Het Utrechtse Volksbuurtmuseum is een zoektocht gestart naar nabestaanden van mensen die begin jaren ’90 in Wijk C woonden. In die periode nam het museum een stuk of 250 interviews af met mensen in de buurt, over onderwerpen als wonen, werken en leven. Het Volksbuurtmuseum wil de gedigitaliseerde interviews met de familie van de geïnterviewden delen.
Familie en nabestaanden van de bewoners van Wijk C zouden vaak niet weten dat hun vader, moeder, opa of oma is geïnterviewd. Daarom doet het museum nu een oproep aan mensen wiens familieleden uit de volksbuurt komen. Zij kunnen per e-mail contact opnemen met het museum. Daar kijken ze of de persoon aan het interviewproject heeft meegedaan.
“Wij zijn in het bezit van een prachtige collectie interviews, met verhalen en herinneringen aan het leven in de stad tot in de negentiende eeuw”, vertelt Lysette Jansen, directeur van Het Volksbuurtmuseum. “Een deel van de geïnterviewden is inmiddels overleden en daarmee krijgen de interviews naast de historische waarde, ook een emotionele waarde.”
‘Groot cadeau’
Jansen: “Een tijdje geleden kwam een mevrouw er toevallig achter dat wij een interviewopname met haar overleden vader in onze collectie hebben. Het was voor haar een heel groot cadeau om zo voor de kerst en na een heel zwaar jaar, de stem van haar vader te horen. Dat zette ons aan het denken.”
De opnamen van de interviews zijn volgens het museum een waardevol onderdeel van de collectie. Dit museum aan de Waterstraat in Utrecht gaat over het leven in de ooit ‘roemruchte’ Wijk C. De oprichting van het museum was ooit een initiatief van betrokken bewoners van de buurt, met als doel de geschiedenis vast te leggen.
Volksbuurten van nu
Het Volksbuurtmuseum kondigt ook direct een vervolg op het project van dertig jaar geleden aan. Zo wil het museum ook de volgende generatie vastleggen. Het nieuwe project gaat over de bewoners van de volkswijken van nu, zoals Sterrenwijk, Kanaleneiland, Lombok en Overvecht.
Hiervoor worden 100 mensen, met Nederlandse en niet-Nederlandse wortels, geïnterviewd over de periode tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en het begin van de jaren ’90. De interviews moeten gaan over hoe ze denken over de veranderingen in die tijd en wat ze mensen willen meegeven.
3 Reacties
ReagerenLeuk mijn grootmoeder staat op deze foto ,de middelste vrouw is mevr Bronius
heb ik zelf nooit gekend ze leefde van 1879 tot 1947
Ik zou zo graag wat foto’s uit het wijkc zien van mijn opa ,,,, Jan jansen , handelaar in rubber matten en van mijn vader Piet jansen , roepnaam ,,,, Piet de haring ,
Mijn vader heet hans jansen zoon was tonia en Jan oranje hofje nr 21 en 18 .fam van pietje potlood .nu is mijn vader 91 licht dementeren maar kan nog genoeg vertellen .graag zo veel mogelijk foto.s . Voor hem .te bereiken. Via theadorajansen@gmail.com