Het Noorderbad in Utrecht komt tot leven op nieuwe muurschildering Het Noorderbad in Utrecht komt tot leven op nieuwe muurschildering

Het Noorderbad in Utrecht komt tot leven op nieuwe muurschildering

Het Noorderbad in Utrecht komt tot leven op nieuwe muurschildering
Het Noorderbad roept bij veel Utrechters herinneringen op en vanaf vandaag is het zwembad weer te bewonderen in de stad. Kunstenaarscollectief De Strakke Hand maakte een muurschildering van het bad op de kruising van de Blois van Treslongstraat en de Boisotstraat

Het Noorderbad roept bij veel Utrechters herinneringen op en vanaf vandaag is het zwembad weer te bewonderen in de stad. Kunstenaarscollectief De Strakke Hand maakte een muurschildering van het bad op de kruising van de Blois van Treslongstraat en de Boisotstraat

Een aantal jaar geleden kwamen studenten die tijdelijk in de wijk woonden met het idee voor een muurschildering. Een groep betrokken buurtbewoners omarmde dit initiatief en hebben het plan voortgezet.

De buurtbewoners hebben contact gezocht met omwonenden, pandeigenaar (Mitros) en het wijkbureau Noordwest. Er zijn veel ideeën door de buurt aangedragen en er zijn verschillende concepten de revue gepasseerd. Van alle ideeën kwam het Noorderbad het meest naar voren.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het zwembad heeft jarenlang een prominente plaats in de buurt ingenomen en was voor veel Utrechters een vaste stek. Het zwembad werd in 1934 als werkverschaffingsproject gebouwd en sloot de deuren in 1994.

Hoe en wat hebben de kunstenaars gemaakt?

Toen het zwembad in de jaren ’90 heeft moeten plaatsmaken voor huizenbouw is dit niet door alle wijkbewoners in dank afgenomen. Bij veel omwonenden roepen de herinneringen veel emoties op.

Michiel van De Strakke Hand vertelt: “Het leek ons mooi hier een blijvende herinnering voor te maken. Toen duidelijk werd dat we een ode aan het Noorderbad zouden gaan brengen zijn we in het Utrechts Archief gaan zoeken naar beeldmateriaal. We vonden veel mooie foto’s maar er was er één die er bovenuit stak; een foto waarbij een jongetje argeloos van de duikplank afspringt. Een echt voorbeeld van jeugdige onbezonnenheid. De foto ademde nostalgie en hier wilden we wat mee.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ontwerper Stefan heeft aan de foto zijn eigen draai gegeven. “Zo hebben we het oude logo weten te vinden wat we hebben nagebootst in de typografie en is het geheel opgemaakt uit blauwtinten. Een van de bewoners gaf aan dat we misschien nog een mooi special effect konden toevoegen. Dit werd de sequence – een rij opvolgende beelden. Deze herhaling zie je veel in skateboardmagazine-foto’s en leek ons een uitdaging om toe te passen. Deze suggestieve figuren, de plons en de bewegende duikplank zijn uit de losse hand geschilderd.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Strakke Hand is de afgelopen week bezig geweest met de schildering. Michiel vertelt: “Het is ongelofelijk hoeveel mensen naar ons toekomen om herinneringen en anekdotes te delen. Van het vroegere bad waar de jongens en meisjes nog gescheiden zwommen, tot het stiekem hekken klimmen om ’s nachts te zwemmen. En er komen mensen op leeftijd langs die elkaar ooit voor het eerst in het Noorderbad hebben ontmoet. Heel interessant en speciaal om al deze verhalen aan te horen 27 jaar na dato. Het is toch uniek hoe een stukje geschiedenis na zo’n lange tijd nog zoveel kan losmaken bij mensen?”

Het Kunstenaarscollectief is het afgelopen jaar vooral bezig geweest met werken op hoogte, waardoor ze minder op straatniveau stonden. “Het was weer genieten om middenin een wijk te schilderen. Voorafgaand aan de uitvoer stel je jezelf wel eens de vraag of iedereen dit ontwerp wel ziet zitten gezien het toch wat beladen onderwerp. Zonder uitzondering was iedereen vol lof en reageerde men enthousiast. Fijn om zoveel waardering te krijgen. Dat maakt ons werk extra speciaal.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kunnen we dit jaar nog meer verwachten van het collectief in Utrecht?

“We zijn het jaar afgetrapt met een nijntje schildering in Nieuwegein en een ontwerp van Kisman op de Draaiweg. De komende maanden zijn we bezig in Arnhem, Groenlo en Zwijndrecht. Daarna staan er twee hele speciale projecten in Utrecht op de agenda en wel in het centrum ditmaal.”

De Strakke Hand is met de uitvoer vijf dagen bezig geweest met gemiddeld vier man. De schilders die het werk hebben gemaakt zijn Stefan van den Heuvel, Roos ten Hoopen, Astrid Oud, Levi de Keijzer en Michiel Meulemans. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Initiatievenfonds van Wijkbureau Noordwest en Mitros. Over het geheel wordt een speciale coating ingewassen zodat het werk minimaal tien jaar in uiterst goede staat blijft.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Ahme

  Meer, meer, meer: hiermee zetten we Utrecht op de kaart

 2. Stadsie

  Gaaf! en prachtig uitgevoerd. Nu het zwembad nog terug in de wijk?

