I Light U strijkt in januari weer neer in het stationsgebied van Utrecht met dit keer 9 kunstwerken I Light U strijkt in januari weer neer in het stationsgebied van Utrecht met dit keer 9 kunstwerken

I Light U strijkt in januari weer neer in het stationsgebied van Utrecht met dit keer 9 kunstwerken

I Light U strijkt in januari weer neer in het stationsgebied van Utrecht met dit keer 9 kunstwerken
Veel verschillende lichtkunstwerken zijn in januari weer te zien in het stationsgebied in Utrecht. Het thema van de expositie I Light U is dit keer ‘Urban Transformation’ en de veranderingen van de afgelopen jaren in het gebied staan dan ook centraal.

Veel verschillende lichtkunstwerken zijn in januari weer te zien in het stationsgebied in Utrecht. Het thema van de expositie I Light U is dit keer ‘Urban Transformation’ en de veranderingen van de afgelopen jaren in het gebied staan dan ook centraal.

I Light U bestaat ieder jaar weer uit verschillende lichtkunstwerken. Vorig jaar stond er bijvoorbeeld een grote bureaulamp op de Croeselaan en iets verderop bij de Jaarbeurs stonden grote lichtgevende tulpen. Van 5 tot en met 28 januari staan er weer allerlei andere kunstwerken die van 19.00 tot 23.00 aan staan.

Eén van die werken bestaat uit vijftig verlichte bollen die in de vijver op het Jaarbeursplein komen. “Met licht en de reflectie in het water creëert de kunstenaar een eigen universum wat er vanuit iedere richting weer anders uit ziet”, is te lezen op de website van I Light U.

Kooi

Tussen de trappen van de Moreelsebrug komt een toren van licht. “De steiger staat als een lichtbaken symbool voor de transformatie van de stad: een plek in aanbouw.” Op de brug zelf komt een kooivormige constructie die moet uitnodigen om erin te stappen. “Het licht lokt je de kooi in.”

In totaal bestaat I Light U uit negen kunstwerken. Bij de expositie zit ook een audiotour zodat mensen uitleg kunnen krijgen bij de verschillende objecten. Bedrijven in het stationsgebied doen tijdens de expositie zelf de lichten uit zodat de werken beter te zien zijn en er minder energie nodig is. Bekijk de website van de organisatie voor meer informatie.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Steve

  Maak eerst eens het Stationsplein (beneden bij de taxistandplaats) eens fatsoenlijk in orde.
  Grote plassen om dat alle bestrating kapot gereden is door bouwverkeer.
  Betere bewegwijzering en verlichting.
  De helft doet het niet eens.
  En zorg dat de roltrappen en de lift het eens blijven doen.
  Voor vele doelgroepen 1 groot drama.

 2. Merel

  Ik word er altijd blij van als de creatieven van de stad hun licht laten schijnen in de donkerste maanden van het jaar! Ik verheug me erop!

 3. JM

  Lichtkunst en lichtobjecten zijn goed voor mijn humeur, ik word daar vrolijk van. Wel vind ik het jammer dat de naam van zo’n expositie en het thema schijnbaar een Engelse naam nodig hebben om serieus genomen te worden. De voertaal in dit land is nog steeds Nederlands. Wees eens creatief en bedenk aansprekende Nederlandstalige namen voor dit soort manifestaties.

 4. Moniek

  @Steve,
  Het kan natuurlijk ook en/en.
  De bouw gaat daar nog wel even duren.

 5. M.

  @Moniek: werkt u samen met de redactie en/of moderatie? Ik heb net als Steve gewezen op het feit dat het Stationsplein en omgeving al jarenlang een enorme rommel is. Deze reactie werd niet geplaatst. Het is niet helemaal te vermijden dat er spullen op straat liggen wanneer er werkzaamheden plaatshebben, maar de wijze waarop dit gebeurt, gaat in Utrecht alle perken te buiten. Als kind heb ik geleerd mijn rommel op te ruimen en niet met het smoesje aan te komen dat ik er ‘sanderendaags toch mee verder zou gaan. In Utrecht hebben ze daar kennelijk nooit van gehoord, want daar laten ze de rommel van de herinrichting gewoon maanden en soms zelfs jaren in de openbare ruimte liggen en worden werkzaamheden tijdenlang niet afgerond.

 6. Moniek

  @M.
  Met en/en bedoel ik natuurlijk dat én het prima is dat er tijdelijk kunstwerken worden geplaatst én dat het Stationsplein en omgeving dringend moet worden verbeterd. Steve schreef nl.: maak eerst eens… etc. en daar ben ik het mee eens. Dat er tijdelijk enkele lichtkunstwerken worden geplaatst, staat daar m.i. grotendeels los van.
  Ik werk op geen enkele manier samen met redactie en moderatie.

 7. Steve

  @moniek, I light U is zinloos geld verspillen op een (totaal mislukte) kansloze plek.
  Niemand vind het daar gezellig.
  Alweer gesloten winkels daar.
  Allerlei agressieve gasten met nare bedoelingen.
  Zwerfvuil, defecte roltrappen en lift.
  Politie en ambulance’s die regelmatig met gillende sirenes naar boven rijden.
  Het is gewoon 1 groot (ongezellig) tochtgat.
  Dat ga je echt niet camoufleren met een tijdelijke ( nutteloze) lichtshow.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).