In de toekomst windmolens en woningen; maar nu eerst geld voor archeologisch onderzoek in Rijnenburg in Utrecht In de toekomst windmolens en woningen; maar nu eerst geld voor archeologisch onderzoek in Rijnenburg in Utrecht

In de toekomst windmolens en woningen; maar nu eerst geld voor archeologisch onderzoek in Rijnenburg in Utrecht

In de toekomst windmolens en woningen; maar nu eerst geld voor archeologisch onderzoek in Rijnenburg in Utrecht
De gemeente Utrecht krijgt 149.000 euro voor archeologisch onderzoek in polder Rijnenburg. Dit bedrag is bedoeld om al in een vroeg stadium vindplaatsen voor erfgoed in beeld te brengen. Dit gebeurt met speciale drone-opnamen, gebruik van een grondradar en mini-opgravingen. Ook worden de eerdere vondsten van hobby-archeologen in kaart gebracht.

De gemeente Utrecht krijgt 149.000 euro voor archeologisch onderzoek in polder Rijnenburg. Dit bedrag is bedoeld om al in een vroeg stadium vindplaatsen voor erfgoed in beeld te brengen. Dit gebeurt met speciale drone-opnamen, gebruik van een grondradar en mini-opgravingen. Ook worden de eerdere vondsten van hobby-archeologen in kaart gebracht.

In polder Rijnenburg staan windmolens, zonnevelden, recreatie en woningbouw op de planning. Voordat dit allemaal werkelijkheid is moet er archeologisch onderzoek plaatsvinden.

Rijnenburg is rijk aan archeologische resten. Een gericht booronderzoek in 2008 leverde enkele tientallen vindplaatsen op. Deze liggen op een zogenaamde stroomrug, gevormd door een voorloper van de Hollandse IJssel. De meeste bewoningssporen dateren uit de Romeinse tijd. Rijnenburg vormde toen het directe achterland van de grens van het Romeinse Rijk, de limes.

Het geld komt vanuit een speciaal programma van het Rijk, de gemeente legt hetzelfde bedrag ook nog bij. Het geld wordt onder meer gebruikt om de meest waardevolle delen van de bodem in kaart te brengen en te begrenzen, zodat daarmee rekening kan worden gehouden bij toekomstige plannen. Het komend archeologisch onderzoek is een van de bouwstenen voor een toekomstige visie op Rijnenburg.

Reacties

Wethouder Rachel Streefland: “Het gebeurt niet vaak dat zo vroegtijdig en grootschalig onderzoek wordt gedaan naar archeologische resten in het kader van ruimtelijke veranderingen. Archeologie krijgt echt een plek vooraan in het proces, en hiermee krijgen we een beter beeld van het leven 3000 jaar geleden.”

Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening): “De komende jaren werken we aan een visie op Rijnenburg. Ik ben blij met deze impuls zodat we nu goed de waardevolle elementen in het gebied in kaart brengen om in de toekomst te kunnen behouden en benutten. Door nu al onderzoek te doen naar het erfgoed in de grond in Rijnenburg boeken we winst op verschillende terreinen: het ontwerpproces, de ontwikkelbaarheid van de locatie, de kwaliteit van de toekomstige leefomgeving en, niet in de laatste plaats, de archeologie van Rijnenburg.”

15 Reacties

Reageren
  1. Wim

    Waarom dat gewroet in oude afvalputten en vuilnishopen. Dat geld kan beter aan hedendaagse inrichting gebruikt worden waar behoefte aan is bv de roeibaan

  2. Ton

    Hier ligt waarschijnlijk nog heel veel over onze geschiedenis te ontdekken.
    Jammer dat er alleen geld is voor de meest waardevolle delen.

  3. Herman

    Gaat zo sneaky…
    Eerst onderzoek huizen, windmolens….
    Nu op duistere wijze voldongen feit.

  4. Koel Hoofd

    3000 jaar geleden?

