KRO-NCRV zendt op 1e kerstdag documentaire over Utrechtse paus Adrianus VI uit KRO-NCRV zendt op 1e kerstdag documentaire over Utrechtse paus Adrianus VI uit

KRO-NCRV zendt op 1e kerstdag documentaire over Utrechtse paus Adrianus VI uit

KRO-NCRV zendt op 1e kerstdag documentaire over Utrechtse paus Adrianus VI uit
Paus Adrianus VI
KRO-NCRV zendt op eerste kerstdag een documentaire uit over Adrianus VI, de enige Nederlander die ooit tot paus is benoemd. Deze Adriaan Floriszoon Boeyens werd op 2 maart 1459 geboren aan de Brandsteeg in Utrecht.

KRO-NCRV zendt op eerste kerstdag een documentaire uit over Adrianus VI, de enige Nederlander die ooit tot paus is benoemd. Deze Adriaan Floriszoon Boeyens werd op 2 maart 1459 geboren aan de Brandsteeg in Utrecht.

Boeyens werd op 9 januari 1522 benoemd tot paus en dat is dit jaar dus precies 500 jaar geleden. De documentaire ‘Adrianus, de Nederlandse paus’ van regisseur Bart Ruijs gaat over het leven van deze man. Geboren als zoon van een scheepstimmerman maakte hij eind 16e eeuw snel carrière.

“Hij is behalve een briljant theoloog ook een uitstekende diplomaat. Dat blijft niet onopgemerkt. Als de De’ Medicipaus Leo X in december 1521 onverwacht overlijdt, kiezen 39 kardinalen op 9 januari 1522 kardinaal Adrianus totaal onverwacht tot paus”, is te lezen in een persbericht van KRO-NCRV.

Overleden

Adrianus VI bekleedde het ambt van paus niet lang. Amper anderhalf jaar na zij benoeming overlijdt hij namelijk. “Wie was deze timmermanszoon uit Utrecht? Hoe heeft hij het tot paus weten te schoppen? En waaraan is hij uiteindelijk overleden?”

Deze vragen worden beantwoord in de documentaire die op 25 december om 19.30 uur te zien is op NPO2.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Johan

  Het wachten is nog steeds op de ‘Paus Adrianus VI laan’ in Utrecht.

 2. Bill

  Of ‘t Plein Adrianus VI.

 3. Statler

  @Johan:
  Is man. Gaat voorlopig niet gebeuren.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 4. Statler

  @Johan:
  Ik vraag me af waarom Trijn van leemput het tot nu toe met een beeldje moet doen..
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 5. Klaasjan

  @Johan
  Nou nee,dank u. Huis en beeld zijn wel genoeg. Ik geloof niet in briljante theologie.

 6. Johan

  @ Klaasjan
  Gaat het niet om hè. Gaat er wel wat om dat dit een van de meest betekenisvolle Utrechters aller tijden is. En ja, ik ben overtuigd atheïst.

 7. Cor

  Documentaires, stadsopera’s, en standbeelden maar nee een straatnaam is de hoogst mogelijke vorm van erkenning en aandacht.

 8. Lexus

  Paus Adriaan VI is niet onomstreden. Als landvoogd voor Karel V in Spanje en Rooms fundamentalist was hij een beruchte ketterjager. De inquisitie heeft daar vele slachtoffers gemaakt, mensen wier grootste misdaad was dat zij er andere ideeën op nahielden dan de officiële Roomse kerk, die gemarteld werden om bekentenissen af te dwingen en vervolgens vaak levend verbrand. Laten we dit niet vergeten bij het plaatsen van standbeelden en naamgeving van straten.

 9. Klaasjan

  @Johan
  Betekenisvol? Waarin dan, als ik vragen mag? Anderhalf jaar paus? In theologie zie ik bijzonder weinig waarde. En goede diplomaten zonder straatnaam zijn er bij bosjes.

 10. WV

  Pak er eens een biografie bij, Klaasjan, lees je eens in.

 11. Wim

  @ Statler

  Trijn heeft een heel winkelcentrum naar zich vernoemd gekregen 😆

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).