Kunstwerk als eerbetoon aan gastarbeiders in Utrecht wordt in juni onthuld Kunstwerk als eerbetoon aan gastarbeiders in Utrecht wordt in juni onthuld

Kunstwerk als eerbetoon aan gastarbeiders in Utrecht wordt in juni onthuld

Kunstwerk als eerbetoon aan gastarbeiders in Utrecht wordt in juni onthuld
Impressie van het kunstwerk in het Majellapark. Bron: gemeente Utrecht
Het kunstwerk in Utrecht dat een eerbetoon wordt aan gastarbeiders wordt in juni onthuld. Het werk bestaat uit twee delen en wordt geplaatst bij de Mariaplaats en in het Majellapark. Het kunstwerk wordt ontworpen door Aimée Zito Lema.

Het kunstwerk in Utrecht dat een eerbetoon wordt aan gastarbeiders wordt in juni onthuld. Het werk bestaat uit twee delen en wordt geplaatst bij de Mariaplaats en in het Majellapark. Het kunstwerk wordt ontworpen door Aimée Zito Lema.

Arbeidsmigratie is van alle tijden, in de jaren ’60 en ’70 kwamen vele gastarbeiders naar Nederland en naar Utrecht om te werken. Het ging toentertijd goed met de economie en er was veel behoefte aan personeel, onder meer in de industrie. Het was veelal zwaar en vuil werk.

Mensen kwamen vanuit Turkije, Marokko, Italië, Spanje, Griekenland en het voormalige Joegoslavië en gingen bijvoorbeeld aan de slag bij DEMKA, Werkspoor en Douwe Egberts in de stad.

De gemeente schrijft daarover: “De eerste gastarbeiders en hun families vestigden zich in de stad en droegen bij aan de opbouw en de economische en culturele groei en bloei van Utrecht na de Tweede Wereldoorlog. Niet iedereen bleef in Utrecht. Maar veel van hen bouwden wel hun leven op in de stad.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Turkse Ondernemers Vereniging nam een aantal jaar geleden het initiatief voor het kunstwerk als eerbetoon voor de gastarbeiders. De gemeente Utrecht sloot zich vervolgens aan. Het kunstwerk wordt ontworpen door kunstenares Aimée Zito Lema. Ook (klein)kinderen van arbeidsmigranten hebben meegedacht over het ontwerp en de plek. In juni wordt het werk onthuld.

Majellapark en Mariaplaats.

Het grootste gedeelte van het kunstwerk komt te staan in het Majellapark. Er is voor deze plek gekozen omdat veel mensen nabij woonden, in Lombok en werkten bij onder andere de machinefabriek Jaffa.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie van het kunstwerk op de Mariaplaats

De Mariaplaats is gekozen omdat het op de route ligt van het station naar de binnenstad. Deze route was voor veel gastarbeiders de eerste kennismaking met Nederland. Zij kwamen per trein in Utrecht aan en liepen via deze route naar de vele pensions aan de Oudegracht, waar zij een kamer huurden.

Het kunstwerk wordt zondag 23 juni in het Majellapark onthuld.

16 Reacties

Reageren
  1. Rietje

    Al die peperdure virtue signaling projecten, dan concluderen dat je als stad financieel kapot bent en besluiten dat je dan wel kunt gaan bezuinigen op de meest kwetsbaren om het weer recht te trekken.
    Knettergek als je het mij vraagt.

  2. Massegast

    Als de Nederlandse elite en andere kapitaalbezitters eerder de tekenen des tijds gezien hadden, dan waren de verliesgevende Demka en Werkspoor etc. sneller gesloten. En dan was de Kanaalstraat nu maar half zo druk geweest. Maar, mooi hoor, zo’n monument. Ik zal er even bij stil blijven staan, met mijn eigen gedachten.

  3. Klaasjan

    De route van het station naar de binnenstad via de Mariaplaats. Das war einmal. Nu worden we door Klépierre via Hoog Catharijne gestuurd.

  4. S

    @klaasjan: je laat je als een mak schaap voorschrijven hoe je moet lopen..?!
    Je kan gewoon via de mariaplaats hoor, probeer maar eens, je kunt het!

  5. Ingewikkelde tijden

    Een mooi gebaar voor die hardwerkende 1e generatie gastarbeiders!
    Daar kunnen mijn autochtone collega’s nog wat van leren, maar nee hoor, tegenwoordig is de tendens onder de jongelui niet meer dan 3 dagen werken en die liefst klagend aan de koffietafel doorbrengen over allerhande zaken als de huizenmarkt en tijd voor jezelf.

