Kunstwerk Zeelandschap vertrokken van Smakkelaarsveld naar opslag van gemeente Utrecht Kunstwerk Zeelandschap vertrokken van Smakkelaarsveld naar opslag van gemeente Utrecht

Kunstwerk Zeelandschap vertrokken van Smakkelaarsveld naar opslag van gemeente Utrecht

Kunstwerk Zeelandschap vertrokken van Smakkelaarsveld naar opslag van gemeente Utrecht
Het veelbesproken kunstwerk Zeelandschap, dat sinds de jaren 80 op het Smakkelaarsveld in Utrecht stond, staat inmiddels in de opslag van de gemeente. Het werk van David de Kop moest wijken voor nieuwbouw en omdat er nog geen andere locatie was gevonden voor het 35.000 kilo zware kunstwerk, staat het Zeelandschap voor het eerst niet meer in de publieke ruimte.

Het veelbesproken kunstwerk Zeelandschap, dat sinds de jaren 80 op het Smakkelaarsveld in Utrecht stond, staat inmiddels in de opslag van de gemeente. Het werk van David de Kop moest wijken voor nieuwbouw en omdat er nog geen andere locatie was gevonden voor het 35.000 kilo zware kunstwerk, staat het Zeelandschap voor het eerst niet meer in de publieke ruimte.

De gemeente Utrecht is naarstig op zoek naar een nieuwe plek voor het Zeelandschap, maar tot op heden is deze locatie nog niet gevonden. Er werden meerdere locaties aangedragen, waaronder het park bij de watertoren in Overvecht, het Beatrixpark in Lunetten en het beeldenpark aan de Willem Arntszkade, maar om verschillende redenen ging de verhuizing toch steeds niet door.

Tekst loopt door onder afbeelding

Transport

In november van dit jaar werd bekend dat het kunstwerk naar de opslag verplaatst zou worden. Omdat de werkzaamheden op het Smakkelaarsveld bijna beginnen, moest het Zeelandschap voor het eind dit jaar weg en dat is gelukt.

Het kolossale kunstwerk is vrijdag op een dieplader gehesen en afgevoerd naar de opslag in Papendorp. Daar kan het twee jaar blijven en in de tussentijd wordt verder gezocht naar een geschikte plek voor het kunstwerk – in of buiten Utrecht.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Nina

  “… 35.000 kilo zware kunstwerk…”

  Zoiets ga je toch niet verplaatsen om later misschien weer ergens anders neer te zetten?

  De realiteitszin is de zee in gespoeld, geloof ik.

 2. Don

  Ben benieuwd wat de kosten zijn van het verplaatsen en opslaan van dit “kunstwerk”. Zien we vanzelf wel weer terug in de belasting aanslagen van de gemeente utrecht. Zo vreemd dat de gemeente utrecht een miljoenen tekort heeft.

 3. Meneer Wong

  Doei! Tot nooit weer!

 4. Koel Hoofd

  Nou, hardstikke doei hè!

 5. Malle Aggie

  Goed dat nog eens gezegd wordt wat het voorstelt. Nu nog iemand vinden die er een paar stuiver voor over heeft en het op eigen kosten versleept

 6. Willem

  Jammer dat ze niet konden blijven staan. En Jammer dat er niet nu een andere plek was voor deze kunstwerken.
  Ik vind ze niet perse mooi maar we weten door kunst van 100, 1000 en 10.000 jaar geleden dingen over het verleden die we anders niet hadden geweten. Ik vind het mooi dat de gemeente de verantwoordelijkheid daarvoor neemt. Wij bepalen niet wat er over 20.000 jaar in een museum op Mars staat over de Nederlandse beschaving.

 7. Wim

  Had dat ding niet per ongeluk uit de kraan kunnen vallen zodat het in handzame brokken was gevallen

 8. w

  enkeltje bodem a’damrijnkanaal aub

 9. Kokkra

  @Willem; 👍💐

 10. Otto Nelemans

  Wie gaan die andere plek zoeken? Hier dreigt een tragisch einde voor een intrigerend kunstwerk, dat een mooie ruime plek behoeft. Liefst hoog in een glooiende parkachtige omgeving. In deze dreigende tijden in cultureel opzicht is visie en durf nodig. Ik vrees met grote vreze.

 11. Herman

  Opslag in Papenkop, gemiste kans. Tien hef konvooi over de Clausbrug reed had hé het zo in het Amsterdam Rijn kanaal kunnen kieperen.

 12. Stuif

  Gelijk door rijden na Theo pouw.daar de wals in voor beton.geld verspillen dit

 13. Ton

  @ Otto
  Je beschrijft ongeveer de huidige locatie na realisering van de huidige plannen.
  Goed idee toch, straks gewoon terugbrengen naar het Smakkelaarsveld ?

 14. Claire

  Misschien kan Zeeland het terugkopen

 15. Otto Nelemans

  Ton, Geen idee hoe ruimtelijk het wordt. Ik denk dat het kunstwerk beter tot z’n recht komt als er afstand genomen kan worden.

 16. Klaasjan

  Tja mensen, het is toch echt kunst hoor, wat jullie er ook van denken. Kunst verniel je niet.

 17. Ponsianus

  En nu maar hopen dat de kunstwerken niet dezelfde weg gaan als het kunstwerk “De zuiderling, Park Transwijk, Utrecht (1993)” Moest naar de opslag en is daar nooit meer uitgekomen, waarschijnlijk inmiddels weggeroest!
  Maar ja, dit soort grote werken passen blijkbaar niet meer in zo’n provinciaal stadje.

 18. Meneer Wong

  @klaasjan: bepaal jij dat..?

 19. Klaasjan

  Ja, meneer Wong, voor mezelf bepaal ik dat het kunst is. Veel anderen vinden dat gelukkig ook. Kunst behoort niet te worden vernietigd.

 20. Statler

  Pffff, de discussie rond ” kunst” is m.i. al even zinloos als die rond ” literatuur”.
  Voor mij heeft deze decoratie zijn functie gehad en mag de weg gaan van alle vergane glorie. In elk geval zal het nooit- in welke opzet dan ook- de oorspronkelijke opzet van de ontwerper weergeven.

 21. Balthasar

  Nu nog die andere rotzooi van Vandekop

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).