De Utrechtse literatuurprijs ‘C.C.S. Crone Prijs’ gaat dit jaar naar de in Overvecht opgegroeide schrijver en columnist Maxim Februari. De jury, bestaande uit drie leden, heeft unaniem voor het werk van Februari gekozen. Wethouder Anke Klein reikt de oeuvreprijs op 11 januari uit.
“Zijn romans, columns en wetenschappelijk werk tonen de waarde van literatuur voor onze veranderende wereld aan”, schrijft Het Literatuurhuis namens de jury in een persbericht. De literatuurprijs wordt één keer in de drie jaar uitgereikt. Februari gaf in 2017 zijn laatste roman Klont uit. Het boek, dat over de mens in een ‘gedataficeerde’ wereld gaat, werd goed ontvangen.
Overvecht
Maxim Februari is een pseudoniem van Maximiliaan Drenth. Hij groeide op in Overvecht en studeerde Nederlands recht en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In augustus was hij de vierde Zomergast bij de VPRO. De oeuvreprijs die hij in januari in ontvangst mag nemen bedraagt 10.000 euro.
De C.C.S. Crone Prijs is vernoemd naar de Utrechtse schrijver Cornelius Carolus Stephan Crone (1914 -1951). Hij schreef in de jaren ‘30 en ‘40 droevige verhalen die meestal in Utrecht plaatsvonden. Sinds 2002 reikt de gemeente Utrecht in samenwerking met het International Literature Festival Utrecht de prijs uit aan schrijvers die wonen, werken of hun wortels hebben in Utrecht.
Eerste Belle van Zuylenring
Ook de eerste winnaar van de Belle van Zuylenring is bekend. Deze prijs gaat naar internationale schrijvers die aandacht geven aan hedendaagse kwesties. Utrecht kreeg in 2017 de naam ‘UNESCO City of Literature’ en heeft de Belle van Zuylenring in het kader van die betiteling bedacht. De Nigeriaanse Chimamanda Ngozi Adichie ontvangt in januari de eerste ring.
Naast de bovengenoemde prijzen ontvangen Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden een C.C.S. Cronestipendia 2019 voor titels waar zij nu aan werken. Het prijzengeld bedraagt 3.000 euro per stipendium en is bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken
‘Terechte winnaar’
“Ik kijk ernaar uit deze literatuurprijzen uit te reiken. Graag dragen we bij aan de ontwikkeling van drie beloftevolle schrijvers. We zijn trots op de Utrechtse roots van Maxim Februari, die ons met zijn romans en journalistieke columns aanzet tot kritisch denken. De universele thema’s uit het werk van Chimamanda Ngozi Adichie zijn herkenbaar voor velen. Haar verhalen laten ons nadenken over onze samenleving en onze manier van denken, waardoor we meer begrip voor elkaar kunnen krijgen. Zo draagt Chimamanda Ngozi Adichie bij aan hoe wij met elkaar leven in deze stad. Een terechte winnaar van de eerste Belle van Zuylenring!” aldus wethouder cultuur Anke Klein.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.