Is het Bevrijdingsfestival in Utrecht te politiek correct? Dat is de Vraag | De Utrechtse Internet Courant Is het Bevrijdingsfestival in Utrecht te politiek correct? Dat is de Vraag | De Utrechtse Internet Courant

Is het Bevrijdingsfestival in Utrecht te politiek correct? Dat is de Vraag

Is het Bevrijdingsfestival in Utrecht te politiek correct? Dat is de Vraag
Het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Utrecht is al jaren een gewaardeerd en drukbezocht feest. Park Transwijk is het toneel van uiteenlopende artiesten en vele Utrechters. Toch is er een paar keer ophef geweest over de programmering.

Het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Utrecht is al jaren een gewaardeerd en drukbezocht feest. Park Transwijk is het toneel van uiteenlopende artiesten en vele Utrechters. Toch is er een paar keer ophef geweest over de programmering.

Vorig jaar ontstond ophef nadat rapper Steen had opgetreden. Hij had zich, volgens LHBT-belangenvereniging COC Nederland, meerdere malen schuldig gemaakt aan homofobe opmerkingen. Het COC eiste excuses van de festivalorganisatie. Dit jaar werd de rapformatie Broederliefde na antisemitische uitspraken van een van de leden teruggetrokken als Ambassadeur van de Vrijheid. De rappers komen dan ook niet optreden op het Utrechtse Bevrijdingsfestival. Vorige week plaatsten Utrechtse raadsleden in De Telegraaf vraagtekens bij het uitnodigen Smib, een rapformatie die veelvuldig gebruikmaakt van woorden als bitch en slut. Na de commotie over het optreden van de Utrechtse rapper Steen vorig jaar scherpte de organisatie de regels aan en elke band wordt gecontroleerd op teksten. Is het Bevrijdingsfestival te politiek correct? Dat is de vraag.

Tineke Teerink, hoofd Marketing en Communicatie van Bevrijdingsfestival Utrecht

‘We willen de dialoog stimuleren’

“Als Bevrijdingsfestival Utrecht begrijpen we dat bepaalde termen of uitspraken die door de één worden gedaan door een ander als beledigend kunnen worden ervaren. We vieren op 5 mei een feest van vrijheid, tolerantie en het vrije woord. Het vrije woord, onze vrijheid van meningsuiting, is een groot goed. Wat voor de één toelaatbaar is, is dat voor de ander niet. In het kader van het vrije woord willen wij dit als festival bespreekbaar maken en de dialoog hierover stimuleren.”

Tom Staal, verslaggever GeenStijl

‘Wat vier je op 5 mei?’

“Het is maar wat je de bedoeling vindt van 5 mei. Vier je onze bevrijding van de moffen die een bewind voerden tegen onder andere joden, zigeuners, gehandicapten en homo’s, dan is er geen plek voor antihomo-uitlatingen en dergelijke. Vier je de algehele vrijheid en dus ook de vrijheid van meningsuiting dan zul je moeten accepteren dat mensen ook een andere mening hebben dan jij. Dus ja, dan mag je zeggen dat je homo’s niet tof vindt. Overigens een mening die ik NIET onderschrijf, maar het mag. De vrijheid van meningsuiting houdt op met oproepen tot en dreigen met geweld. Staat rapper Steen er dit jaar weer? Ik hoop het, want het was gezeik om niets vorig jaar. Ik hoef het hier niet voor Steen op te nemen, hij is beter met woorden dan ik.”

Dimitri Gilissen, VVD-raadslid gemeente Utrecht

‘Ik heb grote waardering voor de organisatoren van het festival’

“De tijden waarin de overheid als zedenmeester optrad liggen gelukkig achter ons. Wat mij betreft bepaalt iedereen zelf naar welke muziek hij of zij luistert. De muziek van Smib is niet mijn smaak, maar ook ik kan zien dat ze een grote schare (jonge) fans hebben. Ik heb grote waardering voor de organisatoren van het Bevrijdingsfestival. Het lukt ze jaar na jaar om samen met een grote groep vrijwilligers een festival neer te zetten dat mensen van heinde en verre naar Utrecht brengt en waar we samen onze vrijheid vieren. Elk jaar wordt er tijdens het festival een Tolerantieprijs voor bijzondere initiatieven op het gebied van verdraagzaamheid, respect en begrip uitgereikt. Ik ga er dan ook vanuit dat een festival dat als huisregel hanteert dat ‘racistische, seksistische, beledigende en/of discriminerende uitlatingen, in welke vorm dan ook, absoluut niet worden getolereerd’ niet over één nacht ijs gaat voordat het acts uitnodigt.”

