis dan wat dikke drones liggen om filmpjes mee te maken. Ik heb nu natuurlijk wel het moment mee.”

Tekst: Jesse Holweg

4 Reacties

Reageren
 1. Frank

  Grappig hoe in het stukje zelf de titel effectief teniet gedaan en zelfs tegengesproken wordt.

 2. Frans

  De Pers is zo armoedig dat om nieuws te hebben blazen zij het op. En een ander zit op de blaren. Tja, ik zag het direct gebeuren.
  Weet je hoe we dat vroeger noemden: “lijken pikkers”.
  Maar ja, enig e vorm val algemene educatie en in het bijzonder algemene ontwikkeling ontbreekt. Dus Rammen. Mijn naam staat eronder. Het enige wat telt. Het is overal het zelfde als publiciteit aan de orde is. Net als bij de politiek.

 3. Frank

  @Frans Waar heb je het in hemelsnaam over?

 4. Sjaak

  Lekker janken in de comments op duic

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).