Honderden Françaises nemen Utrecht over: “Ik kom terug!” | De Utrechtse Internet Courant Honderden Françaises nemen Utrecht over: “Ik kom terug!” | De Utrechtse Internet Courant

Honderden Françaises nemen Utrecht over: “Ik kom terug!”

Honderden Françaises nemen Utrecht over: “Ik kom terug!”

Zenuwachtig schuifelt een in oranje shirt gehulde Française langs de reling. Het uitzicht vanaf de 16e verdieping van de Neudeflat is indrukwekkend: je kijkt over de hele stad. De hoogte – 57 meter – is duizelingwekkend. „Ik heb hoogtevrees, maar ik moet het gewoon doen”, zegt de Française vastberaden. De instructrice vraagt haar op de reling te komen zitten. „Is het echt veilig?”, vraagt ze toch ietwat weifelend. „Zeker weten”, antwoord de instructrice. Vijf seconden later hangt de jongedame 57 meter boven de Neude. „Dit is LEUK!”

Foto’s door Loeke de Waal

Abseilen van de Neudeflat. Het was één van de 25 challenges van Pop in the City, dat zaterdag 14 juni plaatsvond in Utrecht. Pop in the City is een „urban race” voor vrouwen, opgezet door de Franse Clementine, Marie en Sophie. Wie zich zaterdag dus afvroeg waarom al die Françaises in oranje shirtjes door de stad renden: voilà, het antwoord.

IMG_8874IMG_8904IMG_8907

 

 

 

 

 

 

 

 

De 25 challenges zijn verdeeld over vijf categorieën: sport, extreem, kunst, cultuur en liefdadigheid. Alle opdrachten hebben een link met de stad: van kanoën in het Griftpark tot een rap opnemen in Kytopia en van didgeridoo les in het AAMU Museum tot wildbreien op de Westerkade. Wie de meeste opdrachten binnen de tijd – van 09:00 tot 17:00 uur – doet, wint de race.

Voor ieder wat wils

PR-medewerkster Maëva Guichaoua vertelt: „Sommige vrouwen zijn superfanatiek en hebben fietsen gehuurd om zoveel mogelijk opdrachten te kunnen doen, anderen zien het meer als een gezellig dagje uit en drinken onderweg rustig nog een koffietje op het terras. Het leuke is dat dat allemaal kan en er voor iedereen wel een opdracht is.”

De "Chicken Run" door Fource Labs en Dutch Game Garden op het Stadhuisplein
De deelneemster moesten een Nederlander zo ver krijgen tegen ze te racen in het “live Chicken Run spel” van Fource Labs en Dutch Game Garden op het Stadhuisplein.

“Fransen zijn wat fanatieker”

Hoewel het merendeel van de deelnemers Frans is, doen er ook Zweden, Italianen, Brazilianen en Nederlanders mee. Caroline en haar dochter Malou zijn twee van die Nederlanders. Caroline: „Ik woon in Frankrijk en mijn dochter studeert in Leiden. Bij de meeste mensen is er dus wel een Frankrijk link, maar dat hoeft op zich niet. Wel merk je een verschil in houding: Fransen zijn wat fanatieker dan wij, dat zit er door hun schoolsysteem ook veel meer in. Wij doen het allemaal wat rustiger aan. Hoe dan ook zou ik zeker nog een keer mee willen doen, het is een fantastisch concept!”

Pop in Addicts

Voor de fanatieke Anne Gaelle is het al de derde keer dat ze meedoet aan Pop in the City. Ze heeft dan ook een speciale „Pop in Addict pin” opgespeld gekregen. Ze gaat voor de winst, maar heeft er een hard hoofd in: „We hebben pas 7 challenges gedaan en het is al bijna tijd”, zegt ze terwijl ze snel weer doorloopt naar de volgende opdracht: stroopwafels maken op de Oudegracht.

IMG_9015IMG_9097

 

 

 

 

 

 

De dames moesten van tevoren allemaal een ingrediënt meenemen, zonder dat ze wisten wat ze er mee moesten doen. „Dat ingrediënt moeten ze verwerken in de stroopwafel en die moeten ze vervolgens opeten”, vertelt de instructrice. „Veel vrouwen hebben chocola meegenomen, maar er zaten ook minder geslaagde combinaties bij: tabasco, knoflooksaus en roquefort bijvoorbeeld.”

“Zeker nog eens naar Utrecht”

Op de bloemenmarkt op Janskerkhof zit Marie [red: deelneemster, niet de oprichtster] een bloemenkrans te maken. „Ik ben niet meer zo jong dus al die sportieve dingen hoeven van mij niet zo. Ik vind dit eigenlijk veel leuker, lekker zitten kletsen en knutselen. Het is een leuk concept, je leert een stad op een heel andere manier kennen. Ik was anders nooit naar Utrecht gegaan maar nu wil ik zeker nog een keer terugkomen.”

IMG_8938 IMG_8940IMG_8954

6 Reacties

Reageren
 1. Jiri

  Kijk, de eerste resultaten van het Grand Départ in onze stad zijn nu al zichtbaar!

 2. Frank

  Niks mis met een horde Francaises. Wat mij betreft mogen ze vaker terugkomen on het stadsbeeld op te fleuren. Maar om dit nou als een ‘opbrengst’ van de Grand Depart te zien gaat mij wat ver.
  Die gecalculeerde netto opbrengsten die dat oplevert zijn n.m.m. recht evenredig met het enthousiasme voor wielrennen van de berekenaars ervan.

 3. Jiri

  Ik bedoel dat die francaises nooit naar Utrecht zouden zijn gekomen als de Tour niet voor Utrecht had gekozen.

 4. Toine Goossens

  @ Jiri,

  Utrecht is meer en meer een topstad, met een grote dynamiek in een oud centrum. Je voelt je thuis in Utrecht.

  Daarom komen deze dames en ook de grand départ naar Utrecht.

 5. Jan

  OMG dus nu al worden de activiteiten toegerekend om de investering in de Tourstart te legitimeren. Wat is politiek toch heerlijk pervers.

 6. Jiri

  @Toine
  Ik voel mij zeker thuis in Utrecht! En ben trots op al dit soort activiteiten. Woon zelf in Lombok, en afgelopen zaterdag waren maar liefst 4 evenementen in en rondom de Leidseweg. Fantastisch!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).