Louis Theroux spreekt in een bomvolle Janskerk in Utrecht Louis Theroux spreekt in een bomvolle Janskerk in Utrecht

Louis Theroux spreekt in een bomvolle Janskerk in Utrecht

Louis Theroux spreekt in een bomvolle Janskerk in Utrecht
Foto's: Bas van Setten
De bekende Britse documentairemaker Louis Theroux sprak donderdagavond in een stampvolle Janskerk over zijn nieuwe boek Geen taboe voor Theroux. Net zoals in het boek deed hij ook op het altaar van de kerk een boekje open over zijn privéleven.

De bekende Britse documentairemaker Louis Theroux sprak donderdagavond in een stampvolle Janskerk over zijn nieuwe boek Geen taboe voor Theroux. Net zoals in het boek deed hij ook op het altaar van de kerk een boekje open over zijn privéleven.

Theroux vertelde bijvoorbeeld aan interviewster Janine Abbring dat hij soms met spijt terugkijkt op zijn carrière. Als voorbeeld noemde hij een fragment uit een documentaire over swingers. Theroux stond samen met swinger Margret in de supermarkt om spullen te kopen voor een seksfeest en zij had vooraf nadrukkelijk gevraagd om dat niet te benoemen in de winkel. “Toen we wilden afrekenen zei ik tegen Margret dat het kassameisje er leuk uitzag en dat we haar moesten uitnodigen voor het feest.”

Deze en vele andere opmerkingen en fragmenten leidden tot luid gelach onder de bezoekers van de galmende Janskerk. Theroux zegt dat het humoristische element over de jaren weliswaar minder is geworden in zijn documentaires, maar nooit is verdwenen. “Je hebt humor nodig voor een moment van lichtzinnigheid. Ook bij zware onderwerpen zorgt humor voor relativering.”

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Vijfentwintig jaar

Het is deze maand precies 25 jaar geleden dat Theroux voor het eerst op televisie verscheen. De documentairemaker begon ooit als schrijver voor een tijdschrift. Daar werd hij opgemerkt door Michael Moore, een andere beroemde documentairemaker. “Deze man zou het goed doen op televisie”, zou Moore gezegd hebben toen hij Theroux zag zitten.

Theroux ging vervolgens werken voor Moore en leerde van hem zijn karakteristieke manier van filmen. Zo worden bij voorkeur de eerste kennismakingen opgenomen en worden alle beelden uit de hand geschoten. Hierdoor zijn de geïnterviewden volgens Theroux eerder geneigd om op een natuurlijke en echte manier te reageren.

Inmiddels heeft Theroux vele bijzondere en opmerkelijke verhalen verteld. Hij heeft bijvoorbeeld gesproken met de leider van de Klu Klux Klan, is op bezoek geweest bij bendes in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg en zwaarbewaakte gevangenissen in de Verenigde Staten én hij heeft geprobeerd de geheimen van de Scientology kerk te doorgronden.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Indringend

Daarnaast heeft de Brit ook indringende documentaires gemaakt. Zo heeft hij bijvoorbeeld laten zien wat dementie en ADHD doen met patiënten, maar ook met de omgeving van de mensen die aan deze ziektes lijden.

Dichter en columnist Ester Naomi Perquin kondigde Theroux in Utrecht door middel van een lofrede aan. Daarin noemde zij de documentairemaker een ‘moderne held’. “Het is geen kolos zoals Superman, het is een nerd met een scherpe geest.”

Na afloop van het interview kregen de bezoekers de kans om hun boek te laten signeren door Theroux. De lezing was de zesde ILFU Book Talk van dit jaar en onderdeel van het International Literature Festival Utrecht (ILFU). De kaarten voor de avond met Theroux waren binnen een paar minuten uitverkocht. De documentaires van de Brit worden in Nederland uitgezonden door de VPRO.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).