Het podium na HKU - Ruben Drenth: ‘Als je fouten maakt, gebeurt er iets’ | De Utrechtse Internet Courant Het podium na HKU - Ruben Drenth: ‘Als je fouten maakt, gebeurt er iets’ | De Utrechtse Internet Courant

Het podium na HKU – Ruben Drenth: ‘Als je fouten maakt, gebeurt er iets’

Het podium na HKU – Ruben Drenth: ‘Als je fouten maakt, gebeurt er iets’
Foto: Bas van Setten
Ruben Drenth (22) is een alumnus van HKU Utrechts Conservatorium. Hij studeerde in 2018 af als jazztrompettist. Nu speelt hij in verschillende jazz en rock-‘n-roll projecten en geeft hij les. “Ik had het gehoopt op deze manier, maar niet voorzien.”

Ruben Drenth (22) is een alumnus van HKU Utrechts Conservatorium. Hij studeerde in 2018 af als jazztrompettist. Nu speelt hij in verschillende jazz en rock-‘n-roll projecten en geeft hij les. “Ik had het gehoopt op deze manier, maar niet voorzien.”

 Hij groeide op in Boskoop en kwam daar per toeval in contact met ‘de trompet’. “De plaatselijke harmonie had een proefmiddag waarbij je alle instrumenten kon proberen. Ik was toen negen. Waarom ik de trompet koos en niet de saxofoon? Geen idee, maar het werkte.” Via de harmonie rolde Ruben de orkestwereld in, maar op zijn zestiende ontdekte hij de muziek van de jaren zestig en de rock-‘n-roll. “Dan maak je met je vrienden een bak herrie met een gitaar erbij. De lol van trompet spelen was voor mij toen helemaal weg. Ik heb dat ding een jaar niet aangeraakt. Vreemd genoeg wilde ik uiteindelijk wel naar het conservatorium en ben ik via de rock-‘n-roll van de jaren ’60 in de jazz van de jaren ’60 beland.”

Hij koos voor HKU in Utrecht. “Ik vond de sfeer heel goed en ik wilde graag les krijgen van Angelo Verploegen, de trompetdocent van HKU.” Verploegen is een vermaard trompetspeler en Ruben dacht dat het wel zou klikken met hem. “En dat klopte. Hij is uiteindelijk de reden dat ik mijn eigen geluid heb gevonden.” De eerste twee jaar greep Ruben alles aan wat er op zijn pad kwam. “In mijn derde jaar moest ik vrij rigoureus keuzes gaan maken, omdat ik het te druk kreeg. Je moet dan gaan kijken: dit past bij mij en dit niet. Dat heeft met energie te maken. Als je na een repetitie van een uur thuis komt en je bent helemaal kapot, dan is er blijkbaar iets niet helemaal goed. En andersom ook: als je drie uur ergens in hebt gestopt en met energie thuis komt, klopt het ook niet.”

Trio

Inmiddels werkt Ruben aan diverse projecten. Hij speelt met het Ruben Drenth Trio, HOT, het Dion Nijland Kwintet, The Tambles en met The Jerry Hormone Ego Trip. “Ik ben veel breder gaan spelen na mijn eindexamen. Je ziet het wel vaker gebeuren bij conservatoria. Je bent in de jazz geschoold, maar daarna ontploft het alle kanten op qua stijlen en genres.” Jaargenoten van Ruben werken bijvoorbeeld als sessiemuzikanten, in een eigen band, nemen in de studio muziek op of werken aan kunstprojecten. “De paradox is dat je met het werken in al die verschillende projecten steeds meer jezelf moet vinden. Of je nou in een popbandje in het zuiden van Nederland speelt, of in een jazzclub hier in Utrecht, je bent uiteindelijk wel Ruben op de trompet.”

Naast de bands en ensembles waar Ruben in speelt, geeft hij ook nog privéles aan twee leerlingen en bij de Muziekroute Overvecht. Daar maken basisschoolkinderen uit Overvecht op een creatieve manier kennis met muziek. “Heel tof, omdat ik met kinderen uit groep 5 aan de slag kan met improvisatie. Dat is iets wat de meeste volwassenen niet durven, maar kinderen uit groep 5 hebben veel minder angst. Volwassenen zijn heel snel bang om fouten te maken, terwijl dat voor mij de lol van muziek samenvat. Als je fouten maakt, gebeurt er iets. Ik vind dat heel leuk.”

Vinyl

Het liefste wil Ruben nog een keer zijn eigen muziek op vinyl opnemen. “Ik sta al wel op platen met bandjes, maar mijn eigen ‘ding’ als jazztrompettist heb ik nog niet. Het is een beetje cliché, maar ik hoop dat ik altijd artistiek interessante projecten blijf spelen. Het maakt dan niet uit of ik dat zelf opzet of met andere mensen mee kan spelen. Als ik maar word uitgedaagd. Als ik dat voor elkaar kan krijgen, ben ik een gelukkig man.”

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met HKU. HKU is met meer dan 4000 studenten één van de grootste kunsthogescholen van Europa en telt vele tientallen studierichtingen op het gebied van kunst, media, muziek, theater, nieuwe technologie en ondernemerschap.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).