Het Werftheater viert 35-jarig jubileum | De Utrechtse Internet Courant Het Werftheater viert 35-jarig jubileum | De Utrechtse Internet Courant

Het Werftheater viert 35-jarig jubileum

Het Werftheater viert 35-jarig jubileum

Van 21 tot en met 24 februari viert het Werftheater haar 35-jarig jubileum met een feestelijk programma waarin jong en oud talent samen komen.

De Utrechtse cabaretière Yvonne Groeneveld wilde niets liever dan een eigen cabaret podium opzetten, waar zowel jong talent als de gevorderde grappenmaker terecht konden. In 1978 werd haar droom werkelijkheid en opende ze het Werftheater in één van de intieme werfkelders aan de Oudegracht.

Niet de minsten stonden op de planken in het kleine theater. Een piepjonge Youp van ‘t Hek en Herman Finkers bestormden het podium begin jaren tachtig in de vroege jaren van hun carrière, net als Dolf Janssen, De Vliegende Panters en Jochem Meijer een generatie daarna.

Aan het succes van de afgelopen 35 jaar is duidelijk te zien dat Groeneveld, naast goedlopende eigen shows, ook als programmeur weet wat het publiek wil zien. Nog steeds zit het theater vol en dat moet natuurlijk gevierd worden. Het volledige jubileumprogramma is te vinden op de website van het Werftheater.

1 Reactie

Reageren
 1. Organisatie Stichting Behoud Schiller Theater Place Royale

  Deze week te lezen in diverse bladen zoals Dichtbij Utrecht. weekbladen en/of sociale media!

  Emmy Verhey: “Al mijn leermeesters kijken over mijn schouder mee” (zondag 10 februari 15:00 uur)
  door Steef Schinkel (column van Steef Schinkel) nr. 297

  Na een 2-4 eclatante uit overwinning van FC Utrecht tegen FC Twente moest ik vandaag terug denken aan een half eeuw geleden. Met een stel vriendjes voetbalden wij op diverse prachtige locaties, zoals het plein van het Utrechte Spoorweg Museum, het vrijheidsmonument op het Domplein, het Hieronymusplantsoen of het prachtige Lepelenburg. Het Utrechtse DOS (Door Oefening Sterk) won op 15 juni 1958 dankzij een 0-1 overwinning, in de derde verlenging, tijdens een beslissingswedstrijd in het Goffert stadion in Nijmegen tegen Sport Club Enschede voor het eerst de Landstitel van Nederland. Die wedstrijd was noodzakelijk geworden, omdat beide teams met een gelijk aantal punten bovenaan geëindigd waren in de Eredivisie. Het zou mij niet verbazen als wij met Jantje Wouters tijdens dit seizoen nog meer gekke dingen gaan beleven.

  In 1955 kon je op zaterdag voor een duppie het Spoorwegmuseum in. Als je het hek over klom had je zelfs gratis toegang. Maar een van de mooiste plekken in Utrecht was en is toch het prachtige Lepelenburg. Daar voetbalden wij vrijwel elke dag. Enkele dikke bomen bij de Herenbrug aan het Lepelenburg staan er nog steeds. Een van die bomen gebruikten wij als doelpaal. Maar ineens werd in 1955 onze voetbalplek afgezet met grote hekken. In dat jaar werd namelijk ter vervanging van het concertgebouw TIVOLI aan de Kruisstraat in het park Lepelenburg een houten concertzaal gebouwd. Het Utrechts Stedelijk Orkest (USO) verhuisde vanuit de Kruisstraat mee.

  Nooit zal ik het vergeten dat in het met bomen gevulde noodgebouw een theaterzaal ontstond. Ik geloof dat er 1400 stoelen stonden. Ik heb ze geteld, jazeker. Er bleven vier prachtige bomen in Tivoli staan. Een boom stond in de entreezaal bij de garderobe. Mijn moeder, Marica, zong in de grote zaal nog enkele malen.
  Burgemeester Jonkheer de Ranitz vertelde, hij woonde vlak bij ons om de hoek in de Schoolstraat/Maliesingel, dat het in de bedoeling lag dat dit gebouw slechts voor enkele jaren zou blijven staan. De geplande nieuwbouw van het Utrechts Muziekcentrum bleek toch nog tot 1976 te duren. In dat jaar werd er door het Utrechts Gemeentebestuur gekozen voor een nieuwe locatie en er werd gestart met het nieuwe Muziek Centrum Vredenburg. In ’79 brandde het houten Tivoli concertgebouw volledig af. De “EMMA-boom” geplant, ter ere van de geboorte van Koningin Emma, staat nog steeds ter hoogte van de kinderspeelplek. De Gemeente heeft aan deze Emma-boom niet de juiste benaming gegeven.

