Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Architectenbureau Meeder heeft in bijna alle Utrechtse wijken gewerkt | De Utrechtse Internet Courant Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Architectenbureau Meeder heeft in bijna alle Utrechtse wijken gewerkt | De Utrechtse Internet Courant

Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Architectenbureau Meeder heeft in bijna alle Utrechtse wijken gewerkt

Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Architectenbureau Meeder heeft in bijna alle Utrechtse wijken gewerkt
Er is waarschijnlijk geen andere Utrechtse architect die in vrijwel alle Utrechtse wijken heeft gebouwd, verbouwd, gerestaureerd of gerenoveerd, als Gerhard Meeder. Een echte Utrechter, die weliswaar in 1949 in Voorburg is geboren, maar al sinds zijn vijfde jaar in Utrecht woont.

Er is waarschijnlijk geen andere Utrechtse architect die in vrijwel alle Utrechtse wijken heeft gebouwd, verbouwd, gerestaureerd of gerenoveerd, als Gerhard Meeder. Een echte Utrechter, die weliswaar in 1949 in Voorburg is geboren, maar al sinds zijn vijfde jaar in Utrecht woont.

Zijn ouderlijk huis stond op de Koningslaan. Hij groeit er op met een oudere broer en zus. Zijn vader was civiel ingenieur en werkte als planoloog voor de gemeente Utrecht. Na zijn middelbare schoolopleiding gaat hij naar de TH. (nu T.U.) in Delft om aan een studie architectuur te beginnen die hij in 1977, hij is dan 28 jaar, met succes afsluit.

Direct na zijn studie vestigt Gerhard Meeder zich als zelfstandig architect in Utrecht. Vanuit een kantoorruimte aan de Springweg zet hij zijn eerste stappen in een gecompliceerde bouwwereld. Gecompliceerd omdat de maatschappij in die periode snel verandert. Jongeren eisen naast spreekrecht ook woonrecht op. Er wordt door een linkse regering naar hen geluisterd. Door de PVDA politicus Marcel van Dam wordt een wetsvoorstel ingediend en aangenomen om zogenoemde HAT-eenheden (Huishoudens Alleenstaande en Tweepersoonshuishoudens) te bouwen. Die worden in rap tempo gebouwd. Niet alleen in nieuwbouw, maar ook in oude, al dan niet monumentale panden worden dit soort kleine wooneenheden gerealiseerd. Werk genoeg voor jonge ambitieuze architecten.

Na diverse opdrachten in de stadsvernieuwing krijgt Gerhard Meeder in 1980 een zeer grote opdracht in Utrecht-Oost. Het Antonius Ziekenhuis, gevestigd op de hoek van de Prins Hendriklaan en de Jan van Scorelstraat, gaat {eindelijk!} verhuizen naar Nieuwegein. Al in 1967 zijn er plannen voor een verhuizing naar een nieuw te bouwen ziekenhuis in Nieuwegein. In het monumentale gebouw   uit 1910 aan de Prins Hendriklaan zullen wooneenheden worden gerealiseerd. Die beslissing is na lang touwtrekken tussen belanghebbende partijen genomen. Woningcorporatie Bo Ex, ontstaan door de samenvoeging van diverse kleine woningbouwverenigingen en stichtingen wordt de beheerder.

De verhuizing van ‘het Antonius’ is in 1983 gepland, maar Meeder begint al in 1980 met het opmeten en intekenen van alle ruimten. Het is een megaopdracht waarmee een aantal jaren werk is gemoeid. Naast de individuele wooneenheden wordt op de zolder van het gebouw een ruimte geschikt gemaakt voor een woongroep, een ander opkomend fenomeen in die jaren. Het kantoor van Gerhard is sinds 1992, via een tussenstop in de Nagtegaalstraat, gevestigd aan de Stadhouderslaan 35.
Naast Bo-Ex wordt ook het Bouwfonds een belangrijke opdrachtgever. Van hen krijgt Meeder in 1994 de opdracht om de afgebrande Da Costaschool aan het Brederodeplein te transformeren. In dit markante gebouw, dat in 1923 is ontworpen door de Utrechtse architect W.A. Maas (1897-1950) in de zogenoemde Amsterdamse School stijl, worden appartementen gerealiseerd.

