Inzamelingsactie voor digitalisering lettertype postkantoor Neude | De Utrechtse Internet Courant Inzamelingsactie voor digitalisering lettertype postkantoor Neude | De Utrechtse Internet Courant

Inzamelingsactie voor digitalisering lettertype postkantoor Neude

Inzamelingsactie voor digitalisering lettertype postkantoor Neude
Het font op de beelden in het oude postkantoor. Beeld: Stichting z25
De bijzondere letters die worden gebruikt op de beelden in het oude postkantoor op de Neude moeten worden gedigitaliseerd en tot een volwaardig lettertype worden uitgewerkt. Dat is het doel van een crowdfunding. 

De bijzondere letters die worden gebruikt op de beelden in het oude postkantoor op de Neude moeten worden gedigitaliseerd en tot een volwaardig lettertype worden uitgewerkt. Dat is het doel van een crowdfunding. 

De uitwerking van dit font en de crowdfunding is een idee van Stichting z25. De stichting wil met de opbrengsten de bestaande 13 letters van de standbeelden als cultureel erfgoed digitaliseren én de ontbrekende letters, cijfers en dergelijke ontwerpen om dit tot een volwaardig computerfont te maken. Dit gratis en unieke font gaat Neude heten.

Inmiddels is er 80 euro opgehaald van de benodigde 5.200 euro. De actie loopt nog 33 dagen.

18 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Hier niet aankomen! Origineel zo laten!

 2. Kees N

  Ik zie het nut van digitaliseren totaal niet in. Kan iemand me uitleggen waarom deze actie?
  Is het de bedoeling dat het ook in enige communicatie gebruikt gaat worden? Ik hoop het niet, want ik vind het behoorlijk vermoeiend lezen.

 3. Arjan den Boer

  @ Henk uiteraard, daar heeft het maken van een computerlettertype verder niks mee te maken.

  @ Kees N Het lettertype komt voor iedereen gratis beschikbaar, dus wie weet waar het voor gebruikt gaat worden. Overigens zie ik zelf ook maar een beperkt nut, maar leuk is het wel!

 4. Johan

  Wat een absurd hoog bedrag voor het vectoriseren van een aantal letters… Organisator betaalt zichzelf?

 5. Kimtessa

  Heel erg gaaf! Prachtige stijl! Ik zeg doneren, want hoe tof is het als we deze font kunnen gaan gebruiken voor diverse communicatie-uitingen (voor Utrecht :))

 6. Bas Derks

  Top idee! Vooral doen… maar vooral ‘gewoon doen’ en niet wachten tot je € 5.200 bij elkaar gefund hebt. Waar is het geld voor nodig?

 7. Martin Hendriks

  Het is het voormalig postkantoor aan de Neude ! en niet het oude postkantoor !

 8. Frank van der Pol

  @Johan: Het is geen absurd hoog bedrag, want de 13 ontbrekende letters en leestekens en cijfers moeten ook nog ontworpen worden. Bovendien moeten de tegenprestaties voor de donaties ook bekostigd worden. Ga je dat mee calculeren, dan vraag ik me zelfs af of ze er genoeg geld aan overhouden. Een donatie van 125,- levert een rol met 100 persoonlijke postzegels op, die 79 Euro kost… Dus elke donatie van 125 Euro is netto feitelijk een donatie van slechts 46 Euro. Doneren 42 mensen 125 Euro, dan is de opbrengst 5250 Euro en zijn de kosten voor de tegenprestaties 3318 Euro. Resteert voor de klus nog slechts 1932 Euro. Inclusief BTW is dat bij een uurtarief van 60 Euro/u dus slechts 26 uur.

 9. Leon Hulst

  Ik wil het wel voor niets doen.
  http://www.typefaithfonts.nl

 10. MIchel de Vink

  Wordt de font gratis beschikbaar voor iedereen? Dan wil ik wel doneren.

 11. Frits Verweij

  Bij diverse Jugendstil panden en ook de huisnummers in 020 zijnvrijwel dezelfde lettertypes te zien

 12. John

  Leuk idee!

 13. woutvr

  Moet, moet, niks moet en zeker dit niet. Geef je geld aan iets nuttigers zeg!

 14. Nils Breunese

  Een link naar de crowdfundingpagina was handig geweest: https://www.voordekunst.nl/projecten/4858-digitalisering-en-ontwerp-font-neude-1

  En ja, Michel, als de actie succesvol is komt het lettertype voor iedereen gratis beschikbaar.

 15. Koen

  Leuk! Ik doneer ook. Zag al eerder iets hierover op https://www.duic.nl/cultuur/oude-postkantoor-verandert-real-life-kleurplaat2/ Ga ik vanavond bekijken.

 16. Willemijn

  Volgens mij geregeld nu toch? Die Leon doneert in nature zijn vaardigheid om het font te ontwikkelen. Crowdfunding geslaagd zou ik zeggen en Leon aan de slag

 17. Frank van der Pol

  @Nils: de link is en was beschikbaar. Het woord ‘crowdfunding’ in de tekst van het bericht is zoals te doen gebruikelijke een hyperlink.

 18. Richard Keijzer

  @Frits Verweij: waar zijn die letters dan te vinden in Amsterdam? Zeer zeker NIET op een Jugendstilpand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).