Laatste dagen voor kleurrijk kunstwerk Jaarbeursplein | De Utrechtse Internet Courant Laatste dagen voor kleurrijk kunstwerk Jaarbeursplein | De Utrechtse Internet Courant

Laatste dagen voor kleurrijk kunstwerk Jaarbeursplein

Laatste dagen voor kleurrijk kunstwerk Jaarbeursplein
De kleurrijke installatie van kunststof lamellen op het Stadsplateau bij het Centraal Station verdwijnt. Het kunstwerk van ontwerpstudio PolyLester staat er nog tot en met 31 mei. 

De kleurrijke installatie van kunststof lamellen op het Stadsplateau bij het Centraal Station verdwijnt. Het kunstwerk van ontwerpstudio PolyLester staat er nog tot en met 31 mei. 

Het kunstwerk genaamd ‘Aura Utrecht’ staat sinds begin juli vorig jaar bij de ingang van Utrecht Centraal Station. De meningen over het werk zijn altijd verdeeld geweest: sommige mensen vonden het een fijne plek om elkaar te ontmoeten of hun lunchpauze te houden, anderen vonden het werk lijken op een douchegordijn, of reageerden met: “Help, ik word aangevallen door kunst.”

De kunstenaars achter het werk wilden met de afschermende functie van het materiaal een ontmoetingsplaats creëren waar je rustig kon vertoeven. Het werk moest de omgeving opfleuren en mensen op een speelse manier onttrekken aan de hectiek van het drukke reispunt.

Afgeknipt

In november is het kunstwerk aangepast: de pvc-stroken zijn toen korter gemaakt zodat ze met herfststormen geen mensen zouden hinderen. In de lamellen is toen ook een skyline van diverse wereldsteden geknipt.

Aura Utrecht bevat zestien ton staal en anderhalve kilometer aan pvc-strips. De drie installaties variëren met een hoogte van zeven tot tien meter en hebben gezamenlijk een inhoud van bijna twee olympische zwembaden.

Het in aanbouw zijnde kunstwerk. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC

Kunst in het Stationsgebied

Aura Utrecht is onderdeel van Public Works, een kunstinitiatief dat sinds mei vorig jaar kunstprojecten in het stationsgebied heeft neergezet. Het is een initiatief van de stichting Kunst in het Stationsgebied in samenwerking met de gemeente Utrecht.

Naast PolyLester hebben vijf andere kunstenaarsduo’s het afgelopen jaar nieuw werk ontwikkeld in het stationsgebied. Enkele voorbeelden hiervan zijn de natuurkalender van Marcus Coates, de rode hijskraan op de Croeselaan van HeHe (Helen Evans & Heiko Hansen) en de ‘onzichtbare’ performance in de stationshal van Sander Breure & Witte van Hulzen.

12 Reacties

Reageren
 1. 3500

  Vreselijk ding! Blij dat het weg gaat!

 2. Jelle

  Oh gelukkig. Wat een foeilelijke dingen zijn dat. Heb je een strak modern fonkelnieuw stationsgebouw neergezet, en hang je van de flodderige frutsels er pontificaal voor. Onbegrijpelelijk.

 3. Atilla Vigh

  Nu ff geen kunst meer in dit gebied. Ga maar naar een museum met dat spul.

 4. Jacques Reckers

  Toch jammer, ondanks dat het er wel troosteloos bij hangt ondertussen.

 5. herman

  Troosteloos, foeilelijk, smerig, goedkoop en armoedig, wat een ellende was dit. gelukkig is het bijna voorbij!
  Als dit kunst genoemd wordt moet de branche niet gek opkijken als het draagvlak voor dit soort flauwekul snel weg is.

  Wie verlost ons van die zogenaamde kunstzinnige kraan voor het Beatrixgebouw?

 6. Benya

  Geen porem, blij dat het weggaat. Bij kunst denk ik aan mooie schilderijen of een mooi stndbeeld. Dat zou er pas leuk uitzien daar!

 7. Bill

  Eindelijk…!! Weer zo’n nutteloos kapitaal kunstproject dat geen toegevoegd waarde heeft gehad. Had met hetzelfde geld een mooi bronzen beeld met een definitieve plek op het Jaarbeursplein gemaakt, had je er wat aan voor de “eeuwigheid”.

 8. Willem

  Jammer dat t weggaat. Bracht eindelijk wat kleur in t gebied. Straks is t daar weer 50 tinten gemeentegrijs.

 9. Eric

  Yippeeee! eindelijk weg….het stond in de weg…en de kleuren zijn vreselijk. plastic fantastic terwijl we juist groen willen toch?

 10. Cico

  Gezien de comments kunnen mensen niet verder denken dan ‘kunst is een schilderijtje of een bronzen beeld en hoort in het museum.’

 11. Joey

  Gelukkig gaat dat lelleke ding weg. Wie verzint zoiets!! Nu nog een goed besluit nemen: maak er de Utrechtse Spaanse trappen van!! Plaats het en der houten bakken over de treden met allerlei groen en bloemen zodat het een soort groene waterval wordt.

 12. Ingrid

  Jammer dat het weg gaat, de vrolijke kleuren en het verrassende idee dat je daar kon zitten gaf mij een vrolijk gevoel.
  Mensen gingen er ook zitten.De wind en de beweging van de gekleurde lammellen gaf iets levendigs.
  Ik maakte altijd een foto als ik er langs liep.
  Als er iets nieuws komt, graag met kleur en groot.
  Complimenten voor de ontwerpers, de lange lamellen vond ik het mooist, maar veiligheid komt natuurlijk op de eerste plaats, toen ze gekortwiekt werken, schrok ik ook wel even maar alles went.Vraag: waarom kan het niet blijven?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).