Met Toerrenners eindelijk een werk van Jits Bakker in Utrecht: “Zorg er voor dat dat beeld er komt, zei mijn vader nog tegen me” | De Utrechtse Internet Courant Met Toerrenners eindelijk een werk van Jits Bakker in Utrecht: “Zorg er voor dat dat beeld er komt, zei mijn vader nog tegen me” | De Utrechtse Internet Courant

Met Toerrenners eindelijk een werk van Jits Bakker in Utrecht: “Zorg er voor dat dat beeld er komt, zei mijn vader nog tegen me”

Met Toerrenners eindelijk een werk van Jits Bakker in Utrecht: “Zorg er voor dat dat beeld er komt, zei mijn vader nog tegen me”
De inwoners van Utrecht krijgen een levensgroot bronzen kunstwerk van de Utrechtse beeldhouwer Jits Bakker. Het Tourbeeld wordt een blijvende herinnering aan de start van de Tour de France 2015 en aan de in juni vorig jaar overleden kunstenaar. Vanmorgen overhandigde zijn zoon Tibo het schaalmodel ervan aan Burgemeester van Zanen. Tibo: “Zorg er voor dat dat beeld er komt, zei Jits nog tegen me. Breng dat beeld naar mijn stad.”

De inwoners van Utrecht krijgen een levensgroot bronzen kunstwerk van de Utrechtse beeldhouwer Jits Bakker. Het Tourbeeld wordt een blijvende herinnering aan de start van de Tour de France 2015 en aan de in juni vorig jaar overleden kunstenaar. Vanmorgen overhandigde zijn zoon Tibo het schaalmodel ervan aan Burgemeester van Zanen. Tibo: “Zorg er voor dat dat beeld er komt, zei Jits nog tegen me. Breng dat beeld naar mijn stad.”

Tekst Anoek Hofkens. Foto’s Joost Gijzel

Bakkers beelden staan op openbare plekken in de hele wereld, maar nog niet in Utrecht; de stad waar zijn hart lag. Die wens gaat nu in vervulling. De Toerrenners, zoals het kunstwerk heet, komt in juni bij de start van de Tour de France op het jaarbeursplein te staan. Alleen maakt Bakker dat zelf niet meer mee. Zijn zoon Tibo is net als zijn vader kunstenaar en oefende samen met zijn vader het vak uit in zijn atelier in De Bilt.

Over de finishlijn

Tibo stapt parkcafé Buiten aan het Wilhelminapark binnen met het bronzen schaalmodel van De Tourrenners stevig in zijn rechterhand. Hij kijkt om zich heen en wanneer hij mijn blik vangt loopt hij gehaast naar de houten tafel waar ik aan zit. Zijn wollen trui prikt zachtjes in mijn pols zodra hij mijn hand schudt en me vriendelijk aankijkt. Hij zet het kleine beeld op tafel en daarmee worden de figuren van het beeld zichtbaar. Het zijn twee wielrenners achter elkaar. De voorste fietst juichend de finishlijn over en die daar achter kijkt racend achterom of hij nog als tweede kan finishen.

Tibo ziet me kijken en zegt: “Dit is precies Jits. Zijn kunst gaat over de zichtbare werkelijkheid. Het is dynamisch, uitbundig, expressief, met grillige vormen en zichtbare handdrukken. Wie zijn kunst kent ziet direct dat dit een beeld van zijn hand is. Het thema sport past ook bij hem. Mijn vader heeft altijd veel respect gehad voor topsporters. Hij kon zich wel vinden in de denkwijze van een doel stellen, daarvoor gaan en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. Een topsporter in de kunst, dat was hij eigenlijk.”

Een zware thuiswedstrijd

Dat het originele beeld van twee bij drie meter straks op een prominente plek in Utrecht staat, vindt Tibo een grote eer. Tibo: “Na jaren lobbyen voor een locatie voor een van zijn beelden in Utrecht is het hem gelukt. Er zijn in de afgelopen jaren veel gesprekken geweest met lokale politici, de universiteit en prominente Utrechters, maar niets mocht baten. Het is te gek dat het nu wel is gelukt, ook al is het heel zuur dat hij het zelf niet kan mee maken. Een kunstwerk in het straatbeeld van Utrecht was zijn wens tot aan zijn sterfbed en hij komt nu uit. Ik weet zeker dat hij blij is als hij toe kijkt.”