Ook het voormalige Chirurgiegebouw op het Veeartsenijterrein wordt na de verhuizing van de universiteit in 1988 naar de Uithof, in opdracht van het Bouwfonds door Gerhard Meeder verbouwd tot 24 wooneenheden. Daarbij realiseert hij op dit terrein een aantal nieuwbouwwoningen, in opdracht van Bo-Ex.
De voormalige Rijks HBS in de Kruisstraat, nu Parnassos, wordt door Meeder verbouwd, het wordt ten behoeve van de universiteit gesplitst tot een cultureel centrum en woningen. Het lijkt alsof Gerhard Meeder alleen maar monumentale panden heeft getransformeerd, maar niets is minder waar. Overal in Utrecht zijn nieuwbouwprojecten van zijn tekentafel gerealiseerd, ik noem er een paar; appartementen aan de Sartreweg, appartementen en eengezinswoningen in de Grave van Solmweg en aan de Biltse Grift een fraai appartementencomplex. In Overvecht staat sinds 2011 basisschool De Schakel van zijn hand. Daarbij kent zijn bureau een afdeling onderhoud, want zo zegt Meeder, gebouwen blijven niet eeuwig staan zonder onderhoud te plegen.

Gerhard Meeder is een bescheiden, maar inventieve ‘no nonsens’ architect. Hij realiseert zich dat hij niet als vernieuwer de geschiedenisboeken in zal gaan, maar dat geldt (mijns inziens MG) voor veel van zijn collega’s. In veel straten in Utrecht heeft hij zijn signatuur gezet, met nieuwbouw, verbouw, restauratie en/of renovatie. Hij kan genieten van het kleine, bijvoorbeeld van het geveltje van café Willem Slok in Wijk C dat hij in 1990 ontwierp. Hoe klein de opdracht ook was, het feit dat zijn handtekening staat op een van de bekendste Utrechtse cafés doet hem plezier. Gerhard Meeder voelt zich sterk betrokken bij de ontwikkelingen van onze stad, met name in ‘Oost’. Hij is op vrijwillige basis actief in de Wijkraad Oost en bestuurslid van de stichting Cultuur in Oost. Hij is getrouwd en heeft twee zonen, beiden actief in ‘de bouw’.

Verbouw en uitbreiding van de Torenpleinschool in Vleuten bouwjaar 2005-2006
Verbouw en uitbreiding van de Torenpleinschool in Vleuten bouwjaar 2005-2006
Nieuwbouw aan de Biltse Grift op het veeartsenijschool terrein. Bouwjaar 1989-1990
Nieuwbouw aan de Biltse Grift

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

5 Reacties

Reageren
  1. Jan Lisman

    Hij heeft – samen met partner van toen Rijnhold Noorlag – de tekeningen gemaakt voor de renovatie van mijn huis in Wittevrouwen.

  2. klaas

    Leuke serie artikelen. Jammer van het afschuwelijke terrasmeubilair bij café Willem Slok, wat een dissonantie

  3. Katy

    Wat een gevarieerde hoeveelheid; ook het praktische van zijn bouw spreekt me aan. Ik verheug me op het boek vd architecten dat gaat komen..
    Dank Marcel Gieling

  4. Piet Kist

    Met dank aan Marcel Gieling voor dit mooie verhaal. Je (ik) staat er niet bij stil dat al die gebouwen ontstaan op een vel papier met wat lijnen en maten erop gekrabbeld. Dat het geveltje van Willem Slok werd verbouwd weet ik nog. Han van Dalen van Flex heeft dat geschilderd volgens mij.

  5. Han van Daalen

    wat een geheugen! Zolang zit dat verfje er dus al op, vakwerk!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).