Klopgebouw op Viconaterrein voor het eerst open na herbouw | De Utrechtse Internet Courant Klopgebouw op Viconaterrein voor het eerst open na herbouw | De Utrechtse Internet Courant

Klopgebouw op Viconaterrein voor het eerst open na herbouw

Klopgebouw op Viconaterrein voor het eerst open na herbouw
Er komt een expositie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in het Klopgebouw op het Viconaterrein in Utrecht. De voormalige fabriek is herbouwd na sloop en was al even klaar, maar tot nu toe waren we nog geen activiteiten in het pand.

Er komt een expositie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in het Klopgebouw op het Viconaterrein in Utrecht. De voormalige fabriek is herbouwd na sloop en was al even klaar, maar tot nu toe waren we nog geen activiteiten in het pand.

Zes studenten van de HKU gaan van vrijdag 24 tot en met dinsdag 28 januari een tentoonstelling verzorgen. Het gaat over werk wat zij het afgelopen half jaar hebben gemaakt. Het moet een ‘speeltuin worden voor volwassenen’ en iedereen die zin heeft om vastgeroeste patronen eens los te laten.

Projectontwikkelaar Woonfront Rotsoord Utrecht heeft de voormalige Viconafabriek gekocht en herontwikkeld. Er zijn 2 appartementenblokken en ook de herbouw van de fabriek is klaar.

Het bijzondere Klopgebouw wordt nu voor het eerst in gebruik genomen. In het Klopgebouw komen functies als kleinschalige bedrijvigheid en dienstverlening om Rotsoord als culturele en creatieve hotspot te versterken. Er kan ook ondergeschikte horeca in het pand komen.

10 Reacties

Reageren
 1. Utrechter

  Monumentaal is het pand zeker niet.
  Dat was wél het originele gebouw dat illegaal gesloopt werd tot grote woede van de buurt!
  Een markant pand dat terug gebouwd moest worden! Mooi dat het er weer staat en dat die slopers er uiteindelijk niet mee weg gekomen zijn!

 2. Marko

  Natuurlijk is dit wel monumentaal. Het is hetzelfde pand dat er al stond. Dat het grootste deel van de materialen is vervangen ontneemt het gebouw natuurlijk niet direct de monumentale status.

 3. Herman

  Met zo’n doelstelling blijft dit mooie gebouw geld kosten. Maak paar appartementen van, dat levert geld op, lost woningtekort op en vergtoot levendigheid.
  Er zijn zat van die geldverslindende culturele hotspots en andere flauwekul in Utrecht.

 4. Utrechter

  @marco. Onzin! Een monument ontleend het recht zo genoemd te worden aan zijn geschiedenis en ouderdom .
  Dit pand is nieuw! Nagemaakt naar oud voorbeeld.
  Zo’n gebouw kun je daarom in die zin niet meer als monument aanmerken.

  Er staan verspreid in het land meer van dit soort gebouwen die om deze reden dan ook niet op de rijksmonumentenlijst voorkomen en terecht! Hoe jammer misschien dan ook.
  Als gemeentelijk monument kan ik me er evt. iets. bij voorstellen omdat het natuurlijk wel een markant pand is en op dezelfde plek is terug gebouwd.
  Het is en blijft echter niet meer dan een (fraaie) verwijzing naar het verleden!

 5. Koel Hoofd

  Leuk nieuw pand dankzij oude architectuur. Het staat helaas tussen lelijke zielloze andere nieuwe panden gemaakt door moderne architectonische software.

 6. Jochie

  @ Utrechter @ Marko: buitengewoon interessante discussie dit, ooit gehoord van het schip van Theseus?

 7. paul

  Hoe zit het met de doorlopende kade route die ik ooit op plannen heb gezien ?
  Dus van af het station langs vaartse rijn en geplande hotel, watertoren e.d .?

 8. Teunis

  Ik vind het mooi geworden en ik weet nog wel een paar dingen die herbouwd mogen worden!

 9. Luuk Upuuk

  @ Marko, jouw opmerking doet me denken aan deze sketch uit een beroemde engelse sitcom Only fools and horses. https://youtu.be/56yN2zHtofM

 10. Christel van den Berg

  Weet iemand wie ik kan aanspreken om dit gebouw te huren voor een eindexamen expositie beeldende vorming van 6VWO?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).