Kosmopolis Utrecht viert vijfde verjaardag | De Utrechtse Internet Courant Kosmopolis Utrecht viert vijfde verjaardag | De Utrechtse Internet Courant

Kosmopolis Utrecht viert vijfde verjaardag

Kosmopolis Utrecht viert vijfde verjaardag

Met een cadeau voor de stad en alle samenwerkingspartners viert Kosmopolis Utrecht volgende week haar 5-jarig bestaan. Tijdens de jubileumviering op 25 november lanceert burgemeester Wolfsen in de Winkel van Sinkel de nieuwe GPS-route: ‘Sporen van Slavernij’: een stadswandeling langs historische gebouwen in Utrecht die met het slavernijverleden te maken hebben. Een gratis app is vanaf 25 november voor iedereen gratis te downloaden.

De wandelroute is een initiatief van het Centre for the Humanities en Kosmopolis Utrecht, in aanloop naar de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013. Historische beelden en het stemgeluid van Denise Jannah brengen wandelaars terug naar Utrecht ten tijde van het Nederlands slavernijverleden. Vaak goed verstopte details van de slavenhandel  -vooral bekend van de West-Indische Compagnie (WIC)- worden zichtbaar, en de rijkdom in geld en nieuwe producten die voortkwam uit deze handel. Zo is er bij de werfkelders op de hoogte van Oudegracht 20 een kenmerkende siersteen te vinden die een welgestelde man laat zien op de schouders van vier geketende slaven.

Op 24 november 2006 werd Kosmopolis Utrecht door Prinses Máxima gelanceerd in Cultuurhuis Stefanus in Utrecht-Overvecht. Kunst, cultuur en debat werden ingezet om de dialoog tot stand te brengen tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ Nederlanders, tussen jong en oud, tussen denkers en doeners. En met succes. Nu, vijf jaar later, is Kosmopolis Utrecht vele samenwerkingspartners rijker en kan ze terugkijken op een keur aan bijzondere culturele programma’s. De inwoners van Utrecht zijn door de activiteiten van Kosmopolis Utrecht meer te weten gekomen over de culturen, verhalen en de geschiedenis van de stad. De GPS-routes in Lombok en Wijk C zijn daar blijvende voorbeelden van.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).