    Ik ben benieuwd wat economen vinden van onze afnemende participatiegraad of hoe die graad ook heet die onze arbeidsinzet uitdrukt,

  6. Charles van den Broek

    Blijkbaar is werk dat door Nederlanders in de periode van de wederopbouw werd gedaan dus geen monument waard.
    Fijn. Weten we dat ook weer…

  7. Waltet

    Het word steeds gekker.

  8. M.

    De grote Nederlandse ondernemers hebben door de eeuwen heen precies geweten hoe ze de kostenpost arbeid zo laag mogelijk wisten te houden om hun private winsten zo hoog mogelijk te maken. Zij hielden doorgaans geen enkele rekening met de maatschappelijke gevolgen van hun handelen. Verliezen werden gecollectiviseerd, dusafgeschoven op de samenleving als geheel. Er is nog niets veranderd, integendeel. Het komende nieuwe, knetterrechtse kabinet is zelfs voor het er is voordeeltjes naar de kapitaalbezitters aan het schuiven.

  9. Lisa

    @ Charles en Waltet

    De zure onderbuikreacties, uit haat en frustratie getypt, worden inderdaad met de dag gekker. Afgunst.

    Er staan overigens best wel wat monumenten mbt de werderoobouw in Nederland, deze periode is dus niet vergeten: https://www.google.com/search?q=monument+wederopbouw&rlz=1C1GCEB_enNL981NL981&oq=monument+wederopbouw&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIRigATIHCAMQIRifBTIHCAQQIRifBTIHCAUQIRifBTIHCAYQIRifBTIHCAcQIRifBTIHCAgQIRifBTIHCAkQIRifBdIBCTQxMDFqMGoxNagCCLACAQ&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    Er staat als sinds 2013 een monument voor gastarbeiders in Rotterdam. Niemand die zich daar toen erg druk over maakte, dus jullie gespeelde opwinding heeft behoorlijk veel met de huidieg situatie in de politiek en het tijdperk van de onderbuik te maken, zullen we maar zeggen.

    Waarom zouden gastarbeiders trouwens niet geëerd mogen worden met een monument? Ze hebben net zo goed bijgedragen aan de economische groei van Nederland vanaf de jaren zestig. Vaak door bikkelhard te werken tegen extreem lage salarissen.

  10. W

    Haha @charles is een beetje verongelijkt… gossie

  11. Klaasjan

    @S
    Misschien had ik beter “wordt men … gestuurd” kunnen schrijven. Ik ben geen mak schaap en laat me niet sturen maar kijk eens hoeveel dat er wél zijn die wél via dat saaie winkelcentrum lopen.

  12. Ton

    @ Charles
    Burgerinitiatief; niemand houdt je tegen, hoor.

  13. Rabe

    Charles, er waren geen Nederlanders voor het vuile en zware werk te vinden. Maar een monument heeft een prijskaartje. De stad heeft geen geld. Maar de echte gastarbeiders, daar heb ik fijne herinneringen aan. In mijn jeugd kwamen ze. Wat nu rondloopt, is ander volk.

  14. Koel Hoofd

    @Rabe
    Die Nederlanders zijn al in de jaren vijftig door onze overheid proactief naar Canada en Nieuw Zeeland gestuurd. Daar had men in de jaren zestig alweer spijt van…
    Immers, met het Marshall plan kwam ook het het neoliberaal kapitalisme wat per definitie ‘het recht van de (economisch) sterkste’ is. met andere woorden ‘massa is kassa’. Daar handelen we nu nog steeds naar want het alternatief is communisme wat diversiteit ontkent en homogeniteit vereert.
    Dus voor het werk dat we niet willen doen waren er gastarbeiders die we nu arbeidsmigranten noemen, en doen kennismigranten het werk wat NL niet meer kunnen doen omdat ze het niet leuk vinden om te leren…

    @Ingewikkelde tijden
    Wat economen er van vinden?
    Als het beweegt, belast het.
    Als het blijft bewegen, reguleer het.
    Als het stopt met bewegen, subsidieer het.
    Kortom, ook aan te veel vrije tijd verdient er altijd wel iemand.

  15. Katja

    Graag ook een monument voor de slachtoffers van de kinderarbeid de afgelopen eeuwen.

  16. Willem

    Belachelijk. Zij hebben voor hun werk toch betaald gekregen en hoefden het toch niet gratis te doen. Waar blijft mijn standbeeld? Ik heb me indertijd helemaal suf gewerkt voor een habbekrats.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).