Komst grootste bioscoop van Nederland naar Utrecht gaat door | De Utrechtse Internet Courant Komst grootste bioscoop van Nederland naar Utrecht gaat door | De Utrechtse Internet Courant

Komst grootste bioscoop van Nederland naar Utrecht gaat door

Komst grootste bioscoop van Nederland naar Utrecht gaat door
Op het Jaarbeursplein komt de grootste bioscoop van Nederland. De Raad van State ging niet mee met alle bezwaren die verschillende partijen hadden en daardoor kan de bioscoop gebouwd gaan worden.

Op het Jaarbeursplein komt de grootste bioscoop van Nederland. De Raad van State ging niet mee met alle bezwaren die verschillende partijen hadden en daardoor kan de bioscoop gebouwd gaan worden.

De Raad van State was het wel eens met enkele bezwaren van Corio, Taxon Groep 2, het Comité van Zijstweg, maar dit zorgt er niet voor dat de bioscoop er niet kan komen.

De komst van de megabioscoop zorgt al langer voor beroering. Zowel politieke- als commerciële partijen en belangengroepen hadden ieder een mening. De toename van het autoverkeer en de daarbij verslechterende luchtkwaliteit waren reden voor discussie. Maar ook het bedrijf achter de in aanbouw zijnde bioscoop de Sterrenkijker, Taxon Groep, zag het plan liever niet doorgaan.

De bioscoop krijgt 14 zalen en circa 3.300 zitplaatsen en wordt gerealiseerd op de locatie van de huidige VIP-parkeerplaats van de Jaarbeurs. Ook komt er een foodcourt. Het Belgische bedrijf Kinepolis zit achter het plan.

23 Reacties

Reageren
 1. Erik

  Hij komt niet op het Jaarbeursplein maar aan de overkant van de Croeselaan, naast de ingang van de Jaarbeurs.

 2. Erik

  Het onvolprezen Bouwput Utrecht heeft een mooi plaatje met de locatie:

  http://www.bouwpututrecht.nl/bu/wp-content/uploads/2015/07/JaarbeursBoulevardOntwerp_BGSV.jpg

  Via:
  http://www.bouwpututrecht.nl/bu/2015/07/01/raad-van-state-oordeelt-megabioscoop-kan-gebouwd-worden/

 3. Oud plaatje

  En jullie tonen een oud ontwerp, check http://cu2030.nl/page/megabioscoop

 4. Y

  Top mooie aanvulling voor de stad en omgeving Utrecht.

 5. Mike

  Jos Stelling, kom er maar in!

 6. Roald

  Nu maar hopen dat er een imax scherm komt. Liever een monsterlijk groot scherm dan 14 kleine zaaltjes!

 7. jos stelling

  He Mike, jij ook hier?
  Goed nieuws. Ik ben altijd een groot voorstander geweest van de noodzakelijk inhaalslag in Utrecht op bioscoopgebied.Doordat dat juist zolang uitbleef begon de gemeente zich ermee te bemoeien met alle gevolgen van dien (Bieb++/ de Kade). Er moesten vooral art-houses bijkomen terwijl iedereen wist dat het juist om de echte bioscopen ging.
  Door die situatie probeerde een bepaalde sector daar misbruik van te maken. Ruim 90% van de Nederlanders gaan naar de reguliere bioscopen (“totaalbeleving”) Slechts een kleine 10% gaat naar de zogenoemde “Filmtheaters”. Qua “filmtheaters” staat Utrecht al sinds mensenheugenis op nr. 2 in Nederland. Met de nieuwe bioscopen komen we straks weer bij de top 3 of 4) met het bioscoopbezoek, zoals het hoort. Ik hou van film en vooral van Utrecht Mike!

 8. Jasper

  Kinepolis heeft een zeer groot parkeerterrein.
  Waarom wordt dit in de stad gerealiseerd en niet bij Leidscherijn?

 9. jos stelling

  Die bij Leidscherijn (Sterrenkijker) gaat binnenkort open (wordt heel mooi!). Jasper: Imax heb je al heel gauw op de eerste rij.

 10. R_Utrecht

  En nu snel het plan van bioscoop de Kade de prullenbak in, City bioscoop opknappen (opknapbeurt is wel echt hard nodig) als mooie aanvulling op het aanbod in arthouse. Dan hebben een groot, maar toch mooi in balans, aanbod aan bioscopen.

 11. R_Utrecht

  Ow ja.. En dan op de plek van de kade niet zo’n saai, niets toevoegend, woonblok zoals wijk C heeft ontworpen. Maar een versmarkt a la de markthal Rotterdam. Maar dan wat stoerder/ rauwer en met meer streekproducten en ambachtelijke producten.. beetje zoals in de Fenix Food Factory in Rotterdam :). Veel leuker aan het water/ park dan een bestemming die is gericht op in een gesloten zaal zitten (bios). En trekt ook minder auto’s.. Als ik het geld en de ondernemerszin toch had :D:D..

