Marcel Gieling behandelt de Utrechtse School (8) | De Utrechtse Internet Courant Marcel Gieling behandelt de Utrechtse School (8) | De Utrechtse Internet Courant

Marcel Gieling behandelt de Utrechtse School (8)

Marcel Gieling behandelt de Utrechtse School (8)

David Mackay, een natuurtalent?

Het zal je maar overkomen. De Hoge School voor Beeldende Kunsten Utrecht (HKU), waar je 5 jaar hebt gestudeerd, koopt het beeld aan dat je als afstudeerproject hebt gemaakt! Het overkomt David Mackay in 2009; zijn bronzen beeld van een levensgrote en levensechte ezel staat nu te pronken in de centrale ontvangsthal van de HKU. Een beter begin kan een startend kunstenaar niet wensen. Je hebt direct iets belangrijks op je CV staan en je stapt met een aardige cent op zak de maatschappij in.

Niet lang geleden beschreef ik de vader van David, de beeldhouwer Theo Mackaay, als een man die soms door dichte deuren loopt. Dat zal je zijn zoon David niet zien doen. David Mackay, (één a ontbreekt in zijn achternaam, daarover later meer) in 1982 in Utrecht geboren, is in dat opzicht het tegenovergestelde van zijn vader. Hij is rustig, bedachtzaam en serieus bezig met het vak beeldhouwen, het vak dat hij van jongs af aan kreeg voorgeschoteld. Ik volg zijn ontwikkeling al enige tijd met grote belangstelling. Mijn nieuwsgierigheid werd natuurlijk gewekt toen de HKU besloot om de ’ezel’ van David Mackay aan te kopen. Als het bestuur van de HKU besluit om een werk van een student aan te kopen moet er sprake zijn van een uitzonderlijke prestatie.

Ik ben niet de enige die het talent van David ziet. André Verder, directeur van het in Vleuten (gemeente Utrecht) gevestigde hoofdkantoor van de Firma Verder, een internationaal Handels- en Productiebedrijf, wilde een beeld aan Vleuten schenken. Reden daarvoor was het feit dat het bedrijf 50 jaar geleden, in de toen nog zelfstandige gemeente Vleuten, werd opgericht door de vader van de huidige directeur. De opdracht ging naar David Mackay. Hij ontwierp en maakte een groot beeld van 5x3x3 meter. Dit beeld is gemaakt uit drie materialen, namelijk roestvrijstaal, gepolijst beton en hout. Het werd geplaatst op het Torenplein in Vleuten en op elf november 2011 door burgemeester Aleid Wolfsen onthuld. Dit fraaie kunstwerk draagt de titel ’Prophecies of light advancing light’. Het beeld is de fysieke figuratie voorbij maar, zo zegt David,  ‘In conceptie figuratief gebleven want de roestvrijstalen bol weerspiegelt de werkelijke figuratieve omgeving.’ Een beeld van deze omvang ontwerpen en maken is voor een jonge beeldhouwer een droomopdracht. Recent is David Mackay door een particuliere opdrachtgever gevraagd een natuurstenen beeld te ontwerpen en te maken. Een slechtere start is denkbaar, maar David Mackay wil meer.

Om zich verder te ontwikkelen reist hij met regelmaat van Utrecht naar Duitsland. Aan de Kunstakademie Düsseldorf volgt hij lessen bij de internationaal befaamde Amerikaanse kunstenaar Rita McBride. David wil in de toekomst zijn artistieke grenzen verleggen. In Utrecht blijven wonen is daarom geen optie. David wil grenzen over, letterlijk en figuurlijk. Om die reden laat hij tegenwoordig ook één letter a weg uit zijn achternaam want internationaal is Mackay makkelijker uit te spreken. (Mondriaan noemde zich om dezelfde reden Mondrian). David Mackay denkt aan Amerika, New York bijvoorbeeld, een broedplaats voor jong talent. Daar wil hij zijn ideeën uitwerken over hoe hij de figuratie in zijn beelden kan weglaten maar toch zichtbaar laten in een conceptuele vorm. Mijn zegen krijgt hij mee. Utrecht heeft dan wel een levendig kunstklimaat waar het een en ander gebeurt, maar voor de ontwikkeling van een kunstenaar is het goed om verder te kijken dan zijn geboortestad.

David Mackay heeft de potentie om het ver te schoppen in de moderne beeldhouwkunst. Hij heeft een visie en een missie, wil geen kloon van zijn vader zijn maar, zijn eigen pad stapsgewijs bewandelen. Ik blijf hem nieuwsgierig volgen en misschien u ook, na het lezen van deze blog!

Email: davidmackaay@gmail.com

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

2 Reacties

Reageren
  1. Hans Akerboom

    Mooi artikel over David! En wat een prachtig kunstwerk in Vleuten. Ga ik snel in het echt bewonderen.

  2. john noy

    hee marcel, goed geschreven en lekker positief!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).