Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Buro REMAKE, ‘Community Architecture’ | De Utrechtse Internet Courant Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Buro REMAKE, ‘Community Architecture’ | De Utrechtse Internet Courant

Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Buro REMAKE, ‘Community Architecture’

Marcel Gieling bespreekt Utrechtse architecten: Buro REMAKE, ‘Community Architecture’
Achter de naam REMAKE staat de architect Henk van der Woude, in 1959 in Utrecht geboren en getogen. Als hij in 1999 zijn studie aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam met succes afsluit vestigt hij zich samen met zijn buro- en levenspartner Radia Elgarbi als zelfstandig architect in Utrecht. Eerder studeerde hij met goed gevolg interieurarchitectuur aan de Utrechtse Hoge School voor de Kunsten (HKU), maar die opleiding ervaart hij als te beperkt voor zijn ambities. Henk van der Woude wil meer en beter!

Achter de naam REMAKE staat de architect Henk van der Woude, in 1959 in Utrecht geboren en getogen. Als hij in 1999 zijn studie aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam met succes afsluit vestigt hij zich samen met zijn buro- en levenspartner Radia Elgarbi als zelfstandig architect in Utrecht. Eerder studeerde hij met goed gevolg interieurarchitectuur aan de Utrechtse Hoge School voor de Kunsten (HKU), maar die opleiding ervaart hij als te beperkt voor zijn ambities. Henk van der Woude wil meer en beter!

‘Community Architecture’, vrij uit het Engels vertaald lees ik ‘Architectuur van de Gemeenschap’ en daarmee is direct een van de specialiteiten van REMAKE genoemd. De passie van Henk van der Woude ligt vooral in het scheppen van een ideale woon- en/of werkomgeving voor (gebruikers) groepen. Groepen van diverse samenstelling, van Turkse migranten tot ouderen huisvesting en alles wat daartussen ligt. REMAKE onderzoekt, adviseert en bouwt voor genoemde groepen. Van der Woude heeft speciaal hiervoor een laagdrempelige en beeldende methodiek ontwikkeld die in veel verschillende situaties toepasbaar is. Met deze methodiek kunnen gebruikers en gebruikersgroepen hun woonwensen kenbaar maken. Over deze methodiek verscheen mede van zijn hand in 2012 een boek met de titel ‘Community Architecture’.

Maar buro REMAKE doet meer, veel meer. Het laagdrempelige kantoor aan de Westerkade 32 wordt ook door een particuliere clientèle gevonden. Dat bewijst een goed gevulde portfolio. Al sinds 1989, toen net afgestudeerd aan de HKU, is Henk van der Woude de vaste architect van restaurant Toque Toque aan de Oude Gracht. Sinds 1989 is dit restaurant drie keer verbouwd. Bij de laatste verbouwing in 2002 werden ook drie, boven het restaurant gelegen, appartementen volledig gerenoveerd.

In 2010 realiseert REMAKE in de wijk Leidsche Rijn op het sportpark Rijnvliet een opvallend clubgebouw voor URC (Utrechtse Rugby Club). Het ontwerp ontstaat na een aantal workshops waar clubleden hun wensen en eisen ventileerden en daarmee zeggenschap kregen in het ontwerp. Een vorm van Architectuur voor de Gemeenschap waaraan Henk van der Woude zoals gezegd graag werkt. Hij ontwerpt een stoer, markant en eigentijds gebouw. Zo stoer en robuust als de sport en spelers zelf. Het interieur van het clubhuis oogt ook stoer, zo is op de wanden het steigerhout van de aannemer aangebracht.

Na de oplevering verwierf kunsthotel Mary K. de zogenoemde Green Key

Een ander opvallend project in Utrecht is kunsthotel Mary K. gelegen aan de Oude Gracht 25. Een uitgewoond 18e eeuws pand met een monumentenstatus is in 2011 omgetoverd tot een modern hotel met 9 kamers. Na de oplevering verwierf het hotel de zogenoemde Green Key. Een internationaal keurmerk voor toeristische bedrijven die controleerbaar bezig zijn met milieu en duurzaamheid. Het kreeg dit keurmerk door de toepassing van natuurlijke en duurzame materialen en ook omdat er een innoverende techniek op het gebied van klimaatbeheersing en comfort werd toegepast. Mary K noemt zich een kunsthotel omdat het iedere twee maanden een Utrechtse kunstenaar een podium biedt om zijn of haar werk in de lobby en op de kamers te exposeren.

Van der Woude gaat ook grenzen over

Denk niet dat Henk van der Woude zich beperkt tot Utrecht, in het hele land, van Groningen tot Middelburg ontwerpt hij winkelgevels en interieurs waarvoor hij incidenteel ook het meubilair ontwerpt. Maar Van der Woude gaat ook grenzen over, in het Spaanse Andalusië bijvoorbeeld realiseert hij voor een Nederlandse opdrachtgever een horecagebouw, ‘Bodega Bentomiz’, dat volledig opgaat in het grillige Spaanse landschap. Aan de achterzijde een bergwand met olijfbomen en cipressen en aan de voorzijde een panoramisch uitzicht over de Middellandse zee.

Uit al het bovenstaande kunt u concluderen dat REMAKE een veelzijdig buro is dat het grote werk niet schuwt, (momenteel wordt er gewerkt aan een groot appartementencomplex in Zeist), maar ook met veel plezier kleinere projecten uitvoert. Een monumentale loft in een voormalig schoolgebouw bijvoorbeeld, een tandartspraktijk, diverse zorgcentra en het transformeren van panden die op de monumentenlijst staan. Het is maar een greep uit de projecten die Henk van der Woude heeft uitgevoerd. Hij doet dit met oog voor het milieu en werkt waar mogelijk met natuurlijke, duurzame en innoverende materialen.

Architect Henk van der Woude maakt, net als zijn Utrechtse collegae onze stad steeds weer een beetje mooier. Alleen tijdens een bouwproces zie je soms een bord met daarop zijn naam, daarna verdwijnt hij weer op de achtergrond.

Bouwen in Nederland eist door complexe bouwvoorschriften een grote mate van deskundigheid. Bij het zien van de uitgebreide portfolio van is die deskundigheid bij buro REMAKE ruimschoots aanwezig.

Marcel Gieling

DSC_0573
Bodega Bentomiz
4. Rozenheuvel Levensloopbestendig appartementen.
Rozenheuvel
3. Mary K Groen en duurzaam hotel.
kunsthotel Mary K.
4. URC_ZO gevel
Clubhuis URC

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

7 Reacties

Reageren
  1. Piet Kist

    Leuk, informatief

  2. A-M

    Leuk en interessant Marcel!

  3. klaas Dubbelman

    Goed een serie artikelen over Utrechtse architecten. Ik ben erg benieuwd wat de prijzen zijn als je een architect inschakeld. Is dat op uur basis? Eigenlijk geen idee.

  4. Katy

    Boeiend artikel, reden ook om uit te zoeken waar en te gaan kijken naar de ontwerpen van K. vd Woude.

  5. Marcel Gieling

    K vd Woude?

  6. katy

    en nog 3 letters ervoor….sorry, te snel gereageerd..

  7. txell

    Marcel, donderdag 1 december komt Henk van der Woude bij ons atelier-woningen “kersenboomgaard” in Leidsche Rijn praten over zijn onderzoek “community architecture”. Voel jij en de rest van de wereld uitgenodigd: https://www.facebook.com/events/522184104646148/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).