Impluvium moet straks meer betekenis geven aan Waterwinpark in Utrecht Impluvium moet straks meer betekenis geven aan Waterwinpark in Utrecht

Impluvium moet straks meer betekenis geven aan Waterwinpark in Utrecht

Impluvium moet straks meer betekenis geven aan Waterwinpark in Utrecht
Om meer aandacht te geven aan de betekenis van het Waterwinpark in Utrecht, is besloten er een kunstwerk neer te zetten. Dit traject is al in 2020 gestart en nu is het definitieve ontwerp bekend van dit ‘Waterwin Parklab’.

Om meer aandacht te geven aan de betekenis van het Waterwinpark in Utrecht, is besloten er een kunstwerk neer te zetten. Dit traject is al in 2020 gestart en nu is het definitieve ontwerp bekend van dit ‘Waterwin Parklab’.

Het Waterwinpark in Leidsche Rijn is een openbare plek en een gebied waar water wordt gewonnen. Zo wordt er door Vitens schoon drinkwater opgepompt voor ruim 115.000 bewoners. In 2020 is een traject gestart om meer zichtbaarheid te geven aan dit park door middel van een kunstwerk.

Bewoners konden stemmen op één van de drie schetsen. In februari 2021 is er uiteindelijk gekozen voor het ontwerp Waterwin Parklab van kunstenaar Sannah Belzer. Dit ontwerp is inmiddels verder uitgewerkt.

Impluvium

Het kustwerk is gebaseerd op een zogenoemd impluvium uit de Romeinse tijd. In deze constructie werd destijds regenwater opgevangen, en ook werd het gebruikt als plek voor ontmoeting en ontspanning. “Dit sluit aan op de Romeinse historie van Leidsche Rijn”, is te lezen in een wijkbericht van de gemeente.

Het Waterwin Parklab is straks vrij toegankelijk voor bezoekers. Daarnaast wordt het lab een plek voor scholen om buitenonderwijs te geven over water. Hiervoor ontwikkelt Sannah Belzer lesmateriaal. In de muur van het kunstwerk komen bijvoorbeeld verschillende deurtjes waarachter meetinstrumenten staan die de kinderen kunnen gebruiken.

Informatieavond

Maandag is vanaf 19.00 uur in Buurtcentrum Terwijde een informatieavond georganiseerd. “Sannah Belzer geeft tijdens de informatieavond graag meer toelichting op het kunstwerk. Op deze avond is er ook ruimte voor alle vragen en suggesties van bewoners met betrekking tot het kunstwerk.”

10 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ik begrijp het niet. Waar is het kunstwerk? Er staat een houten schuurtje op de foto, maar verder?

 2. Bill

  @Scherpschutter, het geeft niet dat je het niet begrijpt. Als niet-bewoner van Leidsche Rijn ben je dan ook niet de doelgroep.

  Verder: leuk gedaan en goed bekeken dat de bewoners zelf hebben kunnen stemmen.

 3. Statler

  Als infrastructuur benaming is een brug of viaduct een kunstwerk. Dus mag dit grappige en practische geval ook zo genoemd worden.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 4. Nico

  Eens met scherpschutter. Houten schuurtje en ok mooie wanden om graffiti op te spuiten. Zal mij benieuwen hoelang het duurd voor dit schuurtje ondergespoten is……..

 5. Len

  Ik moest ook even 2 keer knipperen om het kunstwerk te vinden, maar in elk geval goed dat ze dat aquaglot hebben gerecycled

 6. Jeff

  Een houten schuurtje kunstwerk noemen? Is mijn schuurtje in de tuin dan ook een kunstwerk? Het vangt namelijk ook water op dat in een regenton beland.

 7. Bill

  “Is dit schilderij nou kunst? Het is gewoon wat verf op een doek, mijn muur thuis is ook beschilderd met verf”.

 8. Koel Hoofd

  Is dat houten prieeltje het kunstwerk?
  Heb spontaan flasbacks naar dat houten ding in de singel.

 9. Bill

  @Koel Hoofd, knap dat je in je reactie twee reeds geplaatste opmerkingen van andere reaguurders hebt weten te recyclen. Voegt echt iets toe aan de discussie.

 10. Scherpschutter

  @Jeff 12:29

  Volgens Bill wel, wiens enige criterium voor het identificeren van kunst te zijn lijkt te bestaan uit het adagium “zolang iemand iets maar kunst vindt, ís het het kunst”.

  En dat leidt dan inderdaad tot de conclusie dat ook uw schuur kunst is, zolang u het maar kunst vindt. Datzelfde geldt overigens ook voor een drol die u op het toilet produceert.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).