De jonge kunstenaar glimlacht bescheiden terwijl hij de laatste zin uitspreekt. Bakker was niet alleen zijn vader, maar ook zijn directe collega en beste vriend. Tibo: “We kunnen allebei vanuit de kunst denken en we bespraken van alles terwijl we bezig waren. Dat schept een hele bijzondere band. Toen ik na mijn studie besloot om hem officieel te helpen met zijn werk vond mijn vader dat fantastisch en was hij heel trots dat hij in die zin een soort opvolger had. Iemand aan wie hij zijn werk kon toevertrouwen en de boel in de gaten zou houden. Ik voel me daarbij verweven met zijn gedachtegoed en wilde hem graag helpen, want ik zag mijn vader heel hard werken en knokken voor zijn kunst.”

Beeld Tourrenners miniatuurTegen de wind in

Het werk van Bakker wordt door velen op handen gedragen, maar riep ook weerstand op. Zijn kunst is toegankelijk en herkenbaar. Dat botst met de opvatting dat kunst iets is voor de elite. Tibo: “Jits maakte kunst waarin mensen iets herkennen en daarmee is het toegankelijk voor vrijwel iedereen. Hij was eigenzinnig, liet zich door weerstand niet tegenhouden en wilde kunst maken voor de totale gemeenschap. Hij was een aimabel mens en kon in een gesprek van vijf minuten al intens contact met iemand leggen. Daarbij had hij een enorm charisma. Wanneer hij een kamer binnen liep, dan stond daar ook echt iemand. Je voelde zijn aanwezigheid.”

Tibo glimlacht en wordt even stil. Hij kijkt naar het schaalmodel dat voor hem op de tafel staat en plukt er wat achtergebleven bijenwas vanaf. “Voor mij is het een groot gemis”, vervolgt hij zijn verhaal. “Ik mis de raad en zijn wijze kijk op dingen. Als ik nu nog wel eens twijfel over hoe ik iets moet aanpakken, kan ik hem soms nog horen zeggen: Tibo, dat moet je zo en zo doen.”

Door vanuit de Bilt

Naast het beheren van zijn werk zorgt Tibo er voor dat zijn naam en faam blijven voortleven net zoals zijn beelden dat doen als onderdeel van de openbare ruimte van de landen waarin ze staan. Daarbij zet Tibo het werk voort in het atelier waar zij jarenlang samen werkten. Tibo: “Het voelt goed om in zijn atelier te zijn. Daar voel ik hem overal. Dat is ook niet gek, hij heeft er wel vijftig jaar gewerkt. Het is ook een mystieke plek. Wanneer je daar binnen komt, vergeet je even de rest van de wereld. Het enige dat daar telt is het creëren.”

Beeld miniatuur 2

5 Reacties

Reageren
 1. Jan Scherjon

  Mooie kunst voor kleine gemeente besturen ,maar voor Utrecht niet,zijn werk is vaak afgeballoteerd in Utrecht en in het Centraal Museum is geen werk van hem te vinden en jaren lobbyen voor een brons van hem,zegt toch al genoeg over de kwaliteit van zijn werk en zoveel actie zie ik nou ook niet in dat brons en op veilingen brengt een brons beeldje van hem zeer weinig op en grafiek al helemaal niets !

 2. Bill

  Ik vind dit beeld er juist wel één die op het Jaarbeursplein past. Er zit, net zoals de drukte op het plein, beweging in en kan dienen als een mooie herinnering..! Mag wel hopen dat het beeld op net zo’n sokkel komt als het schaalmodel, zodat ‘t wat hoger staat dan de 2 meter hoogte die er in het artikel wordt genoemd.

 3. Lotte V.

  “Jaloezie drukt het verlangen uit, zich met de benijde te meten en is als zodanig een compliment.”

  “De graadmeter voor succes is louter de jaloezie van de ontevredenen.”

  Prachtig beeld, een verrijking voor de stad. Een aimabel mens was hij inderdaad, in tegenstelling tot andere ‘kunstenaars’. Gefeliciteerd!

 4. Frits

  Mooi beeld; niet te groot ook

 5. Joostvan

  Prachtig dat er eindelijk een fietsbeeld van Jits Bakker in Utrecht komt te staan. Dit beeld lijkt erg op een beeld van Bakker dat ik de Algarve staat, maar wijkt daar geloof ik toch iets van af. Voor het ziekenhuis in Leidsche Rijn staat overigens een beeld van hem.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).