 12. jos stelling

  R-: Ja, en dan kunnen het N. Filmfestival, de HKU en de andere huurders van de Kade zomaar gelijk in het Postkantoor op de Neude aansluiten (lekker voor de synergie). Goed voor de Neude, de binnenstad en vooral die Bieb in het postkantoor zelf. Er staat (binnenkort) een immense parkeergarage op loopafstand van de Kade. Dus of een klimop, of gewoon afbreken met mooie open ruimte (park) lijkt me een oplossing met. Je moet de politiek in R.

 13. Peter

  Mooi zo, kan de rest van de binnenstad leeggezogen worden worden door deze monster.

 14. R_Utrecht

  Mooie aanvulling! Daar leent de nieuwe bestemming van het postkantoor zich natuurlijk uitstekend voor..:) En inderdaad die parkeergarage slopen en de ruimte gebruiken voor groen. Ik kan me niet voorstellen dat de potentieel grootste bezwaarmaker (wijk C) daar tegen kan zijn.. De politiek in weet ik zo net nog niet, heb al moeite met de stroperigheid in het bedrijfsleven. Geloof niet dat ik de politieke wereld aan kan. Dus maar hopen dat politici het lezen en oppikken. Zijn vast fervent volgers van duic ;).

 15. Wijk C-er

  Groen R! Natuurlijk willen wij groen.
  Nog veel beter: slopen die parkeergarage. Wordt toch overbodig door alle milieumaatregelen ed. van de gemeente en die megagarage komt eraan.
  Als er een (overbodige) bioscoop op en aan wordt gebouwd, kom je nevernooitmeer van die garage af.
  Het is nog niet te laat.

 16. R_Utrecht

  Helemaal eens dat die bios een grote fout zou/ zal zijn. Echter zal er een aantrekkelijk (zowel financieel voor de gemeente, als voorzienend in een publiek belang) alternatief voor moeten komen. Een woonblok is niet ‘sexy’ voor de politiek en doet zeker ook geen recht aan de potentie van deze locatie. Aantrekkelijke (autoluwe) alternatieven, waar de gemeente ook nog steeds geld aan verdient.. En het liefste een alternatief dat gemakkelijk opgaat in een groene omgeving. Ga er maar aanstaan.. 🙂

 17. Wijk C-er

  De gemeente had lang geleden al iets kunnen organiseren a la Tivoli.
  Dus omwonenden en geïnteresseerden uitnodigen om mee te denken over een nieuwe invulling. Wie weet wat er dan allemaal naar voren komt.
  In plaats daarvan werd het biosplan als een voldongen feit opgelegd en zoiets smoort iedere verdere creativiteit.

 18. R_Utrecht

  Daar heb je een goed punt. Laten we hopen dat de plannen net zo abrupt veranderen (in iets moois), als dat ze zijn bedacht.

 19. Dirk

  Mooi zo, ik moet bekennen dat ik voor de spectaculaire films naar Arena ging vanwege het verouderde schermenaanbod in Utrecht. Deze nieuwe bios gaat veel bezoekers naar Utrecht brengen.

  Nu nog even de Kade er snel doorheen krijgen en dan mogen de huidige verouderde arthousebioscopen ook weer aan de bak om hun productaanbod te vernieuwen.

 20. Toine Goossens

  En weer is het Corio dat in bezwaar was. Wat een machtswellustelingen. Alleen hun mening telt, de rest moet zich voegen. Laten we massaal tegen iedere vergunningsaanvraag van Corio in bezwaar gaan. Dan voelen zij zelf het ook eens in de portemonnee.

 21. @Toine Goossens

  Misschien moet je dat morgen even tegen de burgemeesteres van Mont Catherine gaan zeggen, kijken hoe ze reageert:P

 22. Utrecht Centrum Stad van Nederland.

  Mooi, Utrecht verdient op deze city locatie een bios complex met nationale aantrekkingen kracht. Daarom is nabij CS zo belangrijk.
  De nieuwe Centrale Bibliotheek in het Neude wordt zonder meer de mooiste van NL..
  De Kade heeft een heel ander signatuur, als cross-over locatie met on conventionele partners, en moet dus niet ergens als ” bijzaak” in geschoven worden. Het biedt zijn eigen kracht, en als heeft juist daarom ook een frisse nieuwe locatie nodig.
  Het historische 20e jaren City biedt heel andere mogelijkheden,bv Dance & Film locatie…,game museum… Wees creatief, en ook hier ontstaat iets unieks in Nederland !!
  Dat is beter dan naar statistiek lijstjes te kijken, laat dat maar aan provincie steden over. Utrecht met haar super centrale ligging kan betere en vooral innovatievere zaken echt realiseren.

 23. beestje

  Prachtig al die megalomane plannen voor het Jaarbeursgebied. De binnenstad lekker autoluw en alle toeleidende wegen richting Jaarbeurs nog voller. Nog meer verkeerslawaai, vuil en uitstoot. De bewoners kunnen letterlijk en figuurlijk stikken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).