Meesterstuk van Catharijneconvent weer terug in museum dankzij fundraising | De Utrechtse Internet Courant Meesterstuk van Catharijneconvent weer terug in museum dankzij fundraising | De Utrechtse Internet Courant

Meesterstuk van Catharijneconvent weer terug in museum dankzij fundraising

Meesterstuk van Catharijneconvent weer terug in museum dankzij fundraising
Fragment van De Kruisiging zie onder voor volledige weergave.
Het schilderij de Kruisiging van Abraham Bloemaert uit 1629 dat lange tijd in depot stond vanwege de slechte staat waarin het verkeerde, kan weer aan publiek worden getoond.

Het schilderij de Kruisiging van Abraham Bloemaert uit 1629 dat lange tijd in depot stond vanwege de slechte staat waarin het verkeerde, kan weer aan publiek worden getoond.

Museum Catharijneconvent zegt dat de restauratie mogelijk is geweest door de vele donaties naar aanleiding van een fundraising vorig jaar. Vanaf 30 maart is dit monumentale werk weer in het museum te zien.

“Het stuk is van groot belang voor de collectie, de stad Utrecht en de Collectie Nederland en daarom heeft het museum vorig jaar besloten het te laten restaureren. Er was in totaal een bedrag van € 35.000 nodig om dit uitzonderlijke schilderij weer in volle pracht in het museum te kunnen tonen”, aldus het museum.

Abraham Bloemaert

Om deze som bijeen te brengen, is Museum Catharijneconvent voor de eerste maal in haar geschiedenis een fundraising voor de restauratie van een kunstwerk gestart. Deze bleek succesvol. Dankzij de gulle bijdragen van tientallen particulieren en diverse fondsen was het bedrag in korte tijd samengebracht.

Abraham Bloemaert is voor het museum een heel belangrijk kunstenaar. Niet alleen bevinden zich nog andere bijzondere schilderijen van hem in de collectie, hij ligt bovendien begraven in de aanpalende Catharinakerk. De restauratie van de Kruisiging maakt het voor het museum mogelijk een zaal te wijden aan de schilder Abraham Bloemaert. De Kruisiging krijgt hier een speciale plek samen met de Vier kerkvaders.

Omdat het om een uitzonderlijk groot schilderij gaat, heeft de restauratie meerdere maanden in beslag genomen. Met behulp van de modernste restauratietechnieken heeft restaurator Caroline van der Elst het schilderij stapsgewijs weer in ere hersteld.

Foto: Catharijneconvent

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).