 3. Wim

  Applaus

 4. JdV

  Prachtig. Mijn opa en oma waren badmeester en badjuffrouw op het Noorderbad. Ze waren getrouwd en woonden in het huis dat naast het bad stond. Mijn oma had de leiding over de dames kant van het bad en opa over de mannen kant. In het midden zat een leuk winkeltje waar je snoep en later snacks kon kopen.
  Als kind was ik 4 jaar toen mijn grootouders mij leerden zwemmen als het bad dicht was. Mijn ouders hadden een boot en vonden dat ik zo snel mogelijk moest leren zwemmen. Mooie tijden.

 5. Martin

  Afgelopen zomer met mijn vrouw op de fiets langs een aantal muurschilderingen gefietst. Eens met ‘Ahme’, de schilderingen maken Utrecht nóg mooier! Ook deze gaan we binnenkort bekijken, zo waar ik u brom. En dan fietsen we meteen even door naar IJssalon Roma!

 6. Hans vd Warenburg

  Wat zou het leuk zijn als iemand op een plattegrond of app aangeeft waar alle Utrechtse muurschilderingen zijn. In deze wandeltijd een welkom cadeau. (N.b. Zou ook voor muur poëzie kunnen gelden)

 7. Zonnewende

  Wat mooi weer!
  Keep going guys & girls

 8. Utrechtse Jantje

  @Adv…ik herinner mij dat snoepwinkeltje ook nog wel ..en de kleedhokjes aan de overkant en rechts in de hoek , die deur die 1 keer in de week openstond ,zodat je door kon lopen naar de dames kant …en de richel langs de kant in het diepe , waar je onder kon kruipen …..Mooie tijden daar beleefd…

 9. Isabelle

  Wat een topwerk! Ik kijk écht uit naar mooie werken in het centrum!

  De Strakke Hand is de trots van Utrecht!!!!

 10. John van Prooijen

  Wat betreft muurpoezie, zie de website https://straatpoezie.nl/

 11. D.

  Mooi. Jammer dat Utrecht geen (echt) buitenbad heeft, zeker nu met Corona een groot gemis.

  Off topic: die straat kan wel wat groen gebruiken.

 12. Koel Hoofd

  Meer, Meer, MEER!
  Hier wordt je toch gewoon vrolijk van!

  Nu maar hopen dat onze knotsknetterachterlijke gemeente niet hier ook de stoep gaat weghalen om plantjes voor het kunstwerk te planten, wat ze elders wel al hebben gedaan.

 13. Herman

  Zo wat knapt dat op! Mooi schilderij!
  Maar wat een triest, lelijk en suf huis… hoe durf je dat te bouwen.
  Wat dat betreft is dit schilderij een enorme verbetering.

 14. Peter

  Top!

 15. Lombokker

  @Stadsie en D.

  Buitenbaden zijn passé, net als het touwtje uit de brievenbus. Helaas te vaak gesodemieter met figuren die zich niet kunnen gedragen.

 16. Pee

  De zwemvierdaagse werd ook in het noorderbad gehouden .

 17. Karla

  Hartjes, veel hartjes. Hier wordt Utrecht nog mooier van.

 18. Hendrik

  (Geuzen) Wijk kan deze iniatieven waarderen en zeker ook gebruiken. Top!

 19. D.

  @Lombokker
  Niet mee eens. Iedere zomer zwem ik in een buitenbad in een dorp net buiten Utrecht. Heerlijk zwemmen in de buitenlucht en er hangt een gemoedelijke sfeer.
  In meerdere grote steden zijn nu buitenbaden open, zodat je ook nu in tijden van coronaproof toch veilig kunt sporten. Iets wat de mentale en fysieke toestand van burgers alleen maar ten goede komt.

 20. Wijk naam is....

  Beste Duic, kunnen jullie svp bij berichten ook voortaan de WIJk naam, buurt melden?

 21. Rob Jansen

  Wij zaten in de jaren 1960 tot 68 op de watervrienden.
  Wij konden aan de jongs kant zondags vroj zwemmen.
  Ik heb in het noordenbad zwemmen geleerd.
  Geen zwem diploma gehaald. Zwembroek van mijn broer aan waar de stikker van een diploma opstaat.
  Later wedstijd zwemmen gedaan.

 22. RvD

  Leuk, menig keer daar gezwommen, ook de zwemvierdaagse daar meegedaan. Ik zat op de lagere school met Henk Donselaar, de zoon van de badmeester destijds.
  Je had ook nog het instructiebad zuilen tegen schaakwijk aan.

 23. Gert Kreeftmeijer

  De gemeente had een andere oplossing moeten vinden in plaats van slopen wel erg jammer ,veel tijdens mijn jeugd jaren vertoeft en na het zwemmen naar de speeltuin die er gelukkig nog is .

 24. Gert Kreeftmeijer

  Nooit moeten slopen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).