    De Romeinen zijn hier rond/na het jaar nul aan komen wandelen.
    Ze vonden hier handvol armtierige barbaren van Germaanse stammen die in ‘swamp land’ en op terpen in ‘harmonie met de natuur’ leefden.
    Er is een reden dat die Romeinen hier zijn gestopt, terwijl ze heel Engeland tot aan Hadrianus’ muur wel hebben veroverd. Meest voor de hand liggende argument is dat er verderop niets te halen of te overwinnen viel.
    Wat denken de archeologen uit het jaar 1000 BC te gaan vinden?
    Houdt ons op de hoogte Duic!

  5. Katja

    Doodzonde, woningen en windmolens. Heb je eens een uitgelezen om iets groens te doen (bos bijvoorbeeld) kiest men voor beton, asfalt en de vogels-en insectengehaktmolens.

  6. Fredrik

    Zeg het maar Katja, hoe wil je anders energie gaan opwekken?

  7. Johannus

    Koel Hoofd heeft niet zo goed opgelet tijdens de geschiedenislessen op school. Dat verklaart ook zijn andere reacties grotendeels. De volkeren die in onze contreien woonden voor de komst van de Romeinen waren alles behalve barbaren. Misschien het Verhaal van NL eens kijken. Suggestie van een geschiedenisleraar.

    @Wim, wie niets van het verleden leert is de toekomst niet weerd.

  8. Koel Hoofd

    @Johannes
    Voor de Romeinen was elk overwonnen volk barbaars omdat ze iedereen die ze niet konden verstaan barbaren noemden.
    Dat een volk toevallig kan landbouwen, vee beheren, schoenen maken en metaal kon bewerken, maakt ze niet hoogontwikkeld want er zijn prachtige sieraden gevonden in o.a. Spanje die 6.000 geleden zijn gemaakt.
    Dat konden ze niet hier in de lage landen.
    Barcelona heeft er een leuke collectie van in een museum.
    Maar de archeologen hebben geen flauw idee welk volk die gemaakt heeft, behalve dat er contact moet zijn geweest met zuid egypte.
    Waar jij over hebt gelezen heb ik allemaal gezien.

  9. Fred

    @Fredrik:
    In tegenstelling tot de al vijftig jaar oude propaganda tegen kernenergie en voor het massaal verbranden van oerwoud in Brazilie is kernenergie de milieuvriendelijkste methode van energie opwekking. Dat geneuzel over kernenergie rampen in de voormalige USSR (Tjernobiel) en Japan waren niet goed doordachte experimenten en het vergeten van de simpelste oplossing (laten zakken van neutronen neutralisatoren in de bassins) danwel een ongeluk door een tsunami.

  10. Len

    Dat is helemaal niet zo’n gek idee @Fred. Ik zie daar wel potentie voor een kerncentrale.

  11. Uuu

    @ Fred

    Complete bullshit

    Energie opwekken met wat de natuur je gratis ter beschikking stelt is uiteraard de meest efficiënte, meest duurzame en meest milieuvriendelijke optie.

    Oftewel water, zon, wind.

    En ja, dan moet de productie van apparaten van de apparaten die van natuurlijke bronnen energie kunnen maken dus beter en veel milieuvriendelijker. En zouden er verticale windmolens moeten komen zonder wieken (die al bestaan)- om vogels te beschermen en moet er veel lokaler en zelfvoorzienender stroom opgewekt worden (per bedrijf/ bedrijvenblok, straat, buurt, wijk).

    Met duurzame hele grote batterijen (zoals die in Duitsland al bestaan, zonder accu’s> grondwater, zout, etc..), kan de stroom voor zelfvoorzienende lokale initiatieven opgeslagen worden. Met dubbele stuwmeren, pompen en windmolens/ zonnepanelen kan een gratis stroomopwekking gecreëerd worden. Zonder wind/ zon loopt het stuwmeer langzaam leeg in een 2e stuwmeer waar met waterkracht stroom mee opgewekt kan worden; is er veel zon en wind pomp je vanuit stuwmeer 2, stuwmeer 1 weer vol. En je hebt bijna gratis stroom.

