In memoriam. Beeldhouwer Joop Hekman overleden (1921-2013) | De Utrechtse Internet Courant In memoriam. Beeldhouwer Joop Hekman overleden (1921-2013) | De Utrechtse Internet Courant

In memoriam. Beeldhouwer Joop Hekman overleden (1921-2013)

In memoriam. Beeldhouwer Joop Hekman overleden (1921-2013)

Op zaterdag 28 december is de Utrechtse beeldhouwer Joop Hekman op 92 jarige leeftijd overleden. Het is mogelijk dat zijn naam bij veel Utrechters minder bekend is dan zijn werk. Een van zijn bekendste werken is ongetwijfeld het ‘Feest der Muzen’, de bronzen beeldengroep met drie vrouwelijke naakten dat voor de Stadsschouwburg op het Lucas Bolwerk staat. De beeldengroep werd in 1959 geplaatst, maar daar ging wel het een en ander aan vooraf.        

Joop Hekman won in 1949 de opdracht voor het maken van een beeld voor de Schouwburg. Het zou nog tien jaar duren voor de beeldengroep werd geplaatst. De gemeente Utrecht zag graag een waterpartij bij het beeld. Jarenlang werd er gesteggeld over de definitieve uitvoering. Hekman mocht zelfs op kosten van de gemeente een reis naar Italië maken om inspiratie op te doen! Uiteindelijk werd in 1959 de beeldengroep met een bescheiden waterpartij geplaatst. Een ander bekend werk van Hekman is het beeld dat hij maakte van zijn ‘Biru’. Zijn overleden Chow-Chow hond. Het beeld staat sinds 1997 vlakbij de Abstederbrug in het plantsoentje tegenover zijn woning. In het Julianapark staat sinds 2005 het bronzen beeld van een zittende oude vrouw.

Het oeuvre van Joop Hekman is groot, en niet alleen te bewonderen in Utrecht. Beelden van zijn hand, uitgevoerd in brons, maar ook in natuursteen, baksteen, zandsteen en keramiek zijn onder andere te vinden in Zeist, Eindhoven Ermelo, Harmelen en Leeuwarden. Hij ontwierp ook munten, penningen en maakte keramische plaquettes.

Joop Hekman kreeg zijn opleiding in Arnhem waar hij tussen 1938 en 1942 les kreeg aan de Academie Kunstoefening. Zijn leermeesters daar waren Jacobs van den Hof (beeldhouwen) en Frans Zwollo (edelsmederij). Door zijn vriendschap met Gerrit Rietveld kreeg hij in 1946 de opdracht voor het maken van twee beelden die het filmdoek flankeerden in de door Rietveld verbouwde Vredenburg-bioscoop.

Joop Hekman laat Utrecht en zijn bewoners veel moois na waardoor hij niet vergeten wordt. Ondergetekende kijkt al jarenlang, vrijwel dagelijks, met veel plezier naar ‘Het feest der muzen’, maar beseft nu pas echt wat voor een groot vakman hij was.

Marcel Gieling

10 Reacties

Reageren
  1. corinne

    Een bijzondere en lieve man, jammer weer een meester verdwenen…..

  2. corinne

    Een bijzondere en lieve man, jammer weer een meester verdwenen…..

  3. Corinne

    Een bijzondere en lieve man, jammer weer een meester verdwenen

  4. paul barendrecht

    Goh, Joop Hekman overleden. Een fantastisch beeld bij de stadschouwburg. Was ook een aardige man.

  5. HH

    Joop laat mooie beelden na, maar is bekend waar die twee beelden uit de Vredenburg bioscoop zijn gebleven?

  6. peter Engelen

    Was volgens mij de beste beeldhouwer die wij in Nederland
    Gehad hebben, kon alles en alles was goed, van stieren tot
    Naakten, ook helemaal top het beeld van zijn hond, een chowchow, eigenlijk nog nooit zo’n goed beeld van een hond gezien.

  7. Paolo Sistilli

    RIP

  8. Duco R. Keulen

    Ik herinner mij nog de proef-plaatsing van het “Feest der Muzen” in gaas met gips.
    Niet iedereen was gecharmeerd van de naakten.
    Dagelijks liepen we erlangs naar de Juliana van Stolberg-school.
    Nog steeds beschouw ik het “Feest” een aanwinst voor de stad.

  9. Duco R. Keulen

    Ik herinner mij nog de proef-plaatsing van het “Feest der Muzen” in gaas met gips.
    Niet iedereen was gecharmeerd van de naakten.
    Dagelijks liepen we erlangs naar de Juliana van Stolberg-school.
    Nog steeds beschouw ik het “Feest” een aanwinst voor de stad evenals zijn in brons gegoten hond.

  10. Ine Stevens

    Ook in Enschede staat een werk van Joop Hekman. Voor het stadhuis, een waterpartij met zittende vrouw, kind en hond (inderdaad, een Chow-Chow).
    Vanwege de vorm kreeg dit in de volksmond de naam ‘Ei van Ko’, naar de toenmalige burgemeester Ko Wierenga.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).