Iconische Utrechtse Uitloper stopt na 30 jaar | De Utrechtse Internet Courant Iconische Utrechtse Uitloper stopt na 30 jaar | De Utrechtse Internet Courant

Iconische Utrechtse Uitloper stopt na 30 jaar

Iconische Utrechtse Uitloper stopt na 30 jaar
De Utrechtse Uitloper stopt na 30 jaar en donderdag 12 juli zal de laatste editie van deze wekelijkse Utrechtse uitagenda worden verspreid.

De Utrechtse Uitloper stopt na 30 jaar en donderdag 12 juli zal de laatste editie van deze wekelijkse Utrechtse uitagenda worden verspreid.

Het blad heeft drie decennia lang de agenda’s geplaatst van de bioscopen, theaters en de vele muziekpodia in Utrecht. Jos Wildeboer, de uitgever van de Uitloper, begon hiermee in 1988, nadat hij het blad een jaar eerder in zijn woonplaats Breda had geïntroduceerd. In de jaren die volgden werd de Uitloper, zoals de initiatiefnemers het omschrijven: een bekende ‘uitgaansbijbel’.

Wildeboer herinnert zich de begintijd nog goed: “De optredens van bandjes werden toen nog letterlijk op bierviltjes geschreven, wanneer ik mijn rondje door de stad maakte. En vooral de fax was onmisbaar: meterslang papier rolde wekelijks uit het apparaat, afkomstig van onder andere de bioscopen, de Stadsschouwburg, Vredenburg of discotheek Fellini, toen gevestigd onder het stadhuis en destijds de hipste tent van Utrecht. Ik weet bij God niet meer hoe ik dat toen allemaal zonder internet heb gedaan.”

Smartphone

Zijn vrouw Luciënne Smit, al die jaren verantwoordelijk voor de redactie, herinnert zich vooral ook al het typewerk van de aanvangstijden van alle films in de ladder. “En we moesten natuurlijk ook zorgen dat alles er was. Bellen en nog eens bellen voor de agenda-informatie, later ging dat natuurlijk een stuk makkelijker via de mail.”

De komst van de smartphone en de populariteit van social media heeft de urgentie van de Uitloper de laatste jaren ondermijnd. “Ondanks de nog grote groep trouwe lezers, zien we dat de uiterste houdbaarheidsdatum aan het naderen is”, aldus Wildeboer. “Op tijd stoppen is verstandiger dan tegen beter weten in door te gaan”, is dan ook zijn gedachte.

“Net als na een geslaagde theatervoorstelling maken wij dan ook een diepe buiging voor de stad Utrecht, die ons de gelegenheid heeft gegeven al die jaren de Uitloper te maken. Ook al vonden sommigen deze altijd wat moeilijk terug te vouwen.”

5 Reacties

Reageren
 1. X

  Jammer! Waarom geen app? Of is er simpelweg geen opvolger?

 2. Ineke Thierauf

  He ja een app graag als opvolger. Balen dat de uitloper stopt. Moet ik voortaan alle verschillende sites afstruinen om te weten wat er is. DUIC een gat in de markt voor jullie!

 3. Peter

  Hoi Jos, geweldig wat je (jullie) in die 30 jaar neer hebben gezet.
  Is er een horeca gelegenheid die een afscheidsborrel voor onze Jos wil regelen?
  Het ga je goed…..
  Groet, Peter (café de Leugen)

 4. Blaamer

  Een internetversie of een app zou zeker handig zijn.

 5. S de vries

  Hoi Jos, geweldig dat jullie dit zo lang gedaan hebben en ik mis hem nu al! Al die aparte sites afgaan is vreselijk onoverzichtelijk en tijdrovend. Een app die net zo overzichtelijk werkt als de uitloper zou fantastisch zijn! Hem, ik ga er eens over nadenken. En die afscheidsborrel is zeer verdiend!
  Het gaat jullie goed!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).