Il Luster krijgt Gouden Film voor Woezel & Pip: “Utrecht is dé animatiestad van Nederland” | De Utrechtse Internet Courant Il Luster krijgt Gouden Film voor Woezel & Pip: “Utrecht is dé animatiestad van Nederland” | De Utrechtse Internet Courant

Il Luster krijgt Gouden Film voor Woezel & Pip: “Utrecht is dé animatiestad van Nederland”

Il Luster krijgt Gouden Film voor Woezel & Pip: “Utrecht is dé animatiestad van Nederland”
Met 100.000 bezoekers in twee weken ontving de geanimeerde kinderfilm Woezel & Pip op zoek naar de Sloddervos eerder deze week een Gouden Film. Het Utrechtse animatie productiebureau il Luster produceerde de film. “Hier zijn we natuurlijk hartstikke trots op.”

Met 100.000 bezoekers in twee weken ontving de geanimeerde kinderfilm Woezel & Pip op zoek naar de Sloddervos eerder deze week een Gouden Film. Het Utrechtse animatie productiebureau il Luster produceerde de film. “Hier zijn we natuurlijk hartstikke trots op.”

Aan het woord is Michiel Snijders, één van de oprichters van il Luster. Hun kantoor in een oud pand aan de Schoutenstraat staat in schril contrast met de moderne techniek van het animeren. Zo hangt er naast het bureau waar de animaties worden gemaakt een opwindstelsel voor de oude klok aan de buitenkant van het pand. Voor de productie van Woezel & Pip heeft il Luster echter tijdelijk een andere locatie opgezocht. “In Hoog Catharijne hebben we een studio gebouwd waar we met een team van animatoren, tekenaars en andere animatiespecialisten in tien maanden de film produceerden”, vertelt Chris Mouw, producent bij Il Luster. “Daarom ben ik ook extra trots op de film: vanuit het niks bouwden we een hele studio op om daar in hele korte tijd een film te maken”, vult Snijders aan.

Woezel & Pip is na de sinterklaasfilm Trippel Trappel het tweede grote succes voor het twintig jaar oude bedrijf in korte tijd. il Luster is dan ook ambitieus. “Vanaf de oprichting willen we de grootste animatieproducent worden. Dat was in het begin niet moeilijk want er waren er niet veel, maar de doelstellingen zijn wel steeds verlegd. Wij zijn hierdoor degene geweest die het startschot hebben gegeven voor animatiespeelfilms in Nederland,” vertelt Snijders.

©RGER_20160209_Il Luster Animaties_0002
Michiel Snijders aan het werk met naast het bureau het oude opwindsysteem voor de klok

Opkomende sector

Volgens Snijders toont de gemeente steeds meer interesse in de animatiesector. “Bij de Nederlandse overheid en op Europees niveau is er meer en meer aandacht voor de creatieve sector”, vertelt Snijders. “Animatie is daar een onderdeel van. Utrecht is dé animatiestad van Nederland. We hebben hier de Hogeschool voor de Kunsten en het Grafisch Lyceum, veel productiebedrijven en twee filmfestivals.”

Volgens Mouw valt er ook nog veel te winnen: “Een gebouw waar veel animators kunnen werken zou een goed idee zijn. Zo kunnen samenwerkingsverbanden ontstaan. Nu gebeurt animeren vaak vanachter een eigen bureautje.”  Snijders:“Een plek is erg belangrijk. Er is behoefte aan bijvoorbeeld masterclasses en door contact met elkaar kun je al heel ver komen”, denkt Snijders.

Roboy

Momenteel is il Luster bezig met het schrijven van de speelfilm Roboy. “Het wordt een soort Tarzan maar dan met robots. Tarzan groeit op tussen de apen, in Roboy groeit de hoofdpersoon op tussen robots. Waar Tarzan zich afvraagt wat het verschil is tussen hem en de apen, vraagt Roboy zich af wat het verschil is tussen hem en de robots”, vertelt Snijders. Il Luster liet het verhaal checken door hoogleraar kunstmatige intelligentie Bas Haring. “Wanneer je de film kunt verwachten? De planning is eind 2017”, vertelt Snijders. “Dat is wel de meest optimistische versie van de planning”, vult Mouw lachend aan.

Het pand waar Il Luster gehuisvest is
Het pand aan de Schoutenstraat waar il Luster gehuisvest is

4 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Mooi en gefeliciteerd.
  Gelukkig is er al een plek in Utrecht waar animatiebedrijven bij elkaar zitten. animatietuin.nl gevestigd in Hooghiemstra is een broedplaats voor animatoren en gelieerde bedrijven die met elkaar samenwerken en van elkaar leren.

 2. Jos Stelling

  Leuk Michiel, gefeliciteerd. Dat zijn pas goede berichten.

 3. joep soons

  Prachtig. Gefeliciteerd!

 4. Frank

  “Wij zijn hierdoor degene geweest die het startschot hebben gegeven voor animatiespeelfilms in Nederland,” vertelt Snijders.”

  Hoe slechts kun je je geschiedenis kennen. Als je het maar vaak genoeg zegt wordt het nog waarheid ook. Alsof Rob Houwer nooit bestaan heeft.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).