Het Utrechts Archief gaat op de schop: 'De rijke geschiedenis wordt nog toegankelijker' - De Utrechtse Internet Courant Het Utrechts Archief gaat op de schop: 'De rijke geschiedenis wordt nog toegankelijker' - De Utrechtse Internet Courant

Het Utrechts Archief gaat op de schop: ‘De rijke geschiedenis wordt nog toegankelijker’

Het Utrechts Archief gaat op de schop: ‘De rijke geschiedenis wordt nog toegankelijker’
Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat
Het Utrechts Archief is van start gegaan met een grote verbouwing van de publiekslocatie aan de Hamburgerstraat. In oktober moet de verbouwing klaar zijn en krijgt het archief een nieuwe expositieruimte waar de geschiedenis van Utrecht verteld wordt.

Het Utrechts Archief is van start gegaan met een grote verbouwing van de publiekslocatie aan de Hamburgerstraat. In oktober moet de verbouwing klaar zijn en krijgt het archief een nieuwe expositieruimte waar de geschiedenis van Utrecht verteld wordt.

De nieuwe expositie laat zien hoe Utrecht zich ontwikkelde tot de plek die het nu is. Zo zien bezoekers hoe de werven gebouwd werden, Utrecht een studentenstad werd, de eerste editie van Lowlands in 1967 in de Jaarbeurs plaatsvond en het water uit de singels verdween én terugkeerde. 2000 jaar geschiedenis moet terugkomen in de tentoonstelling.

Op de benedenverdieping kunnen Utrechters en organisaties in wisselende projecten kleine tentoonstellingen maken over (actuele) stadsgeschiedenis.

Rijke geschiedenis

“In de aanloop naar het 900-jarig bestaan van Utrecht wil Het Utrechts Archief de rijke geschiedenis van stad en provincie nog toegankelijker en betekenisvoller maken. Zo kunnen straks nog meer bewoners en bezoekers genieten en leren van de prachtige collectie van Het Utrechts Archief”, vertelt Esther van Velden, projectleider van de herinrichting.

Het Utrechts Archief heeft sinds 2008 een publiekslocatie aan de Hamburgerstraat. Daar worden regelmatig tentoonstellingen gemaakt met de 32 kilometer aan archieven die de organisatie beheert. Nu trekken deze jaarlijks 30.000 bezoekers.

Met het nieuwe aanbod, dat vanaf de opening op 4 oktober ook met de museumjaarkaart te bezoeken is, hoopt het archief meer bezoekers te gaan trekken. De feestelijke opening van de nieuwe expositieruimte is op vrijdag 4 oktober.

4 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Utrecht , zonder meer 1 van de steden in Nederland mist een echt Historisch Museum over de stad. Waarom zijn collecties versplinterd en is er in de politiek nooit een meerderheid ontstaan om een echt museum op te richten.?
  Nu moet je dan straks na Utrechts Archief en afdeling van Centraal museum om een indruk te krijgen. Want ik verwacht niet dat bijna 2000 jaar stads geschiedenis echt in een paar zaaltjes uit te leggen is…
  Frapant is ook dat de meeste Utrecht nog steeds denken dat Utrecht vroeger een provincie stad was…
  Dat men geen notie heeft welke rol Utrecht speelde in de Nationale historie van Nederland.
  Dat Utrecht tot 1630 ongeveer de grootste en belangrijkste stad van Nederland was. Hier zowel het eerste beurs complex , eerste warenhuis , eerste Italiaanse ijssalon etc van Nederland was. De unie van Utrecht etc.
  Ik hoop dat deze uitbreiding wel een stap in de goede richting zal worden voor uiteindelijk een echt Historische Museum dat Utrecht zoals Amsterdam en Rotterdam verdient..!

 2. Martijn

  Ik ben het volledig met Paul eens. Alle versnipperde musea en tentoonstellingen is gewoon een wassen neus.

 3. Ed

  @Paul: “Ik hoop dat deze uitbreiding wel een stap in de goede richting zal worden voor uiteindelijk een echt Historische Museum dat Utrecht zoals Amsterdam en Rotterdam verdient..!”

  Welke musea bedoel je dan??

 4. onkl

  @Ed: Respectievelijk het “Amsterdam Museum” en “Museum Rotterdam”.
  Op basis van die namen kunnen we dus nog kiezen tussen “Utrecht Museum” en “Museum Utrecht”. 🙂
  Deze musea stonden vroeger resp. bekend als “Amsterdams Historisch museum” en “Historisch Museum der Stad Rotterdam”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).