Initiatiefnemers het Filmcafé komen met nieuw concept: Teatro opent de deuren aan de Oudegracht Initiatiefnemers het Filmcafé komen met nieuw concept: Teatro opent de deuren aan de Oudegracht

Initiatiefnemers het Filmcafé komen met nieuw concept: Teatro opent de deuren aan de Oudegracht

Initiatiefnemers het Filmcafé komen met nieuw concept: Teatro opent de deuren aan de Oudegracht
Het geliefde Filmcafé sloot vorig jaar noodgedwongen de deuren toen een verwoestende brand het CAB-gebouw in Utrecht trof. Sinds die tijd waren de initiatiefnemers druk op zoek naar een nieuwe plek. Die is nog niet gevonden maar ze hebben niet stilgezeten. Op 11 november opent Teatro aan de Oudegracht 148. Eigenaar Omar Waseq verelt er meer over.

Het geliefde Filmcafé sloot vorig jaar noodgedwongen de deuren toen een verwoestende brand het CAB-gebouw in Utrecht trof. Sinds die tijd waren de initiatiefnemers druk op zoek naar een nieuwe plek. Die is nog niet gevonden maar ze hebben niet stilgezeten. Op 11 november opent Teatro aan de Oudegracht 148. Eigenaar Omar Waseq verelt er meer over.

Wat houdt het nieuwe concept precies in?

Het concept is afgeleid van het Filmcafé maar we leggen op de nieuwe plek de nadruk op podiumkunsten. Je kan hier bijna elke avond naar een voorstelling komen kijken. Alle vormen van podiumkunst bieden wij hier ruimte. Je kan hier als ervaren theatermaker of juist als beginner je moment pakken. Dus heb je een leuk idee stuur dan een minuut aan beeldmateriaal naar teatroutrecht@gmail.com. Na de voorstelling kan er gedanst worden tot in de vroege uurtjes.

Wat kunnen Utrechters verwachten van de nieuwe plek?

Ludieke, grappige, bloedserieuze maar net zo goed belachelijke voorstelling gemaakt door Utrechtse makers. Maar ook pubquizen, comedy nights en nog veel meer. Veel programma van het oude Filmcafé verhuist mee naar de nieuwe locatie, maar films gaan we hier nauwelijks vertonen. We zijn zeven dagen per week open, in het theatercafé kan men terecht  voor lunch, borrel en kleine gerechtjes.

Wie zijn de gezichten achter het nieuwe café?

De gezichten achter het concept zijn mijn vrouw Liza Sophie de Boer en ikzelf Omar Waseq. We hebben dit concept samen bedacht op een terrasje in Valencia. Daar waar kleinschalig theater onderdeel is van de cultuur moeten wij het in Utrecht nog hebben van groot, groter, grootst. Hier ligt een kans dachten we.

Hoe hebben jullie dit gerealiseerd?

We hebben alles zelf verbouwd met hulp van vrienden.

Hoe voelt het om de draad weer op te kunnen pakken?

Het voelt enorm fijn om de draad weer op te pakken. Het liefst waren we met het Filmcafé verder gegaan. Maar corona, de energiecrisis en de woningnood zijn erg merkbaar bij het vinden van een locatie. Tegenwoordig moet je er niet raar van opkijken als je 150.000 euro huur per jaar betaald en dan nog eens 100.000 euro energiekosten voor locaties zoals het Filmcafé. Als culturele instelling kunnen we daar simpelweg niet meer aan voldoen. Het is een groot gemis voor Utrecht dat culturele instellingen de deuren moeten sluiten of stoppen met bestaan. Daar zouden we als gemeente wat aan kunnen doen. Maar tot op heden heeft dat niet tot succes geleid. Maar we hopen op betere tijden en wie weet kunnen we dan weer doorpakken. Wat wel haalbaar is, in deze tijd, is kleiner denken qua ruimte. Zoals het pand aan de Oudegracht. De focus gaat voor de komende tijd even op kleinschalige theater.

12 Reacties

Reageren
 1. carlos

  maar waar dan?

 2. Rob Huibers

  Aan de Oudegracht joh!

 3. Lombokker

  Fijn, weer een filmhuis cq, theater erbij, daar zit Utrecht nu echt op te wachten.
  En in één adem door vertellen dat ze eigenlijk geld tekort komen. Maar dat geeft natuurlijk niet, want dan ga je gewoon naar de Gemeente om subsidie aan te vragen.

 4. Fred

  Wauw wat een briljant concept! Dat twee mensen dat op een terrasje kunnen verzinnen. Chapeau!

 5. JdV

  Nou inderdaad zeg. 250k voor films waar geen publiek voor is (want anders zouden mensen gewoon 13 euro aftikken om er naar te kijken) terwijl de rijen bij de voedselbank niet te overzien zijn, mensen hun energierekening niet meer kunnrn betalen, kinderen zonder ontbijt naar school gaan en de dierenasiels overvol zitten. Gelukkig hebben we Liza en Omar die een mooie subsidiepot hebben gevonden en er fijn van kunnen rondkomen.

 6. Peter

  Wordt dit net zo’n succes als de oude bioscoop op Hoog Catharijne? Of houden ze dit een aantal maanden vol vanwege de greep uit de subsidiepot?

  Het filmcafe was ooit leuk maar ook dat gleed op het eind flink af, dus misschien moeten ze gewoon een normale baan gaan zoeken?

  En waar is z’n compagnon gebleven? Die zag er geen brood in? Of wil Omar de subsidie liever in eigen zak houden en niet delen?

 7. Peter van Zoest

  Ok Duic, WAAR aan de Oude Gracht zit dat Filmcafé?

 8. Theaumas

  Veel beste stuurlui hier in de reacties. De afwezigheid van het Filmcafé (een unieke plek in/voor Utrecht met juíst een vernieuwend programma) is wat mij betreft een groot gemis voor de doelgroep die graag even iets anders wil dan enkel bier harken in de Jans Bar (waar trouwens óók niks mis mee is, maar dat bestaat al). Kleinschalig cultuur én een (ongetwijfeld) gezellige café erbij ben ik een groot voorstander van. Want bedenk wel: hier had ook een Nutella winkel kunnen komen, daar wordt je als Utrechter al helemaal niet blij van, toch? Ik wens Liza en Omar veel succes!

 9. Justin

  Bedankt Peter voor je waanzinnig waardevolle bijdrage.

 10. Scherpschutter

  Is dit eigen zak betaalt of het zoveelste Utrechtse taxpoetcrematorium?

 11. Marko

  @Peter en Carlos. Volgens mij komen ze in de bocht van de Oudegracht te zitten op nummer 148.

 12. Succes!

  @peter wat een leuke energie heb je! 🙁

  Succes Omar en Liza!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).