Het Jaar Van Kika Sprangers - Eén van de beste jazztalenten van Nederland: ‘Ik neem het allemaal niet voor lief’ | De Utrechtse Internet Courant Het Jaar Van Kika Sprangers - Eén van de beste jazztalenten van Nederland: ‘Ik neem het allemaal niet voor lief’ | De Utrechtse Internet Courant

Het Jaar Van Kika Sprangers – Eén van de beste jazztalenten van Nederland: ‘Ik neem het allemaal niet voor lief’

Het Jaar Van Kika Sprangers – Eén van de beste jazztalenten van Nederland: ‘Ik neem het allemaal niet voor lief’
Kika Sprangers live. Foto door Merce Wouthuysen
In Het Jaar Van interviewen we verschillende Utrechters die een bijzonder jaar hebben meegemaakt. Tot en met de laatste dag van het jaar 2018 verschijnt elke dag een verhaal in deze rubriek.

In Het Jaar Van interviewen we verschillende Utrechters die een bijzonder jaar hebben meegemaakt. Tot en met de laatste dag van het jaar 2018 verschijnt elke dag een verhaal in deze rubriek.

2018 was voor saxofonist Kika Sprangers (24) ‘echt een super jaar’. Ze werd benoemd tot één van de twee beste nieuwe jazztalenten van Nederland van 2018: Young VIP. Hierdoor mocht ze dit voorjaar op de Young VIPs Tour 2018 langs toonaangevende jazzclubs en festivals in Nederland, zoals Transition in TivoliVredenburg. Daarnaast stond ze op North Sea Jazz, sloot ze het jaar af met een tournee in Indonesië met haar band en werkt ze aan haar debuutalbum. Kika: “Ik wist al dat het een jaar ging worden met mooie kansen en dat is zeker uitgekomen.”

Door een dubbele afspraak komt Kika wat later het café van TivoliVredenburg binnengelopen dan gepland. “Sorry hoor! Die afspraak was al voor de tweede keer verzet, maar dat was ik even vergeten.” Ze had een afspraak met één van de managers die ze via Young VIP kent. Kika heeft zich niet zelf opgegeven voor die titel. “Wij zijn geselecteerd door een comité van programmeurs en boekers van de beste Nederlandse jazzclubs. Dat is een onwijs compliment. Ik kreeg het telefoontje met de vraag ‘wil je Young VIP 2018 zijn?’ Alsof dat nog een vraag was.”

De Young VIPs Tour was van eind maart tot eind mei. “Het is een hele fijne opstap. Het bijzondere was ook dat de optredens dicht op elkaar zaten: twaalf concerten in een periode van twee maanden. Dat maak je in de jazzscene niet vaak mee.” Daarnaast deed Kika nog boekingen met haar eigen band. “Dat loopt altijd wel door. 15 december speelden we bijvoorbeeld op het UJazz Festival in TivoliVredenburg. Dat was een goed moment om mijn nieuwe bandleden te presenteren. Nu gaan we pas weer spelen als mijn debuutalbum uitkomt in september. Ik let er altijd wel op dat we iets nieuws hebben te melden.”

Zelfs als Kika een uurtje over heeft, is ze bezig met muziek. “Ik sta eigenlijk altijd ‘aan’. Dan ga ik saxofoon spelen, of bijvoorbeeld naar een concert. En dan luister je toch kritisch. Soms word ik daar wel gek van hoor. Ik wil ook wel eens op pauze kunnen drukken.” En daar heeft ze haar eigen maniertjes voor. “Tijdens het eten zet ik nooit muziek aan. En ook bij anderen vraag ik of het uit mag. Tja, dat is een soort dingetje geworden”, ze lacht. “Even dat rustmomentje pakken. Als ik eet, dan eet ik. Die muziek is dan even klaar.”

Romantisch beeld

Over het jazzaanbod in Utrecht is ze eerlijk. “De komst van TivoliVredenburg heeft veel betekend voor de jazzscene hier. Er zijn wel lokale jazzinitiatieven, maar het kan nog veel beter. Als conservatoriumstudent heb je zo’n romantisch beeld dat als je een kroegje in gaat, daar dan elke avond live jazz is. Ik geloof daar nog steeds in. Vanuit de gemeente kunnen lokale jazzinitiatieven beter ondersteund worden. Het kleinschalige is ook wat Utrecht, Utrecht maakt. Volgens mij is de wil er wel, maar zien we dat nog niet genoeg terug. Dat ervaarde ik tijdens mijn studie hier: ik ging altijd naar Rotterdam of Amsterdam om naar jazz te luisteren. Het is leuk om te zien dat Utrechters het heft in eigen handen nemen, zoals Back & Fourth en Jozef. Het aantal lokale jazzinitiatieven groeit. Ik hoop dat het zo doorgaat.”

Ze vertelt over het goede contact dat ze met TivoliVredenburg heeft, de jazzavonden die ze in De Utrechter organiseert en de lessen die ze geeft op een muziekschool bij De Cereolfabriek aan jonge kinderen. “Zij hebben ook een jazzprogrammering waar ik wat voor doe”, vult Kika aan. Volgend jaar richt ze zich op haar debuutalbum, het Grachtenfestival in Amsterdam en speelt ze in een theatervoorstelling. “Ik zou ook nog wel compositie willen studeren, of nog een master saxofoon.” Alleen die studie weet ze nog niet helemaal zeker: “Als mijn album heel goed ontvangen, dan ga ik natuurlijk niet weg. Dat zou zonde zijn. Maar dat is echt een luxeprobleem.”

Kika hoort vaak over hoe moeilijk het is om als jazzmuzikant rond te komen. “Het is ook lastig, en ik neem het niet voor lief dat het voor mij nu allemaal lekker doorloopt. Als jazzmuzikant kan je het jezelf permitteren om verschillende soorten muziek te maken en in verschillende projecten te zitten. Dat geeft ook weer meer opties. Je wedt als het ware op meerdere paarden. Daarin moet je creatief zijn. Het is niet zonder risico, maar dat is wel het spelletje. En ik vind het een leuk spelletje. Het is een hele leuke wereld om in te werken.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).