Niemand minder dan Koningin Máxima opent op woensdag 2 oktober MODA, een nieuwe tentoonstelling over Marokkaanse mode in het Centraal Museum. De tentoonstelling is te bezoeken van 3 oktober 2024 tot en met 2 maart 2025.
In MODA, spreektaal voor mode in het Marokkaans en Tamazight, zetten makers met Marokkaanse roots de toon. “Met MOḌA willen we de energie overbrengen van hedendaagse makers met een relatie tot Marokko. Voorbij de stereotypering, van high fashion tot streetwear en van hyperlokaal tot internationaal; MOḌA bruist”, zegt Ninke Bloemberg, conservator mode bij het Centraal Museum.
Tekst loopt door onder de foto
Aansluitend op de tentoonstelling vinden verschillende activiteiten plaats, zoals het borduren van familieportretten in verschillende wijken in Utrecht. Ook wordt het Centraal Museum op zondag 27 oktober, 19 januari en 16 februari getransformeerd in een festival. Hoe deze dagen er precies uit gaan zien, wordt later bekendgemaakt. MOḌA is het resultaat van een samenwerking tussen DAR Cultural Agency en het Centraal Museum.
17 Reacties
ReagerenMooi initiatief. Ik zie alleen liever dat deze tentoonstelling in Kanaleneiland of Overvecht wordt gehouden, zodat de aldaar wonenden Marokkanen zich hieraan kunnen verwonderen en inspiratie kunnen opdoen.
In het Centraal Museum komen voornamelijk hoogopgeleide, blanke boomers, meestal gepensioneerd.
Bizar. Geen idee waarom deze tentoonstelling in het CM staat. Mode uit Korea, IJsland, Mexico, Japan, Australië. Nog nooit een tentoonstelling van gezien. Mode uit Marokko? Is dat iets speciaals of zo? Wie verzint dit en geeft er geld aan uit?. Er kan nog veel worden bezuinigd, dat is wel duidelijk.
@ JdV Sowieso wonen er nogal wat mensen met een Marokkaanse achtergrond in Nederland en zeker in Utrecht. Deze mensen voegen dus dat vleugje toe aan de Nederlandse cultuur. Verder heb ik het idee dat je reactie nogal Wilders achtig is. Ook al zouden er geen Marokkanen in Nederland wonen dan nog zou het interessant zijn te zien wat daar zoal leeft. Als mode iets is dan is het internationaal.
@JdV
Ik heb geen enkele interesse in mode in het CM noch elders.
@JdV: Wellicht omdat uw onderbuik niet af gaat, als die landen langskomen?
Het Centraal Museum heeft een redelijk uitgebreide collectie op het gebied van mode en dit past er uitstekend bij.:
https://www.centraalmuseum.nl/nl/ontdek/collectie/mode
@JdV
Ik noem u een filistijn, met uw welnemen.
Tja. Subsidie is wel ‘gratis geld’, maar het is niet kostenloos, jongetjes en meisjes…Om het jaarlijkse miljoenenshotje met levenselixer te blijven krijgen van links (CM overleeft geen week zonder subsidie), zal CM allerlei diversiteitsdingen moeten organiseren. Of dat nou werkelijk iemand ook maar ene biet interesseert, bezoekers trekt of winstgevend is, doet verder niet terzake.
Het is gewoon een administratief vinkje in het diversiteitsboxje voor zowel het CM als de gemeente…
Mode is internationaal, dus zeker intressant.
Waarom zo negatief zijn over de bezoekers ?
Ik verwacht zeker dat de groep bezoekers niet uitsluitend blank, rijk, oud is.
Het klinkt heel jaloers eigenlijk.
@ Otto ga zelf eens in het CM kijken i.p.v. te insenueren. Op verschillende dagen en tijden het liefst. Je moet zoeken naar bezoekers die geen boomer zijn om het maar even zo te verwoorden. Bezoekers van kleur zie je vrijwel niet en als die er wel zijn zijn het meestal buitenlandse toeristen.
Ik hoop dat @Otto gelijk heeft, en ook dat een tentoonstelling als deze wat meehelpt aan de emancipatie van de Nederlander met een Marokkaanse achtergrond.
Echt? En dan met sigaret op de foto? En dan is dat geen probleem? Raar.
@boogschutter: meeh. Ik ben erger genoemd. Dus vooruit. Met mijn welnemen dan.
Wel een beetje een deugtentoonstelling toch?
@Yvon Smit
Hier en elders roken mensen cigaretten. Moet dat ontkent of weg-geretoucheerd worden?
In sociaal-cultureel opzicht verwijst de term “filistijn” naar iemand die beschouwd wordt als bekrompen of ongevoelig voor kunst, cultuur, en intellectuele waarden. Een “filistijn” waardeert doorgaans materiële zaken en oppervlakkige genoegens boven esthetische of intellectuele prestaties en heeft weinig interesse in of waardering voor verfijnde cultuur of diepgaande ideeën.
De term wordt vaak gebruikt in een pejoratieve context om aan te geven dat iemand een beperkte smaak of waardering heeft voor hogere vormen van kunst en cultuur, en zich meer richt op praktische of utilitaire zaken. Het kan ook verwijzen naar een houding van onwetendheid of desinteresse in verfijnde cultuur.
De oorsprong van het woord komt van de Filistijnen, een volk in het oude Palestina, maar in de 19e eeuw kreeg het deze figuurlijke betekenis, vooral door het werk van de Duitse schrijver en criticus Matthew Arnold.
@boogschutter: mooi, past goed en zou zo maar eens een geuzennaam kunnen worden. Beetje net zoals dat iedereen die niet op GL stemt een fascist of racist is voor sommigen. Ik hou hem er in. Barbaar of filistijn, beide mooi!
@ JdV wie de schoen past…