Het weekend van stadsbeiaardier Malgosia Fiebig: “Ik kan het geluid van de Domtoren met mijn ogen dicht herkennen” | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van stadsbeiaardier Malgosia Fiebig: “Ik kan het geluid van de Domtoren met mijn ogen dicht herkennen” | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van stadsbeiaardier Malgosia Fiebig: “Ik kan het geluid van de Domtoren met mijn ogen dicht herkennen”

Het weekend van stadsbeiaardier Malgosia Fiebig: “Ik kan het geluid van de Domtoren met mijn ogen dicht herkennen”
Dit weekend kunnen mensen een kijkje nemen bij het werk van Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier van Utrecht, onder het mom van: ‘Spieken bij de beiaard’. Als stadsbeiaardier bespeelt Fiebig wekelijks het 351 jaar oude carillon van de Dom.

Dit weekend kunnen mensen een kijkje nemen bij het werk van Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier van Utrecht, onder het mom van: ‘Spieken bij de beiaard’. Als stadsbeiaardier bespeelt Fiebig wekelijks het 351 jaar oude carillon van de Dom.

Wat kunnen bezoekers aanstaande zaterdag verwachten van ‘Spieken bij de beiaard?’

“Het bijzondere van deze rondleiding is dat bezoekers ook in de beiaardcabine kunnen, dat kan normaal niet bij een rondleiding in de Domtoren. Nu kunnen mensen mijn werkplek tussen de klokken zien, maar ook hoe ik speel. Daarnaast zal ik uitleggen hoe de beiaard werkt en welke tradities er bestaan.”

Hoe ben jij in aanraking gekomen met het bespelen van een beiaard?

“Ik speel nu 16 jaar beiaard. In Polen ben ik begonnen met spelen, daar kom ik vandaan. Eerst wist ik niet eens wat een beiaard was, omdat in Polen niet zoals hier een beiaard elk kwartier iets speelt. Ik las een keer een artikel in een Poolse krant over een beiaard, waarna ik een cursus ben gaan volgen in Polen van de Nederlandse beiaardier Gert Oldenbeuving. Daarna vond ik het zo leuk, dat ik naar Amersfoort ben gegaan om een masterdiploma te halen bij de Nederlandse Beiaardschool. Toen ben ik in Nederland gebleven als freelance beiaardier, tot ik in het voorjaar van 2011 stadsbeiaardier werd van Nijmegen en in september 2011 in Utrecht.”

Hoe is het om als eerste vrouw stadsbeiaardier van Utrecht te zijn?

“Ik vergeet eigenlijk vaak dat ik de eerste vrouw ben. Ik was er namelijk al aan gewend dat er weinig vrouwelijke beiaardiers zijn, daarom valt het me nu niet zo op. Waarom er zo weinig vrouwen in dit vak zijn, weet ik eigenlijk niet.”

Hoe zou jij het geluid van het carillon van de Dom omschrijven?

“Als een heel mooi geluid, in de beiaardwereld is het geluid van de Dom echt beroemd. Van de 50 klokken zijn er namelijk 34 gegoten door de gebroeders Hemony. De beiaarden van die gebroeders Hemony zijn altijd heel beroemd, maar de Domtoren is wel een van de beste. Ik kan het geluid van de Domtoren met mijn ogen dicht wel herkennen.”

Je speelt elke week in Utrecht. Hoe bedenk je het repertoire daarvoor?

“Ik speel twee keer per week op de Dom, op vrijdag om 12.30 uur en op zaterdag om 11.00 uur. Ik moet dus twee verschillende programma’s per week voorbereiden. Gelukkig kan ik dat zelf kiezen, van klassiek tot popmuziek. Maar ik speel ook smartlappen hoor! Tijdens het Smartlappenfestival in Utrecht staat mijn hele programma in dat teken, met aan het eind natuurlijk André Hazes. Maar ik kijk ook echt wat er gebeurd in de stad, zo heb ik afgelopen week Franse chansons gespeeld met de Tour de France en met sinterklaas speel ik sinterklaasliedjes.”

Doordat je vanaf de Dom speelt, bereik je een groot publiek in Utrecht. Hoor je wel eens wat mensen van jouw muziek vinden?

“Nou, dat is dus het bijzondere aan beiaardier zijn. Je zit in je eentje hoog in die toren tussen de klokken en de klank is hoorbaar in de hele stad dus heel veel mensen horen het ook. Maar niemand weet wie er speelt. Na een uur concert ga ik naar beneden en dan loop ik de straat op, en dan weet niemand dat ik het was. Ik heb ook geen publiek nodig zoals in een concertzaal, maar heel soms blijft er iemand beneden wachten om wat de zeggen. Dat is wel heel leuk.”

Jij komt zelf uit Polen. Wat vind je typerend voor een stad als Utrecht?

“De grachten. En de oude gebouwen. Mijn geboortestad in Polen, Gdansk, is helemaal gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alles is daar wel herbouwd volgens de oude stijl, maar in Utrecht weet je tenminste dat het échte oude gebouwen zijn in de binnenstad. Langs de gracht staan echt prachtige huizen met alle details en versieringen.”

Wat zijn jouw favoriete plekken in Utrecht?

Ik hou van de Pandhof, de kloostertuin naast de Domkerk. Dat is een fijne stille plek in een soms zo’n drukke stad.

Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig aan het werk. /Archieffoto DUIC
Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig aan het werk. /Archieffoto DUIC

Naast aanstaande zaterdag 11 juli, is het ook nog mogelijk om op 25 juli, 8 en 22 augustus te ‘Spieken bij de beiaard’. De rondleidingen beginnen om 10.30 uur.

1 Reactie

Reageren
  1. Robin de Krijger

    Het zou pas echt knap zijn als ze het geluid met haar oren dicht kon herkennen. Verder leuk artikel!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).