Keuzestress | De Utrechtse Internet Courant Keuzestress | De Utrechtse Internet Courant

Keuzestress

Keuzestress

Gestresst zijn en toch niets gedaan hebben, kent u dat? De afgelopen weken was er ongelooflijk veel te doen op cultureel terrein in Utrecht, maar ik ben nergens aan toegekomen. En dat voelt tamelijk gestresst: dat ik uit al die vele must-see’s en must-do’s nou niet één passend evenement heb kunnen kiezen. En ik had nog wel lijstjes aangelegd van wat ik wilde gaan doen…  Maar uiteindelijk: niet naar de activiteiten op het Domplein geweest, om te vieren dat Utrecht in 1122 stadsrechten kreeg. (Nog) niet naar het Catharijneconvent om de tentoonstelling over Vrouwen voor het voetlicht te bekijken. Niet naar de Dag van de Bouw om de vorderingen aan het station en de spoorverbredingsactiviteiten te bewonderen. Niet naar de Culturele  Zondag, niet naar de streekmarkt op de Twijnstraat.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Want ook buiten Utrecht barst het van de markten, happenings en festivals: niet naar Taste Amsterdam geweest, en geen lekkere wijnen of verse oesters geproefd, verdorie.  Niet afgereisd naar het Jenevermuseum in Schiedam, om de tentoonstelling in het kader van 400 jaar Nederlands-Turkse betrekkingen te bekijken. (Nog) niet op de Floriade rondgelopen, waar ook wijnbouw een plaats schijnt te hebben. Naar niets van dit alles ben ik geweest, en heb het toch druk gehad, met de gewone dingen van het leven, zoals huishouden, werken en de tuin bijhouden. Met kinderen opvoeden, stukjes schrijven en computerproblemen. En af en toe van de rust genieten, of een boek lezen.

De redactie van DUIC had met hetzelfde fenomeen te maken, las ik op 4 juni. En het zette me aan het denken. Wordt het niet een beetje veel van het goede, al die verantwoordde events? Schieten we niet een beetje door? Moet iedere historische gebeurtenis met een festival herdacht worden? Is dat de manier om het historisch besef levend te houden? En moet iedere stad en soms zelfs wijk zijn eigen smaakmarkt hebben? Want vooral van eet- en drinkfestijnen en markten lijken er almaar meer te komen. Ik kan het totaal niet bijbenen. En dan zeggen ze nog dat de Nederlander zo weinig cultureel geïnteresseerd is (want ik vind dit allemaal ‘cultuur’).

Wat mij betreft kan in het aanbod van dergelijke happenings wel wat gewied worden. Het geld dat we daarmee uitsparen, kan dan misschien wel aangewend worden om de musea te ondersteunen, die jaar en jaar uit historische en culturele beleving bieden. Dan kan het Geldmuseum misschien open gewoon blijven…..  Ondertussen groeit mijn lijstje overigens weer…

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).