Marcel Gieling behandelt de Utrechtse School (7) | De Utrechtse Internet Courant Marcel Gieling behandelt de Utrechtse School (7) | De Utrechtse Internet Courant

Marcel Gieling behandelt de Utrechtse School (7)

Marcel Gieling behandelt de Utrechtse School (7)

Marion Wagenvoort, liefde voor kunst of Kunstliefde?

Marion Wagenvoort is en voelt zich op de eerste plaats kunstenares, maar omdat zij op 1 januari van dit jaar is benoemd tot directeur van de Kunstenaarsvereniging Kunstliefde zal zij haar werktijden goed moeten verdelen en prioriteiten stellen!

Deze Utrechtse vereniging, officieel ‘Genootschap Kunstliefde’, opgericht in 1807, is een van de oudste kunstenaarsverenigingen van ons land. Het genootschap heeft roerige tijden gekend en in het verleden menig bestaanscrisis overleefd, maar bloeit de laatste jaren als nooit tevoren. Er worden met regelmaat activiteiten en exposities georganiseerd en voor wie het niet kent is het zeker de moeite van een bezoek waard.

Voor Wagenvoort lijkt het me geen makkelijke opgave om een groep kunstenaars, (circa 110 werkende leden) met hun neus in dezelfde richting te krijgen! Gelukkig heeft ze (enige) bestuurlijke ervaring want eerder was zij al  artistiek leider en bestuurslid bij Kunstliefde. En dat alles op vrijwillige basis. Verdere uitleg over haar betrokkenheid bij Kunstliefde lijkt mij overbodig.

Marion Wagenvoort, geboren op 22 maart 1957, vindt de nodige afleiding van de bestuurlijke besognes in haar lichte en ruim bemeten atelier in de van Limburg van Stirumstraat. Daar werkt ze aan een oeuvre dat voornamelijk bestaat uit collageachtige, driedimensionale objecten die zijn opgebouwd uit verschillende materialen zoals papier, wol, metaal en glas. Met papier als basismateriaal maakt ze haar objecten: vooral maskers, schedels (knipoog naar Damien Hirst) en dierfiguren. Ze lijken mij niet gemaakt voor de kinderkamer, ze ogen nogal vervaarlijk. Haar objecten maakt zij om de vergankelijkheid zichtbaar en voelbaar te maken en daarin slaagt ze optimaal, mede door het gebruik van veel bruin en okertinten.

Gelukkig is het niet alleen maar vergankelijkheid wat ik zie. Op het platte vlak tekent en aquarelleert Wagenvoort gedeformeerde vrouwfiguren waarvan ik erg gecharmeerd ben. Deze werken ontstaan op tekensessies die iedere maandagavond bij Kunstliefde in de Nobelstraat (12a) worden gehouden. Op deze sessies, waar (meerdere) leden van kunstliefde aan (kunnen) deelnemen en vaak een vrouwelijk model aanwezig is, worden zogenoemde ‘tien minuten schetsen’ gemaakt. Iedere kunstenaar werkt in zijn eigen stijl en het is altijd weer verrassend wat er na tien minuten schetsen op papier staat. Wagenvoort maakt haar ‘tien minuten schetsen’  met contékrijt en aquarelverf. Het zijn kleurrijke werken die de realiteit niet echt benaderen, maar het resultaat verraadt wel haar academische opleiding. Ik zie gedeformeerde vrouwenfiguren met een, waarschijnlijk onbedoelde invloed van Gustav Klimt en Egon Schiele. Ik vind ze erg mooi, maar het aanwezige model is niet altijd gecharmeerd van de manier waarop ze door Wagenvoort is neergezet. Artistieke vrijheid wordt dit genoemd! Met haar werk ‘Augusta’, afgebeeld bij dit artikel, won Wagenvoort in 2010 de Hans van Dokkum prijs, die jaarlijks door een onafhankelijke jury wordt uitgereikt aan een lid van Kunstliefde.

Marion Wagenvoort studeerde Textiele Werkvormen en Handvaardigheid aan de Stichting Opleiding Leraren (SOL) en daarna de vijfjarige avondopleiding Monumentale Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Zij gaf van 1980 tot 1998 lessen textiele werkvormen en handvaardigheid aan het Merlet college in Cuijk en in het leerjaar 2010-2011 aan een school voor speciaal voortgezet onderwijs, De Ambelt in Nunspeet. Nu is zij naast haar werk voor Genoot Kunstliefde fulltime kunstenaar. Haar werk wordt met regelmaat geëxposeerd in de zalen van Kunstliefde en ook op haar website is werk te bewonderen. Binnenkort stelt zij (en met haar vele andere kunstenaars in Utrecht) haar atelier open voor de bezoekers van de Atelierroute die wordt gehouden op zondag 4 en zondag 11 november, van 13.00 tot 18.00 uur.

Liefde voor kunst of Kunstliefde, voor Marion Wagenvoort wordt het een kwestie van kiezen.

www.marionwagenvoort.nl

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).