Merel Blom ontmoet Marcel van Driel: “Ik wilde iets echt groots maken” | De Utrechtse Internet Courant Merel Blom ontmoet Marcel van Driel: “Ik wilde iets echt groots maken” | De Utrechtse Internet Courant

Merel Blom ontmoet Marcel van Driel: “Ik wilde iets echt groots maken”

Merel Blom ontmoet Marcel van Driel: “Ik wilde iets echt groots maken”
Utrecht huisvest grote dichters en schrijvers. DUIC’s eigen literatuurwetenschapper en leesfanaat Merel Blom gaat op zoek naar het verhaal achter deze woordenkunstenaars en gaat met hen in gesprek over hun schrijf- en leeservaring en hun beleving van de stad Utrecht. Om de week te lezen op DUIC.

Utrecht huisvest grote dichters en schrijvers. DUIC’s eigen literatuurwetenschapper en leesfanaat Merel Blom gaat op zoek naar het verhaal achter deze woordenkunstenaars en gaat met hen in gesprek over hun schrijf- en leeservaring en hun beleving van de stad Utrecht. Om de week te lezen op DUIC.
Marcel van Driel 03Schrijver Marcel van Driel houdt van ‘waanzinnige plannen’. Hij schreef een boek over hoe je die realiseert. Maar vooral is Van Driel kinderboekenschrijver. Ruim veertig spannende boeken heeft hij op zijn naam staan. Het bekendst is de trilogie Superhelden.nl, waarvoor de schrijver ook een online game ontwikkelde. We zitten in restaurant Buurten in de Cereolfabriek, aan de Kanaalweg. Hier drinkt de schrijver graag koffie als hij niet thuis aan het werk is.

“Ik ben in Utrecht komen wonen voor mijn studie Theater-, film,- en televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht”, vertelt Van Driel. Hij woonde indertijd antikraak in een groot pand aan de Sint Jacobsstraat. “Daar gaven we féésten…” De schrijver lacht: “Daar kwam vaak wel een man of zestig op af, verkleed als filmpersonage. Dan deden we improvisatie-acts op een zelfgebouwd podium van stenen en deuren. Fantastisch!” Zijn liefde voor optreden is gebleven. Rondom zijn jeugdboeken verzorgt hij zo’n veertig dagen per jaar schooloptredens.

“Ik begon te klagen dat ik het anders wilde”

Schrijven was lang iets dat Van Driel ‘ernaast’ deed. Hij was onder andere multimedia manager bij online boekwinkel ECI, bedacht spelletjes en mini-games voor kinderen, zette in de Voorstraat eigenhandig de grootste cd-romwinkel van Nederland op en had een PR-bureau. Ondertussen schreef hij AVI-boekjes voor uitgeverij Zwijsen. “Ik was daarnaast constant bezig met online initiatieven en stak al het geld dat ik verdiende met schrijven in het bedenken en laten bouwen van websites.”

“Op een bepaald punt begon ik tegen mijn vrouw te klagen dat ik het anders wilde”, vertelt Van Driel. “Ik wilde eigenlijk al mijn tijd inzetten om echt iets groots te maken: een 11+ roman met bijbehorende website en een game. Groter nog dan mijn boeken Subroza.nl (2007) en Subroza2.nl (2010), die ook sites hadden.” Daarvoor zou hij de veiligheid van zijn PR-bureau, de AVI-boeken en de schooloptredens die net op gang waren gekomen wel kwijtraken. “Mijn vrouw is heel sec. Die zei: ‘ik snap het. Kies.’” Dat deed Van Driel uiteindelijk. In 2010 begon hij aan wat de trilogie Superhelden.nl zou worden, waarvan inmiddels 25.000 stuks zijn verkocht en de Duitse vertaling dit jaar uitkomt.

“Ik ben niet voor niets met een sterke vrouw getrouwd”

Van Driels hoofdpersonen zijn opvallend vaak stoere meiden. “Waarom? Zoals Joss Whedon, maker van onder andere Buffy the Vampire Slayer, zegt: zolang die vraag gesteld wordt, is dat kennelijk nodig”, legt de schrijver uit. “Ik ben getrouwd met een sterke vrouw, ik ken alleen maar sterke vrouwen: mijn hoofdpersonen zijn niet zomaar geen ‘help mij, help mij’ clichétypes. De twee boekjes die ik nu net in opdracht van Zwijsen heb geschreven, Rapp en Rob: Het verdwenen geluid en

Rapp en Rob: Robot op hol!, moesten voor stoere jongens zijn. Nou, daar heb ik er zelf twee van. Mijn jongste zit in groep drie. Overdag schreef ik, ’s avonds las ik het aan hem voor en dacht hij mee over hoe de verhalen verder gingen. Dat was fantastisch om te doen.” Het zijn echt stoerejongensverhalen met veel robots en straalpistolen geworden. “Dat is prima, maar dan maak ik degene die alles uitvindt in de boeken dus wel de moeder. De vrouwen in mijn boeken moeten net zo geloofwaardig zijn als de mannen. Dat mag geen issue zijn.”

Uit je comfortzone

Ondertussen schrijft Van Driel aan zijn eerste volwassenenboek, Nachtmerrieman, en er komt een vervolg op zijn boek Waanzinnige plannen! En hoe ze te realiseren (2013). “Dat is een soort management-/zelfhulpboek voor mensen die al tijden rondlopen met het idee ‘ik zou zo graag een keer…’ Er zijn altijd redenen om ergens niet aan te beginnen – geen tijd, geen geld, geen talent. Uiteindelijk komt het erop neer dat angst iemand tegenhoudt. Het is te makkelijk om te roepen: ‘Je moet het gewoon doen!’ Dan ga je voorbij aan iemands angst, die toch legitiem is. Ik heb ontzettend veel waanzinnige plannen bedacht én uitgevoerd in mijn leven. Aan de hand van mijn boek geef ik vier á vijf keer per maand lezingen, om te laten zien hoe je zoiets aan kunt pakken. Dat is vreselijk leuk.”

Zelf doet Van Driel zijn best steeds meer uit zijn eigen comfortzone te stappen. Zo liet hij een chip inplanteren, nam zijn eerste tattoo en is hij laatst eindelijk begonnen met skaten. “Je kunt niet verkondigen dat je waanzinnige plannen niet langer uit moet stellen, zonder zelf uit je comfortzone te komen.”

Tekst Merel Blom

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).