Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Bakers Architecten, integreren van moderne architectuur in een eeuwenoude omgeving | De Utrechtse Internet Courant Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Bakers Architecten, integreren van moderne architectuur in een eeuwenoude omgeving | De Utrechtse Internet Courant

Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Bakers Architecten, integreren van moderne architectuur in een eeuwenoude omgeving

Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Bakers Architecten, integreren van moderne architectuur in een eeuwenoude omgeving
Het bureau van Bakers Architecten zetelt sinds 2010 in een opvallend vormgegeven pand aan het eind van de Lange Nieuwstraat, op steenworp afstand van het Centraal Museum. In dit markante, door Jan Bakers ontworpen gebouw is zijn bureau gehuisvest, ook zijn er zes appartementen in gerealiseerd. Bakers geeft met dit ontwerp, dat in 2011 wordt genomineerd voor de prestigieuze Rietveldprijs, zijn visitekaartje af en laat zien wat zijn clientèle van hem kan verwachten. Moderne architectuur tot in het kleinste detail uitgevoerd.


Het bureau van Bakers Architecten zetelt sinds 2010 in een opvallend vormgegeven pand aan het eind van de Lange Nieuwstraat, op steenworp afstand van het Centraal Museum. In dit markante, door Jan Bakers ontworpen gebouw is zijn bureau gehuisvest, ook zijn er zes appartementen in gerealiseerd. Bakers geeft met dit ontwerp, dat in 2011 wordt genomineerd voor de prestigieuze Rietveldprijs, zijn visitekaartje af en laat zien wat zijn clientèle van hem kan verwachten. Moderne architectuur tot in het kleinste detail uitgevoerd.

Jan Bakers is in 1958 in Eindhoven geboren.Hij groeit er op als de benjamin in een katholiek gezin met vier kinderen. Zijn vader is, hoe kan het anders, een ‘Philipsman’. Na zijn middelbare schoolopleiding kiest Jan voor een studie ‘chemie’, maar na een jaar van voortschrijdend inzicht ziet hij daar geen toekomst in. Hij neemt een zogenoemd tussenjaar en verhuist in 1977 naar Utrecht. In 1978 begint hij hier een studie bouwkunde aan de HTS die hij in 1982 met succes afrondt. Tijdens zijn studie zoekt hij contact met de Utrechtse architect Wouda, voor wie hij in zijn vrije uren als technisch tekenaar gaat werken. Later doet hij dit voor het architectenbureau van Jan Griffioen. Dit werk is niet alleen leerzaam, maar het dient ook een ander doel. Jan wil namelijk naar de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en om daar te mogen studeren is het een vereiste dat je al werkzaam bent in het vakgebied.

Met ‘The Gym’ zet hij zich op de kaart

In 1982 begint hij aan deze zesjarige studie in Amsterdam, maar blijft in Utrecht wonen. In 1989 sluit hij met een diploma zijn studie af. Hij mag zich nu architect noemen. Tijdens zijn opleiding is hij gaan werken voor ‘De Architectengroep’ in Amsterdam. Dit is een hoog aangeschreven bureau dat veel gemeentelijke opdrachten in en om Amsterdam realiseert. Hij blijft er werken, ook nadat hij zijn opleiding heeft afgerond. In 1991 ontwerpt Jan Bakers een eerste zelfstandig project dat in tal van vakbladen wordt genoemd, het betreft: ‘The Gym’, een sportschool in Zeewolde. Hij zet zich met dit ontwerp op de kaart.

In 1994 koopt hij een leegstaand pakhuis in de Vrouwjuttenstraat dat hij transformeert tot een woonhuis annex kantoor en vestigt zich daar als zelfstandig architect. Zijn eerste opdracht is een ontwerp voor de voetbalvereniging DVS in Ermelo. Hiervoor ontwerpt hij een, voor een amateurvereniging ongekend moderne accommodatie. Zijn orderportefeuille vult zich verder met kleinere en grotere opdrachten van onder andere de Rijksgebouwendienst, maar ook van particuliere opdrachtgevers. Het kantoor in zijn woonhuis groeit uit zijn voegen, een grotere werkruimte is meer dan nodig. Die vindt hij in de vorm van een voormalig winkelpand in de Lange Nieuwstraat.

In 2000 krijgt Jan Bakers een droomopdracht: hij mag het IJ-Dock hotel Aitana in Amsterdam ontwerpen. Een zeer grote opdracht die in samenwerking met o.a. de architect Ben Loerakker wordt gerealiseerd. Alle wetgeving, bestemmingsplannen en bouwverordeningen vragen tijd en daarom wordt het hotel eerst in 2012 opgeleverd. Het door Bakers ontworpen hotel oogst nationaal en internationaal lovende kritieken, het wordt in tal van vakbladen beschreven en afgebeeld.

Dit moderne gebouw sluit wonderwel aan bij de bestaande bebouwing

Ondertussen ligt er op de hoek van de Lange Nieuwstraat en de Vrouwjuttenstraat al jaren een kavel grond braak, eigendom van de gemeente. Het is Jan Bakers een doorn in het oog en hij tekent een ontwerp voor een gebouw waar gewerkt en gewoond kan worden. Na lang praten en onderhandelen, krijgt hij een bouwvergunning waarna hij in 2009 start met een gebouw dat in 2010 wordt opgeleverd en de naam ‘Het zwarte huis’ krijgt. Dit moderne gebouw sluit wonderwel aan bij de bestaande bebouwing. Jan Bakers houdt van de Utrechtse binnenstad, het integreren van moderne architectuur in een eeuwenoude omgeving ziet hij niet alleen als een uitdaging, maar ook als een verantwoording van de architect.

Bakers Architecten (5 vaste medewerkers) valt met regelmaat in de prijzen voor uitgevoerde ontwerpen. In 2005 bijvoorbeeld wordt de architectuurprijs van de gemeente Almere aan hen toegekend. Door een publieke stemming is een praktijkgebouw als winnaar uitgeroepen. In 2012 ontvangt Bakers een erepenning (De lieven de key penning) van de gemeente Haarlem. Reden: in de binnenstad van Haarlem, achter een klassieke façade uit de negentiende eeuw, wordt het verouderde rechtbankcomplex omgetoverd tot een transparante, moderne werkplek waar ook de logistiek optimaal is verbeterd.

Momenteel werkt Bakers Architecten mee aan de ontwikkeling van het Utrechtse stationsgebied, in het bijzonder rondom de ontwikkeling van de Rijnkade. Een uitdagende, maar complexe opdracht waarin meerdere partijen een rol spelen en daarom geduld en visie eist. Trots is Jan Bakers op het feit dan zijn meest recente ontwerp, namelijk een nieuw te realiseren sportcomplex voor de sportvereniging Kampong aan de Laan van Maarschalkerweerd, na een competitie met andere architecten als winnend ontwerp is gekozen. Als alles volgens plan verloopt wordt in 2015 een begin gemaakt met de nieuwbouw hiervan.

Jan Bakers is een man die met passie en overtuiging over zijn vak spreekt. Als ik zijn bureau bezoek zie ik tientallen maquettes als stille getuigen van wat al is gebouwd of nog gebouwd moet worden.

Op zijn uitgebreide website leest en ziet u meer van zijn werk.

Rechtbank Haarlem. IJ-dock090305_0106_exterieur2

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

1 Reactie

Reageren
  1. klaas

    Inderdaad een fraai gebouw ‘Het zwarte huis’. De zijgevel wordt nu tekort gedaan doordat er een oerlelijk bushalte hokje voor is geplaatst.Kan de gemeente dit niet verplaatsen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).