Immens kunstdoolhof geopend op Wisselspoor in Utrecht Immens kunstdoolhof geopend op Wisselspoor in Utrecht

Immens kunstdoolhof geopend op Wisselspoor in Utrecht

Immens kunstdoolhof geopend op Wisselspoor in Utrecht
Eindeloos dwalen door een stelsel van gangen, trappen en kamers vol kunstzinnige verrassingen. Dat is het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anome Maze aan de 2e Daalsedijk in Utrecht. Het belooft een kunstzinnige beleving te worden, waarbij alle zintuigen nodig zijn.

Eindeloos dwalen door een stelsel van gangen, trappen en kamers vol kunstzinnige verrassingen. Dat is het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anome Maze aan de 2e Daalsedijk in Utrecht. Het belooft een kunstzinnige beleving te worden, waarbij alle zintuigen nodig zijn.

Het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anome Maze opent vrijdag zijn deuren. Het is de tweede vestiging van het kunstdoolhof in Nederland. Geïnspireerd op een concept in Berlijn, opende de eerste vestiging, Doloris Meta Maze, in 2019 haar deuren in Tilburg. Die werd ontvangen met veel lovende reacties en won diverse prijzen. 

Wat is het?

“Het wordt een indrukwekkend surrealistisch stelsel van gangen en kamers waar mensen kunnen verdwalen en verwonderen en het is bijna twee keer groter dan het doolhof in Tilburg”, zegt oprichter Joep van Gorp. Het kunstdoolhof in Utrecht telt 73 kamers, die door zeventien kunstenaars zijn ingericht. Onder meer Utrechtse kunstenaars Juliet Campfens, Margriet van Breevoort en Vincent de Boer hebben een kamer ingericht. 

Van Gorp: “Het is een kruip-door-klim-door avontuur waar je kunt dwalen door een stelsel van gangen, trappen en kamers zonder afleiding van telefoons en horloges. Hier ben je vrij om te ontdekken, te verwonderen en een reis door je verbeelding te maken. De verrassing is een onderdeel van de verwondering; daarom laten we in de media zo min mogelijk zien wat er binnen het doolhof gebeurt. Je moet het meemaken om te begrijpen wat het is.” Dat is ook de reden dat we bij deze publicatie geen foto’s kunnen toevoegen. 

Niet voor iedereen toegankelijk

Het kunstdoolhof is echter niet voor iedereen toegankelijk. Vanwege het vele klimmen en klauteren is het doolhof niet aan te raden voor mensen die slecht ter been zijn. Ook mensen die claustrofobisch zijn, een angststoornis hebben of last hebben van epileptische aanvallen wordt het doolhof afgeraden. Bezoekers moeten vooraf een ticket en een tijdslot reserveren. Een kaartje kost tussen de 25 en 29 euro.

10 Reacties

Reageren
 1. eemke

  Ik ben al in Tilburg geweest en dat was een geweldige ervaring! Ben benieuwd naar dit Doolhof!

 2. Le coq sportif

  Getver kunst, wie gaat dat betalen?

 3. de Kreek

  Misschien moeten ze de gemeente bestuur hier voor uitnodigen, die bevind zich al jaren in een doolhof!!!!

 4. Hetty

  Jammer, dat het niet voor iedereen toegankelijk is. Misschien hadden ze een extra route kunnen maken, die wat eenvoudiger is, en waar je niet hoeft te klimmen, en waar je ook ook niet angstig word en geen epileptische aanval kan krijgen. Zodat ook diegenen die nu dit doolhof niet kunnen bezoeken, toch een graantje van deze ervaring hadden kunnen meepikken. Jammer, ik had er graag een kijkje willen nemen….

 5. Realist

  Veel te duur! Ik begrijp dat je er zo’n 1,5 a 2 uur ronddwaalt.
  Ik denk 15 euro is een realistischer prijs.

 6. Peter Bosz

  Ah, Doloris Anome Maze – een nieuwe plek waar je eindeloos kunt ronddwalen zonder telefoon of horloge. Het is bijna twee keer zo groot als Tilburg en ingericht door zeventien kunstenaars. Geen foto’s, want je moet het ‘meemaken’. Juist.

  Misschien kan Alex Kroes daar ook eens verdwalen, kan hij wat inspiratie opdoen voor een nieuwe managementstrategie. Verwondering gegarandeerd.

 7. De count

  Hetty, moeten ze klimhallen ook toegankelijker maken? Het hele idee van de expositie is dat het klimmen en klauteren is blijkbaar. Het leven is soms oneerlijk voor mensen die dat niet kunnen.

 8. Hilda

  Fantastische ervaring al in Tilburg gehad. En ik kijk al maanden uit naar de opening in Utrecht.

  Nog groter ook, ben heel nieuwsgierig, dus zeker kom ik snel

 9. Brekebeen

  Niet bepaald inclusief dus.
  Prima, als er maar geen subsidie vanuit de gemeente naar toe is gegaan.

 10. Bas

  Ben er zojuist geweest en het was echt een leuke en fascinerende ervaring. Aanrader

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).