Toni Peroni, drummer en eigenaar Starsound Studio

‘Dingen op het randje moeten kunnen’

“Ik kom al vanaf het begin bij het Bevrijdingsfestival in Transwijk; het is de achtertuin van mijn bedrijf Starsound Studio. Ik hoor het ’s ochtends al lekker stampen. Het is een supervet festival, maar vroeger ging het allemaal wat makkelijker. Over het algemeen is het supergezellig en gemoedelijk. In het geval van Steen hadden ze zich van tevoren af moeten vragen of ze die wilden uitnodigen. Wat mij betreft moet het kunnen; ik ken hem ook persoonlijk en hij is een van de beste rappers van Nederland. Hij gebruikt woorden die niet iedereen fijn vindt, maar als je dat niet wilt moet je geen rappers programmeren. In het geval van Smib is het natuurlijk onzin om die niet op het Bevrijdingsfestival uit te nodigen. Als je alle teksten van de artiesten gaat analyseren, kun je er beter een familiefeest van maken. Er zijn altijd dingen op het randje, die moeten kunnen. Wat de artiest van Broederliefde heeft gedaan is not done. Je bent volwassen genoeg om te bedenken dat dit niet kan, het is dus terecht dat ze niet meer welkom zijn op het festival. Als je je zo laat meeslepen moet je aanvaarden dat excuses niet genoeg zijn.”

5 Reacties

Reageren
  1. cico

    Waarom antwoord niemand de vraag? Ja. Het bevrijdingsfestival is ‘politiek correct’, wat een nieuwe naam is voor ‘braafjes’. Het is een burgerlijk festival dat nota bene politiek correct moraal viert (tolerantie). Maar ze willen ook iets doen met die rauwe, hippe straatcultuur. Maar dan mogen ze geen kanker, bitches of iets over homo’s zeggen. Afgesproken? Ahhhhh….. Steen zei toch kanker. Wat teleurstellend.

    Je kan van alles roepen vanaf je moral high horse, maar het komt uiteindelijk neer op wensdenken. Straatcultuur is een macho-cultuur (m/v), daar geldt het recht van de sterkste, drank en drugsgebruik is de norm, regels zijn er om te overtreden en de popo is absoluut niet je vriend. Het is fascinerend, maar het heeft niks te maken met de historische bevrijding van een totalitair nazi-regime.

  2. Willem

    Tuurlijk mag je in Nederland zeggen wat je vindt, gelukkig wel. Maar dat betekent niet automatisch dat alles ook past bij de doelstelling van het bevrijdingsfestival. Heel terecht dat zogenaamd stoere jongens die met minachting spreken over anderen en de boodschap van het bevrijdingsfestival niet onderschrijven geweerd worden. Niks politiek correct, gewoon gezond verstand.

  3. Robbert

    Vrijheid van meningsuiting is belangrijk maar wat mij betreft houdt het op bij figuren als steen (homofobie en hitler foto’s) en broederliefde (anti-semitisme) die met hun uitingen de vrijheid van andere willen beperken. Dat soort kansloze figuren horen niet thuis op een festival waar iedereen welkom is en er geen ruimte is voor haatzaaiers. Eens met Willem, gewoon gezond verstand.

  4. rob van steensel

    Robbert verwoord prima wat ik bedoel waar ik aan toe wil voegen er zijn ook nog andere muziekstromen dan deze vreselijke zelf i,genomen egotrippertje.met een zieke verwoording van vrijheid.

  5. Jaap

    Wie durft er nog politiek correct te zijn?
    Dan bedoel ik niet verzwijgen en toedekken van wat er scheef is bij bepaalde minderheden.
    Maar wel aan de kaak stellen waar de machtigen en de meerderen, de witte elite en de opgehitste burgers te keer gaan tegen nieuwkomers of kansloze medeburgers.
    Ze staan zogenaamd pal voor de Joods-Christelijke normen en waarden, die beschermd zouden moeten worden.
    Kom op. Ga na je kerk of synagoge en hoor hoe je moet leven: wees de barmhartige Samaritaan. Als je niet meer gelooft – wees dan in ieder geval humaan, wees verdraagzaam.
    Dat mag je ook van elke nieuwkomer vragen. Eisen desnoods. Maar laat het dan zelf niet afweten!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).