  In het jaar 1970 verliet cabaretier Hennie Oliemuller zijn theaterplekje aan de Oude Kamp. Hij kreeg van collega ambtenaar de Heer E.J. Schiller het Schillertheater aan de Minrebroederstraat nr. 11 aangereikt en startte daar in dat jaar zijn theater. Hennie was een begrip in onze Domstad. Bijna veertig jaar lang gaf hij met zijn Muzevalcabaret vorm aan een typisch Utrechts theater. Het Rijksmonumentale Schillertheater, in 2003 door Hannie en mij gekocht en 2005 omgedoopt tot Schiller Theater “Place Royale” aan de Minrebroederstraat 11, is vanaf 1970 al een plek voor gevestigd en aanstormend talent. Oliemuller bracht bekendheden voort. Om er enkelen te noemen: Jan Fillekers, Herman Berkien, Yvonne Groeneveld, Femke Wolthuis, buurvriend Bob van Balen, Anne-Marie Konincks, en Tineke Schouten. In zijn beginjaren, toen hij nog op de Gregoriusschool studeerde, speelde hij samen met Herman van Veen, Joris Schiks en mijn helaas veel te vroeg in 2012 overleden vriend Gerard de Vries. We mogen spreken van het Kwartet van 4, ook wel de klavertjes 4 van Utrechts Artiesten Pallet genaamd. Hennie Oliemuller, Joris Schiks, Herman van Veen en wat later kwamen ook Herman Berkien en Tineke Schouten in ons theater naar boven borrelen. Hennie begeleidde hen bij hun eerste schreden en werd zo The Godfather van het Utrechtse cabaret. Het moet gezegd dat wij als Schiller Theater Place Royale ook niet mogen vergeten dat uit de kweekvijver van Hennie nog vele andere bekende namen doorbraken. Vooral noem ik de succesvolle cabaretière Yvonne Groeneveld die mede dankzij hem is doorgebroken. Wij als organisatie van het Schiller Theater Place Royale hebben diep respect voor haar. Zij speelt nog steeds in haar eigen Werftheater. Een theater dat eveneens, zoals het onze, zonder ook maar een cent subsidie geheel door vrijwilligers wordt ondersteund. Steun beide theaters door naar de fantastische avonden te komen. Dat hebben ze beslist nodig! Zorg er voor dat onze voorstellingen goed bezocht worden en dat deze unieke theaters nog lang mogen blijven bestaan. Het Werftheater is gelegen aan de werf van de Utrechtse Oudegracht. Als slot nog even dit……op de plek waar ooit die houten concertzaal Tivoli stond en waar ik als kind elke dag bij weer en wind rondslenterde, krijg ik bij het schrijven van deze column zin om nog eens op mijn oude dag een lekker partijtje voetbal te spelen…….Wie doet er met mij mee?

  Agenda komende weken van het Schiller Theater Place Royale Utrecht

  Zaterdag 9 februari 2013 – 20:30 uur Dubbelprogramma: Jan-Jaap van der Wal en de Partizanen – CABARET Speciaal dubbelprogramma van Jan Jaap van der Wal en De Partizanen (bekend van o.a. Dit Was Het Nieuws, Spijkers met Koppen, De Daily Show en Panache).

  Zondag 10 februari 2013 – 15:00 uur Emmy Verhey –viool & Godfried Hoogeveen – cello – KLASSIEK CONCERT Emmy Verhey, als klassiek geschoold violiste staat haar spel in een lange uitvoeringstraditie: “Al mijn leermeesters kijken over mijn schouder mee, bij iedere partij. Godfried Hoogeveen is solocellist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en bovendien een veel gevraagde internationale solist.

  Donderdag 14 februari 2013 – 20:30 uur Comedy Kitchen Valentijnsdag 2013 Op heet vuur – The Love Edition Nu wordt het vuur nog hoger opgestookt. Speciaal voor Valentijnsdag. Heter, pittiger, en muzikaler. Overgoten met heel veel humor. Natuurlijk. Want liefde is mooi en belangrijk en een uitermate commercieel product, maar laten we eerlijk zijn: liefde en de bijbehorende beslommeringen zijn vooral een bron van hoofdpijn, drama en slapeloze nachten. En daarmee de beste bron voor grove grappen, verfijnde observaties en absurde songs.

  Vrijdag 15 februari 2013 – 20:30 uur Rauw Spul Dad named Sue Na hun finaleplaats op het Leids Cabaret Festival 2011 komen de heren van Rauw Spul met alweer hun eerste avondvullende programma Dad Named Sue. Gewapend met een persoonlijk verhaal, cabareteske gekte, unplugged- liedjes en scheurende gitaarsolo’s wordt u meegenomen op de achterbank van een epische reis: van hot naar her, van zoon naar vader, van held naar legende.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).