Het weekend van Joris van den Berg van The Grand East: “Kanaleneiland is echt fucking lachen” | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Joris van den Berg van The Grand East: “Kanaleneiland is echt fucking lachen” | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Joris van den Berg van The Grand East: “Kanaleneiland is echt fucking lachen”

Het weekend van Joris van den Berg van The Grand East: “Kanaleneiland is echt fucking lachen”
Toetsenist Joris van den Berg, The Grand East. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad. 

‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad. 

Op het podium van de muzikale broedplaats dB’s staan dit weekend de mannen van The Grand East. De op de jaren 70 geïnspireerde band toert sinds maart door het hele land en dit weekend staan zij in Utrecht. Organist Joris van den Berg vertelt DUIC over zijn muzikale leven en favoriete weekend.

Joris! Je bent toetsenist bij The Grand East, hoe is het om zaterdag in dB’s te mogen spelen?

Paspoort

Naam: Joris van den Berg

Geboortedatum: 18 mei 1993

In Utrecht sinds: 4 jaar

Wijk: Overvecht

Is: Toetsenist bij The Grand East

Studeert bijna af: Media, Informatie en Communicatie aan Saxion Enschede

“Utrecht is echt onze hometown geworden. Dus dan ben je toch wel trots dat je hier mag staan. Helemaal met een eigen clubtour die heel goed loopt.”

Utrecht is je hometown, maar je komt oorspronkelijk uit het oosten van het land, mis je dat nog wel eens?

“Ik ben minder vaak in Twente dan ik zou willen. Je merkt het verschil aan de lucht: als ik uit de trein stap en ruik de lucht, dan denk ik: ‘ooh’. Alleen maar rust in de weilanden en dat mis ik soms wel.”

Vertel eens, hoe is de band ontstaan?

“Ik zat bij de fanfare en maakte muziek in het harmonieorkest. In de vierde of vijfde klas van de middelbare school kwam ik de jongens van de band tegen. Op een zomeravond waren we bij iemand thuis en toen hebben we onszelf een beetje laten gaan. We waren toen zestien en knetter stoned en toen kwam het idee om een bandje te beginnen. We waren geïnspireerd door de muziek die onze ouders luisterden, uit de jaren ’70. Ons ‘main’ aanknopingspunt was toen The Doors, die vonden we allemaal heel tof. En naarmate je allemaal je eigen stijl ontwikkelt qua muzieksmaak, matcht dat heel goed samen.”

En naar wat voor muziek luister jij zelf vooral?

“Ik hou bijvoorbeeld heel veel van hiphop. De zanger luistert naar jaren ’60, ‘70 en countrymuziek. Als je ons naast elkaar zet, dan zou je denken: ‘dat past niet.’ Maar dat past daarom juist heel goed samen. Onze band is echt een mengelmoes van verschillende stijlen en daar hebben we onze eigen stijl van gemaakt.”

Je woont nu zo’n vier jaar in Utrecht, wat zijn je favoriete plekken in de stad?

“Bovenaan staat sowieso de Voortuin. Dat is echt mijn stamkroeg. De sfeer is daar gewoon heel gemoedelijk. Het doet met denken aan Twente, haha. Het is gewoon een heel klein kroegje, een beetje ons kent ons. Als je binnenkomt en je bent in je eentje dan kan je gewoon aan de bar gaan zitten en knoop je wel een gesprek aan met iemand die je wel eerder daar hebt gezien.”

De Voortuin dus, zijn er nog andere leuke plekjes?

“Ja, zat! Ik ga graag naar Ekko, daar staan vaak hele goeie bands. Net zoals de Helling. Ohja, wat ik ook een gave plek vind is Kanaleneiland. Ik heb daar drie jaar gewoond en iedereen denkt dat het er superkut is, maar het is echt fucking lachen daar. Je kan gewoon aan het kanaal liggen. We hebben daar barbecues gehad en het was altijd zó gezellig. Allemaal weirde mensen die langslopen en aanhaken. Dan begin je een barbecue met tien mensen en je eindigt met dertig man.”

En je favoriete weekend, hoe ziet dat eruit?

“Op vrijdag en zaterdag spelen op festivals. Oh wacht, dit is een mooie: het weekend van 14 april is een van mijn meest ideale weekenden. Vrijdag ben ik vrij, dan kan ik dus ergens een biertje gaan drinken, laten we zeggen bij de Voortuin. Zaterdag spelen in Paradiso, zondag speel ik op Paaspop en maandag kom ik weer naar huis en chill ik met m’n vriendin, zo iets.”

Ben je dan helemaal in je element?

“Ja, vooral als ik op het podium sta. Weet je wat het gekke is: mensen komen voor jou, om naar jou te kijken en jij kent ze niet persoonlijk. We waren bijvoorbeeld in Groningen in een uitverkochte zaal voor honderdvijftig man. Ik denk ik veertig mensen kende, maar de overige mensen ken ik niet, en die staan daar voor jou. Dat is zo bizar.”

 

En wordt het zaterdag een groot feestje?

“Ik hoop het, ik heb er heel veel zin in. In het begin van onze optredens lieten we ons nog vaak gaan. Maar naarmate je professioneler wordt, dan weet je dat je ook iets professioneler met jezelf moet omgaan. Van een optreden word je heel moe, maar je krijgt er ook weer zo veel energie voor terug. Maar dat zaterdag vet wordt weet ik zeker. En de sfeer tijdens onze optredens: ja ik hoop dat er gewoon bier gedronken wordt.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).