Landhuis Oud-Amelisweerd voor één dag open | De Utrechtse Internet Courant Landhuis Oud-Amelisweerd voor één dag open | De Utrechtse Internet Courant

Landhuis Oud-Amelisweerd voor één dag open

Landhuis Oud-Amelisweerd voor één dag open

Na langdurige restauratie zal het achttiende eeuwse landhuis Oud-Amelisweerd voor één dag open zijn. Op 25 mei zullen bezoekers een voorproefje kunnen krijgen van het Armando museum, dat daar eind dit jaar zal openen.

De stichting Open Monumentendag koos de voormalige ridderhofstad  (typisch Utrechts fenomeen) als Open Monument van de Maand. Om meer publieke belangstelling te vergroten en meer draagvlak te creëren voor het behoud van monumenten, zal de historische buitenplaats haar deuren nu voor één dag openen.

In 2011 ontstond er een lichte controverse rondom het landhuis, met name omdat het Armando (MOA) museum er gevestigd zou worden. Omwoners vreesden dat de locatie de drukte niet aan zou kunnen, maar er klonken ook geluiden dat de kunst van Armando “te zwaar” zou zijn voor Oud-Amelisweerd.

Chinees behang

Het Chinese behang
Het Chinese behang

Het grootste argument was dat de historische waarde van het landhuis, dat over een antiek Chinees behang beschikt, overschaduwd zou worden. Armando (1929) staat onder andere bekend om zijn heftige, moderne en grijze sculpturen. Zijn invloedrijke werk is verbonden aan de Tweede-Wereldoorlog. De locatie in Amelisweerd vervangt het Armando Museum in Amersfoort, dat in 2007 geheel verwoest werd door een brand.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).