Kytopia moet weg: “Het klinkt cliché, maar het is een leuke kans om iets nieuws te bedenken” | De Utrechtse Internet Courant Kytopia moet weg: “Het klinkt cliché, maar het is een leuke kans om iets nieuws te bedenken” | De Utrechtse Internet Courant

Kytopia moet weg: “Het klinkt cliché, maar het is een leuke kans om iets nieuws te bedenken”

Kytopia moet weg: “Het klinkt cliché, maar het is een leuke kans om iets nieuws te bedenken”

Kytopia zal er over drie maanden niet meer zijn zoals het er nu is. Er is een nieuwe bestemming gevonden voor het grote complex aan de Utrechtse Zeedijk, dus het collectief moet gaan verhuizen. “Of we in Utrecht blijven weten we nog niet. Sentimenteel hangen we wel aan deze stad, maar functioneel kunnen we bij wijze van spreken in Groningen opnieuw beginnen”, vertelt Erik Benders, manager.

De muzikale broedplaats van Colin Benders, die beter bekend is als Kyteman, diende als repetitieruimte, maar ook als kantoor- en woonruimte. De muzikant reageert volgens 3voor12 geëmotioneerd: “Het is alsof we in één klap met z’n veertigen dakloos zijn. Ik kan me niet permitteren om te zeer te gaan balen, maar dit was de afgelopen jaren mijn kindje, het is alsof die nu plotseling wordt weggerukt.” De studio’s voor Utrechtse muzikanten als Black Sun Empire, Mike Mago, de Kijkbuiskinderen, Pitto en Simon Akkermans zijn te vinden bij Kytopia. Bovendien wonen veel muzikanten er.

Stralende ogen

Volgens Colins vader en tevens manager zijn er gemengde gevoelens binnen Kytopia: “Op dit moment is het niet leuk. Er is een aantal albumopnamen gepland, dat wordt een race tegen de klok. Maar we zitten niet huilend in een hoekje, er zijn ook mensen die met stralende ogen rondkijken naar iets nieuws. Het klinkt cliché, maar het is een leuke kans om iets te bedenken dat we nog niet hebben gedaan.”

‘Altijd bezig met zoeken’

Het collectief is eigenlijk al ‘altijd bezig met zoeken’, want het was al in 2009, sinds het collectief het oude fabriekscomplex ging gebruiken, bekend dat het een tijdelijke locatie zou zijn voor Kytopia. Een nieuwe locatie vinden wordt wel lastig: “Dit soort van ondernemingen moeten in de rafelranden van de stad zitten, deze locatie was perfect. Maar er zullen er nog wel meer zijn, we hebben al locaties op het oog. We krijgen nu ook veel tips binnen, die lopen we allemaal af. Of we in Utrecht blijven weten we nog niet. Sentimenteel hangen we wel aan deze stad, maar functioneel kunnen we bij wijze van spreken in Groningen opnieuw beginnen. Die afweging zullen we ooit moeten maken.”

Zijdebalen

De verhuizing van Kytopia betekent dat het project Zijdebalen weer een stapje dichterbij is. “We moesten gebruiksovereenkomsten opzeggen omdat we dicht bij een definitieve overeenkomst zijn. In totaal hebben we vijftien overeenkomsten opgezegd, waaronder die van Kytopia.”

 

2 Reacties

Reageren
  1. Jan willem van de Hell

    Als er ook tips zijn voor een nieuwe locatie voor onze collectieve houtwerkplaats erg graag.
    [email protected]

    Ook onze werkplaats, in een loods van jongeneel, gaat op de schop ….. We hebben hier 3 jaren met veel genot mogen werken aan de wederopbouw van onze werkplaats. (Na grote brand keulse kade 22 dec 2010)

  2. Jaap

    Laat de gemeente een nieuwe plek creëren voor deze Utrechtse helden. We kunnen ons geen betere ambassadeurs wensen. Kytopia in Groningen? No way!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).