Kunstwerk Smakkelaarsveld verplaatst voor aanleg busbaan | De Utrechtse Internet Courant Kunstwerk Smakkelaarsveld verplaatst voor aanleg busbaan | De Utrechtse Internet Courant

Kunstwerk Smakkelaarsveld verplaatst voor aanleg busbaan

Kunstwerk Smakkelaarsveld verplaatst voor aanleg busbaan
Bron foto: Twitter Culturele Zaken 030
Een van de delen van het kunstwerk Zeelandschap op het Smakkelaarveld is vandaag verplaatst. In verband met de aanleg van de busbaan moet dit deel van het werk van kunstenaar David van de Kop plaatsmaken.

Een van de delen van het kunstwerk Zeelandschap op het Smakkelaarveld is vandaag verplaatst. In verband met de aanleg van de busbaan moet dit deel van het werk van kunstenaar David van de Kop plaatsmaken.

Het kunstwerk van David van de Kop bestaat uit vier abstracte, gemetselde en geglazuurde keramische objecten in de kleuren blauw, geel en wit. De objecten staan sinds 1986 op het Smakkelaarsveld. Van de Kop wilde met dit project een plek in de stad creëren waar men zich terug kan trekken en zich kan realiseren ‘dat er meer bestaat dan de economische ruimte van de binnenstad’. De organische vormen zijn gerelateerd aan vormen uit de natuur en het Zeeuwse landschap.

De afgelopen jaren ging het Smakkelaarsveld regelmatig op de schop om kabels en leidingen te vernieuwen en te verleggen. De komende jaren gaat de locatie ook volledig herontwikkeld worden. Het kunstwerk wordt wel volledig behouden, maar moet dus wel af en toe verplaatst worden om alle bouwwerkzaamheden mogelijk te maken.

Historische foto van kunstwerk op het Smakkelaarsveld. Bron: Wikimedia

8 Reacties

Reageren
 1. sjaak

  verplaatsen naar het Berlijnplein. Is dat een optie..?

 2. Kees N

  Als ik de intentie van het kunstwerk goed begrijp, zou het helemaal niet meer op op het smakkelaarsveld thuishoren: hoezo “terugtrekken” en “realiseren dat”? Gezien de huidige en verwachte drukte kun je je daar niet meer terugtrekken.
  Ik zou verwachten dat de gemeente gaat zoeken naar een betere plek, in plaats van een paar metertjes verplaatsen.

 3. Cor Nelis

  Een kunstwerk op het Smakkelaarsveld? Ik kom er toch echt regelmatig maar het is me nooit opgevallen… Een typisch gevalletje van “het best bewaarde geheim van Utrecht”

 4. BdV

  Je zou ook kunnen zeggen dat in de afgelopen 31 jaar de kunstwerken een dusdanig bekende verschijning op het Smakkelaarsveld zijn geworden, dat ze er intussen bij zijn gaan horen. In de plannen wordt genoemd dat de Leidse Rijn wordt doorgetrokken en op het Smakkelaarsveld ruimte komt voor wonen en groen, dus heel erg misplaatst zouden ze daar niet moeten zijn. Als er een paar vierkante meter groene ruimte overblijft. Ik ben wel benieuwd naar de plannen voor die woningen.

  Wat op dit moment nog wel interessant is om te zien zijn de nu al nostalgisch getinte satellietbeelden op Google maps, die nog de oude situatie weergeven.

 5. Scherpschutter

  Vraag me al jaren af waarom dat halfvergane en vervaalde spuuglelijke stuk schroot niet gewoon naar de stort gebracht wordt. In gedachte en uitvoering werkelijk te afzichtelijk voor woorden.

  Ik zeg: bulldozer erover en op de mestvaalt der historische blunders ermee.

 6. wer

  zou mooi staan op de bodem van a’damrijnkanaal

 7. BramD

  Het was een leuk parkje waar het kunstwerk goed tot zijn recht kwam. Waarom kan er niet net zoiets weer worden teruggebracht?

  Schroot is trouwens een aanduiding voor oude metalen… Het kunstwerk is van steen… Dus waar de zichzelf scherpschutter noemde reageerder het over heeft is me een raadsel.

 8. herman

  Verplaatsen naar het nieuwe culturele hart van Utrecht het Berlijnplein in Leidsche Rijn.
  Daar past deze Intratuin wansmaak prima zonder op te vallen tussen de andere kitsch.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).