Josje Schut, jong talent | De Utrechtse Internet Courant Josje Schut, jong talent | De Utrechtse Internet Courant

Josje Schut, jong talent

Josje Schut, jong talent

Naast de gevestigde kunsthandels en galeries zie ik de laatste tijd ook nieuwe galeries in Utrecht verschijnen. Deze galeries bieden een podium aan jonge, (nu nog) onbekende kunstenaars. Misschien mede daarom kiest een jonge generatie kunstenaars ervoor om zich na hun studie in Utrecht te vestigen. Een van hen is Josje Schut, geboren in 1985 in Ermelo. Zij studeerde Industrieel Design aan de HKU. Ze studeerde zonder tijd te verliezen in vier jaar af. Ze heeft haast blijkbaar, het getuigt van passie voor haar vak.

Josje Schut timmert aan de weg om een voet tussen de deur te krijgen in de kunst- en designwereld, een wereld die moeilijk toegankelijk is voor jonge ontwerpers. Ze werkt het liefst met hout. Josje timmert dus niet alleen aan de weg, maar ook in haar atelier dat gevestigd is aan de Bernadottelaan 234 in de wijk Kanaleneiland. In haar atelier heeft ze veel handgereedschap om hout te bewerken, maar ook een lintzaagmachine, een kolomboor en een professionele zogenoemde vandiktebank. Met deze machine kan hout aan twee zijden zuiver op breedte en dikte worden geschaafd. Al dit gereedschap gebruikte zij om haar recent gepresenteerde (fruit)schaal te ontwikkelen en te maken. Een mooi, slim en ruimtelijk ontwerp. Het is een schaal met twee gezichten, de hoeveelheid fruit bepaalt welke vorm hij aanneemt. Josje heeft de schaal ‘Scale’ genoemd, maar hij had van mij ook ‘Spider’ mogen heten. Als de schaal is gevuld met fruit neemt hij een vorm van een spin aan, een spin met eenentwintig poten! Josje Schut zet met haar ontwerpen mensen graag mensen aan het denken. Niets is wat het lijkt bij de jonge designer; voor haar afstudeerproject krijgt ze alle vrijheid. Ze ontwerpt een zitmeubel dat oogt als een tafel, maar als je die in gebruik wilt nemen, blijkt het een comfortabele fauteuil te zijn!

Tot en met 2011 organiseerde de HKU jaarlijks de Utrechtse Design Route. Een evenement waarbij winkeliers in de binnenstad van Utrecht wordt gevraagd een (stukje) etalage beschikbaar te stellen aan een afgestudeerd HKU-student. Hij of zij kan zo zijn/haar eindexamenontwerp aan een groot publiek presenteren. Om financiële redenen zag de HKU in 2012 van de organisatie af. Doodzonde vindt Josje. Ze neemt samen met twee collega’s de organisatie over van de HKU en ze blijkt ook een organisatietalent. In 2012 was de Utrechtse Design Route een groot succes en genereerde meer aandacht dan in voorgaande jaren. De organisatie van dit evenement trok een zware wissel op wat Josje Schut het liefste doet, namelijk ontwerpen en construeren. Het is daarom op dit moment onzeker of ze zich In 2013 weer als (mede) organisator van de Design Route beschikbaar zal stellen.

Creativiteit zit vaak in de genen, zo ook bij Josje. Haar overgrootvader was de bekende Rotterdams beeldhouwer Lucas Wensing (1869-1939). Hij maakte onder andere beelden voor diergaarde Blijdorp, maar ook enkele monumentale figuren aan de gevel van het stadhuis in Rotterdam. Josje Schut werkt net als haar overgrootvader ook sculpturaal, zij het in een ruimtelijker en kleinere vorm. Zij gaat net als een beeldhouwer het gevecht met de materie aan, maar meer nog met de concurrentie, want het is druk in designland. Je moet met je product boven de rest uitsteken. Ik geloof dat Josje Schut dat kan, zij maakt mooie producten en heeft gevoel voor techniek. Vooral dat laatste is voor een industrieel ontwerper van levensbelang. Iets mooi tekenen, maar ook kunnen maken zijn twee zeer verschillende zaken. Bovendien is Josje een enthousiaste en innemende vrouw, niet onbelangrijk in menselijke en zakelijke relaties.

Geheel gevoelsmatig zeg ik “die Schut komt er wel”. Mijn gevoel is altijd een goede raadgever geweest waar het kunst betreft. Voor Josje Schut hoop ik dat mijn gevoel me ook dit keer niet in de steek laat.

www.josjeschut.nl

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

15 Reacties

Reageren
 1. Marion

  Leuk mens Josje en ik ben het met je eens, die komt er wel.

 2. peet

  komt helemaal goed met Josje

 3. Ludy

  Grappig, ik dacht ook meteen aan een spin (Louise Bourgeois, maar dan anders!). Heel leuk!

 4. Michael Hermanus Schuurmans

  Mooi ontwerp! Mooi èn functioneel.

 5. Hans Schopping

  Goed signalement van een veelbelovend talent . Het maakt hebberig

 6. Toine

  Dag Marcel,

  Inhoudelijk goed en qua stijl aangenaam geschreven. doorgaan!!

  Groet,
  Toine

 7. Femke Luken van Atelier Luken

  Met haar enthousiasme en doorzettingsvermogen komt zij er wel! Wij zijn erg trots op Josje en vinden het fijn om met haar samen te werken.

 8. Ellen Weijers

  Toen Josje bij Kunstliefde binnenstapte met flyers voor de designroute, was er meteen een klik. Als lid van de tentoonstellingscommissie, vroeg ik haar 10 designers te zoeken, die zouden passen binnen het concept Cash &. Carry. Ze had er zin in en het verrassende resultaat was een maand te zien in de voorzaal van Kunstliefde.
  Josje bedankt!
  Alle goeds en tot ziens!
  Ellen Weijers

 9. Ger van der Luit

  Ik heb het grote genoegen gehad Josje de eerste twee jaar van het VO in de klas te hebben gehad. Mijn vertrouwen in haar was groot. Het is erg leuk haar al die jaren erna te volgen. Wat doet ze het goed.

 10. Sandy

  Mooi ontwerp. Wij kijken uit naar het vervolg; een nieuw product. Wij zijn benieuwd.

 11. Anne-Marie

  ha marcel,

  je bent er weer in geslaagd een leuk en goed stuk te schrijven.
  Dank voor het bijwerken van mijn algemene (kunst)ontwikkeling!

 12. Wilma Jager

  Een goed geschreven stuk voor een vrouw met stijl!

 13. Theo Schut

  Ben enorm trots op m’n nichtje

 14. Rogaat ter Wal

  Een vrouw van mijn hart, een harde werkster met een super talent!! Ga zo door nichtje!

 15. Oma en Opa

  Bemoedigende reacties. We leven intens met je mee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).