    Het idee dat elektriciteitsopwekking een verdienmodel is moeten we zo snel mogelijk vaarwel zeggen.

  12. Kees Koren

    Naast al dat gedoe in deze mooie cultuurrijke polder zou het goed zijn de ruim 130 jaar oude knotwilg formaties langs de watergangen als zeer waardevol cultuurlandschap te behouden. Hop dat plannenmakers een voorbeeld nemen met inpassen van deze oude knotwilgen formaties. Kijk eens in Rijnv,iet, daar is op het laatste moment een restant van deze reuze knotwilgen ingepast in de singelels bij de nieuwe woningen. Ze zijn met de omgeving een nauwelijks natuurrelatie aangegeven. Misschien wel voor heel lang !
    Ik kan u een door mij gemaakte filmimpressie geven van de poldergiganten nabij de Rijnkade nr 3. Laat me weten!

  13. Kees Koren

    Wat onder de grond ligt is net zo belangrijk als wat er aan heel oud boven groeit.

    Langs de watergangen staan op enkele plekken oude reuze knotwilgen van ruim 120 jaar oude. De formaties staan op historische tekeneningen al aangegeven. Als we over cultuurlandschap spreken en alleen de mogelijke voorwerpen onder de grond waardevol vinden zou het goed zijn deze mooie knotwilgen, net als in Rijnvliet in te passen in de nieuwe plannen met de polder Rijnenburg.

    Ik kan u mijn film PolderGiganten laten zien , Daar komt deze waardevolle elementen als Cultuurwaarde naar voren. Provincie en Gemeente denk daar a.u.b. aan voordat er een aannemer met een graafmachines alles weg maait!
    Neem gerust kontact met mij hierover op.

  14. Fred

    @Uuu:
    Wat betreft de natuur je gratis ter beschikking stelt isin mijn geval vrij simpel, door (ongepland) in het verleden een oude boerderij te kopen en dat uit te breiden met het woon-werkhuis van de buren en een weiland om te voorkomen dat daar een varkendfokker o,i,d, tegenover mij kwan zitten hebben we een park en weiland van zo’n 4 hectare. Om de buurman niet de doperwten op onze boren te laten tellen hebben we zo’n 500 boompjes en struikjes laten neerzetten hetgeen de basis werd voor hey uiteindelijke park. Ter aanvulling hebben we nog wat wilgen- en populierensingels neergezet door van een knotwilg en -populier wat takken innde grond te stoppen welke uitgroeiden tot bomen van zo’n 40 meter hoog. Beheer doen we zelf dus beweging hebben we genoeg en daar we hier geen ardgas hebben oogsten we ons eigen hout en stoken dat in de kachel.
    Dat lijkt me veel milieuvriendelijker dan het importeren van hele bossen uit de Baltische landen of uit de tropen.
    Zonnepanelen heb ik niets tegn doch mijn dochter vertelde ik tien jaar geleden al dat dat geneuzel van subsidies en tegen dezelfde prijs terugleveren van de opgewekte stroom slecht tijdelijk zou zijn. Daarom ben ik blij met het vooruitzicht dat er een wet komt die het toestaat om het stroomoverschot aan je buren te kunnen leveren. Zit er geen overheid tussen met haar belastingen en regeltjes.
    Het enige verdienmodel dat iemand kan bedenken over deze situatie is autarkie, onafhankelijk van derden. En milieusparend, meer dan in een verstelijkte omgeving.

  15. Nina

    @Wim

    Het blijft mij ook verbazen dat in een tijd van groeiende armoede onder de bevolking alle subsidies nog in tact blijven. Dat is wel het eerste waar flink op kan worden bezuinigd, lijkt mij.

    Ik koop ook geen schilderij voor aan de muur, als ik daarna twee weken geen geld heb om eten te kopen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).