Historisch tafereel van Tolsteegpoort in Utrecht op nieuw kunstwerk Jos Peeters Historisch tafereel van Tolsteegpoort in Utrecht op nieuw kunstwerk Jos Peeters

Historisch tafereel van Tolsteegpoort in Utrecht op nieuw kunstwerk Jos Peeters

Historisch tafereel van Tolsteegpoort in Utrecht op nieuw kunstwerk Jos Peeters
Foto's: Bas van Setten
De Utrechtse kunstenaar Jos Peeters heeft een nieuwe muurschildering gemaakt in de Wijde Watersteeg, een zijsteeg van de Twijnstraat. Het werk laat een historisch tafereel zien van de Tolsteegpoort in 1557.

De Utrechtse kunstenaar Jos Peeters heeft een nieuwe muurschildering gemaakt in de Wijde Watersteeg, een zijsteeg van de Twijnstraat. Het werk laat een historisch tafereel zien van de Tolsteegpoort in 1557.

Peeters heeft geprobeerd om de realiteit zo goed mogelijk na te bootsen. Hiervoor heeft hij onder andere hulp gehad van Daan Claessen, 3D-moddeleur bij de gemeente Utrecht. “Er bestaan geen historische prenten met een totaalbeeld van het gebied. Ik wist daarom niet hoe het bijvoorbeeld zat met dat ene torentje of dat ene slootje. Om een goed beeld te krijgen heb ik contact gezocht met mensen die goed weten hoe het gebied er in 1557 uitzag.”

Peeters noemt zichzelf daarom een uitvoerder. “Bij het maken van de schildering heb ik nauwelijks fantasie gebruikt. Of het aantal mensen dat in het werk voor de Tolsteegpoort overeenkomt met de historie weet ik echter niet, maar dat er vroeger mensen stonden te wachten is een gegeven.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Westravenstraat

Het werk dat in een zijsteeg van de Twijnstraat te vinden is ligt in het verlengde van oudere schilderingen van Peeters. Zo is bijvoorbeeld in 2018 in de Westravenstraat een historische scene van de Vaartsche Rijn onthuld.

Peeters is ongeveer drie weken bezig geweest met zijn nieuwe kunstwerk. Tijdens het werk werd hij vaak opgehouden door voorbijgangers. “Veel mensen wilden een praatje maken. Ik heb alleen maar leuke reacties gehad en belangstelling is natuurlijk altijd mooi. Het enige nadeel is dat je soms maar een kwartier per dag aan het werk bent.”

De officiële onthulling van de muurschildering in de Wijde Watersteeg moet nog georganiseerd worden. Waarschijnlijk vindt dit plaats in oktober.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. AA

  De proliferatie van wandschilderingen/graffiti is naar mijn mening 1 van de beste ontwikkelingen in Utrecht van de afgelopen jaar. Ik wil er meer!

 2. R

  Hoe vet zou het zijn geweest als we die driedubbele land/waterpoort niet hadden afgebroken? De sloop heeft nauwelijks voordelen gehad ivm weinig extra ruimte + het was toch al geen drukke route. Lijkt me daarom top als we kijken of een gedeelte valt te reconstrueren.

 3. Cor Nelis

  @Jos Peeters: Goed gedaon jochie!!

 4. Pee

  Waar waren die kunstenaars toen er beslist werd dat het vredeburg plein opgeknapt ging worden.
  Dit is toch vele malen beter dan wat ze het vredeburg plein nu hebben aangedaan.

 5. Tim

  Het was een genot om te zien hoe het schilderij vorderde! En ik hoop dat de koffie lekker is geweest 🙂 groet van de wijnwinkel

 6. W

  Wat fantastisch!
  Pee. Ik ben het helemaal met je eens!

 7. Peet

  Er is zoveel historie van de stad Naar de knoppen geholpen
  Vredenburg,,niet om aan te zien,,zo koud kil,,,,,en nog veel meer andere plekken
  Planologen bestuurders architecten,,,schande
  Utrecht had de parel van Noord-Europa kunnen zijn

 8. Koel Hoofd

  Leuk!
  Er zijn nog tienduizenden muren in de stad die wel zo een opleukertje kunnen gebruiken.
  Die domme graffiti van achterlijke debielen die niet eens kunnen schrijven is me een doorn in het oog….

 9. E Westerhoffbeekink

  Helemaal mee eens met Pee en Peet inderdaad het vredenburgplein zoveel geld verkwanseld van de utrechtse burgers zonde is nu een koud en ongezellig plein geworden waar je niet meer graag komt als oud utrechtse . De muurschilderingen in utrecht stad is een verrijking geworden voordestad hoop dat er nogveel meer worden

 10. jansen

  E Westehoffbeekink

  Nee, Het Vredenburg was fantastisch tussen mijn geboortejaar 1981 en 2012? Not dus he.

  Het is nu wel ietsje beter, nog steeds niks, maar iets beter.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).