Iconisch standbeeld van Tank Man uitgebreid met 5000 speelgoedfiguurtjes | De Utrechtse Internet Courant Iconisch standbeeld van Tank Man uitgebreid met 5000 speelgoedfiguurtjes | De Utrechtse Internet Courant

Iconisch standbeeld van Tank Man uitgebreid met 5000 speelgoedfiguurtjes

Iconisch standbeeld van Tank Man uitgebreid met 5000 speelgoedfiguurtjes

De solotentoonstelling van Fernando Sánchez Castillo is uitgebreid met het nieuwe werk ‘Made in China’. Naast het bijna zes meter hoge beeld van de anonieme Chinese activist Tank Man staan er nu 5000 Tank Man speelgoedfiguurtjes bij als symbool voor de eenling die opstaat tegen een grotere macht. De tentoonstelling vindt plaats in de ontvangsthal van het Rabobankgebouw en is vrij toegankelijk voor publiek en nog te bezoeken tot 13 september 2013. 

Tank Man verbeeldt de anonieme eenling die in China op 5 juni 1989 een rij tanks tot stilstand bracht tijdens de studentenprotesten. Het standbeeld is een sleutelwerk in de tentoonstelling El sueño de la razon/De slaap van de rede.

Soldaatjes gemaakt in China

Met het project ‘Made in China’ vertaalt Fernando zijn fascinatie voor machtsverhoudingen, waar de Tank Man symbool voor staat, naar een heel leger van Tank Man Soldiers. Zo refereert hij aan ieder individu dat de kans en of de mogelijkheid zou moeten hebben zich in vrijheid uit te spreken en geeft deze anonieme groep een gezicht. Ook heeft Sánchez Castillo de groene plastic poppetjes in China laten produceren – het land van de massaproductie- waar het iconische beeld van de Tank Man zo goed als onbekend is.

Er is nog een Tank Man in Hoog Catharijne (maar die is wel even weg)

TankMan-18500P.jpg.270x190_q90_crop-smartEen derde, levensechte Tank Man maakt onderdeel uit van de kunstmanifestatie Call of the Mall en is midden in Hoog Catharijne van 20 juni t/m 22 september te bezichtigen. Het standbeeld in Hoog Catharijne is inmiddels tijdelijk verwijderd omdat te veel mensen het wilde aanraken en het dreigde te beschadigen. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers die het beeld willen begeleiden.

Ook is de levensechte Tank Man volgens Castillo nog niet voltooid. De kunstenaar wil nog een nieuw gezicht geven aan de anonieme Tank Man. Van degene die daarvoor in aanmerking komt,  maakt de kunstenaar een levensecht model van zijn of haar gezicht. Ook draagt hij Tank Man in de laatste maand van Call of the Mall aan deze persoon op.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).